Wednesday, March 5, 2014

how to teach an oldie to use a smartphone?

assalamualaikum!


seriously. how do you teach an 80+ year old woman how to use a smartphone, when she has never used one before?

our dear tokmak is staying with us coz she fell and broke her hip bone few weeks ago.

so yeah. currently living with my two grandmas are... lively. hehe!

it's kind of funny though when tokmak and tokwan talks.
their conversation mesti pasal ailments diorang.

"kite dulu pun sakit blablabla. pastu amik ubat blablabla."
"hah tu la. tapi kite punya sakit lagi teruk! kena ambik ubat blablabla sebab tak tahan!"
"ha ye ke? tapi kite punya sakit ada sakit ni lagi. sebab sakit tu, kena tambah ubat blablabla"

we call it "Sape Lagi Sakit" battle =p

anyway,
tokmak uses a normal house phone when she's at home in muar. but now that she's staying with us, she needs a handphone.
and for some reason (i do not know), tokmak got herself a samsung smartphone.

you can imagine how hard it is to instruct an old lady yang buta IT to slide to unlock, or slide to pick up a call, or worse. how to text.

so this morning, while i was eating breakfast, mom was trying to educate tokmak on how to use the phone on her own.

*phone rings*

"eh eh camane ni nak angkat" tanya tokmak
"tekan yang hijau tu, pastu tarik je" i answered

*tekan and entahape dia buat*

"tak boleh pun!!" tokmak jawab

*phone still ringing*

"mak kena tekan hijau tu, pastu tarik je" mom said
"eeee tak gheti laaa. tunjuk la! kite tak tau!" tokmak balas
"tak boleh! mak kena belajar pakai sendiri kalau tak camane nanti!" mak jawab balik

*ringing habissss*

"hhaaa camane ni? nak kol dia balik camane?" tokmak tanya
"tekan back. back. yang tu, kat tepi tu. back. BACK! yang bawah tuuuu! tak payah kuat kuat! tekan biasa je! ok pastu tekan tepi tu. yang tu!" mom instructed
"ehh ehhhh ehhhhhhhhhh" tokmak. the whole time.

HAHAHAHA! kelakar gila tengok tokmak terkial kial ngan smart phone dia tu!

camaneeee laaa nak ajar tokmak pakai smartphone, i oso dono.
imagine this lady who survived through the japanese occupation by rubbing mud all over her face and arms so that the japanese wouldn't consider her being a chinese and this lady who calls Plymouth car as "plaimos" and Chevrolet as "chebrolet".
imagine this lady nak swipe swipe phone and whatsapping us all.

FAT CHANCE.
=p

32 comments:

me suya said...

cute benar tokmak die :)

Salina Syahmin said...

im laughing during read ur post.
ur tokmak so cute!

Sheila Salim said...

Assalamualaikum ME. hehe comelnya. hihi

Lina Kwon said...

haha comel je xD

Incik Zarif said...

very sweet moments. haha

Hamba Allah said...

HAHAH...bukan 80s je kak maria.. even mak2 kite umur 50s pon tak tau nak gune.. how? hahaha.. die tengok semua anak2 pakai henpon canggih.. die pon nak jugakk.. padahal henpon die ok je.. tetibe time tu la henpon die bateri tak elok la ape la kate die.. yg ade keypad pon mesej dah sebulan baru die bukak (tu pon kitorg yg bukakkan).. sebab die tak tau nk bukak mesej.. jauh sekali nk type mesej.. haha.. ce bayangkan die nk gune smart phone yg kene slide2 ni.. lagi pening nk ngajo.. T__T

eray ayang said...

comel tokmak!
takpe2 berbaik sangka
tokmak boleh!

Athirah Zainul said...
This comment has been removed by the author.
Malina Mat Wazip said...

haha..it is so funny n cute..

Hanis farina said...
This comment has been removed by the author.
Hanis farina said...

i hope untie maria punye tokmak gheti gune smartphone one day.

kingFIQA said...

kak ME, orang kata, bila kita tua nanti kita jadi macam budak kecik balik. (wallahualam). cuba bagi dia instruction, tapi kita pegang tangan dia skali, ajar dia macam mana nak swipe here and there :) macam ajar budak2 menulis. kita pegang tgn dia kan? hee.

Pink Mama said...

so cute!

O'gosh Iskandar said...

comel...

Miss Boo said...

laaa...comel jer tokmak 2... heheee

ZJ said...

cuba set kan kalau nak accept calling tekan home button, senang sikit tak payah slide2. hehe...

Amira Amin said...

hehe, beli handphone nokia biasa je senang, keypad besar-besar :)

syafikahainun said...

my mum pn sama je..bila xdek phone die marah kate x bagik die phone.. bila dah bagik, x reti guna plak..hehe..kena sabar la ajar satu2..

Anasyg said...

my mom oso donno how to use a regular handphone yg still ada keypad semua, inikan plak touch screen phones aka smart phones. dia prefer tepon rumah yg ada gagang. *eh gagang ke ganggang, not sure. hahaha

Amy A. said...

opah kite pki fon flip biase yg tkn nombor je tu pon de reti jwb n kol je...last2 cucu2 buat mesej bopren...keh3

MelorM said...

Kak Mar remind me pasal Korean reality show.. macam mana anak2 diorang ajar mak pak diorang guna smart phone. key is patient. sebab my mom pun ajar banyak kali kdg2 tak ingat jgk mcm mana nak buat. baru yang basic angkt call, call and mesej. :)

Khalid Kyle said...

mesti comel kan tok mak tu, having the same probs bile try nk ajar oldies guna tablet XD

Jom Terjah : Muslim Niaga : Platform Dropship Produk Islamik

Syera Rahim said...

tokmak is really cute hihi

carina carin said...

oh really cute....dah tu dapat samsung pula. xpe...seminggu dua minggu nanti mesti tokmak dah pandai dah

mashitah umar said...

perkara biase org tua xtau gne smartphone..my mom pn xtau nk gne even phone nokia biase..tp ape slhnye kite ajr dia btl2..mcm kite mse kecik2 dlu xpndai menulis, mak@cikgu akn tunjukkan..siap pgg tgn kite..btl x?diorg pn nk merasa jgk pkai smartphone@phone biase ni..bg mereka peluang..xkn kite yg mude2 ni je yg nk merasa..btl x?

Siti Hajar said...

My grandparents prefer guna hp biasa je. Susah guna yang techno tinggi ni katanya. So, we gave them what they want :)

MUHSINA said...

we bought mak with old fashion hp yang tekan butang je. This is because senang abah kami nak pergi ambik dia from kelas2 mengaji.

Ajar dia 2 sahaja. Butang hijau angkat. Butang merah untuk letak. Tak ajar pun bab buat calls, return calls, sms even charging..

But still sampai la ni. ...dah beberapa kali dibuat kelas mengajar hp pun failed jugak...

nur bazilah said...

gelakkkkk sampai habis jeaa baca post ni kak mariaaa ;)

Wuhuu Mommy said...

post u ni buat i laughed so hard that snorted in the office!! hahah kang ada org igt babik terlepas masuk opisss..

latifah maisarah said...

Lol .. Im laughing so hard >.< cute betul your tokmak la kak maria

Aliff Haikal said...

hahahahahhaa cute oh mai

Nurrakin Auni MY said...

Ya Allah, lawak gila la kak maria yang part conversation "tekan back, back" tu. Hahahaha gelak tak hinggat.