Thursday, February 20, 2014

OCD tak kena tempat

assalamualaikum!


OCD = Obsessive Compulsive Disorder

kalau kita nak kata kita ni OCD, tak boleh la sangat actually, sebab OCD is a real serious disorder di mana orang yang ada OCD ni mungkin tak boleh tido akibat teringat satu tile dalam bilik air yang ditampal contractor senget semacam.

namun begitu, saya percaya kita semua mempunyai OCD tetapi bukan tahap kritikal yang memerlukan bantuan psikiatri over kau nox ohoks

anyway, my mild OCD ni agak tak kono tompek la.
den pun tak tau la why liddat..

contohnya:-


  • baju kotor letak atas kerusi: Husbeng vs me
Bila nampak je baju husbeng atas kerusi, panas betul rasa. tapi when i do it, it's ok lak. my alasan? "ada nadrah nak kono jaga. nanti nadrah tidoq baru letak la baju dalam laundry basket tuhhh" - so i say. tapi tak buat jugak bila nadrah tidoq. ihiksssss!! =p

contoh lagi satu:-

  • letak barang entahpape kat meja sebelah katil: Husbeng vs me
kita ada side table which supposed to be tempat letak buku cerita ke, nadrah's toys or whatever small stuff. tapi bila nampak husbeng punya pen la, surat la, entahpape kat situ, rasa rimas gila! BUT, i put my stuff yang lagi banyak kat side table tu, like IKEA book, pencil box, bottles, and entahpape sume, rasa boleh terima pulak.

kisah.

=p
so haritu, i told husbeng, tolong la letak baju kotoq hang tu dalam laundry basket, boleh idok? ai rasa rimas la.
and then he told me, how come uolls buat boleh? iolls buat takleh? sume bondo iolls buat, buat uolls rasa rimas.

we really don't talk like that in reality, fyi.
anyway, when he said that, i realised that, yeah.. all this while.. i've been OCD towards him!
it's ok when i do it, but when he does it, my blood go upstairs! =p

since then, i've been more tolerant than before. i think.. haha! there were times when i get all rimas with his stuff, but i managed to brush it off. alhamdulillah, suami pun seorang penyabar =)
after all, it has been mentioned in the Quran:

"…Indeed, Allah will not change the condition of a people until they change what is in themselves…” (Qur’an, 13:11)
i always try to remember this ayat when i get annoyed with people. ihikk!!



memang. women's logic sangat.
=p








44 comments:

Tiha Azmi said...

ahaha..true !!!!! xD

illey ibrahim said...

High five!!

Amir Khalis said...

woman rights maybe lady's choice hahaha lol

Anasyg said...

kak Mar-hope u're doing well :)

Atunz Razak said...

Ish.. awat mcm terasa kena ataih btg idung yg kemek ni x tau... hihihi...

Aimi Farhana said...

hahha. rasa macam kelakar la

Ana Faryana said...

suami isteri memang macam tu agaknya. mama dan ayah saya pun macam tu. Ada je benda yang tak kena kalau ayah saya buat. Mama suka berleter tapi ayah diam je. Letak barang merata memang habit ayah2 kot. haha

FataMorgana said...

i really have serious OCD, like seriously

Irfa said...

ha'ah la kan?
baru perasan, akak pun sama
huhu

Enn Chung said...

betul sgt2.....tetibe rase OCD la pulak...hihihi...

Ayu azmir said...

Setuju

Fatin Filzati said...

ahaha =P

saya pun ada bit of OCD tapi not that serious.

just wanna share this with OCD people ~ http://www.dormstormer.com/random/25-things-that-will-piss-off-your-friends-with-ocd

CikpuanJiyah said...

Oh my.. that was so trueee.... baru perasanla yg i might hv this OCD too..

Izzah Azizah said...

gegirl okmo gitu. hehehe !

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak Maria, hahaha well said ~~~

Hassniza Zainal said...

dulu i mula2 kawin pon rase gitu..

OCD i macam ni ceritanya:

i cukup x bekenan kalau lap kaki kat pintu kat dapor kat bilik ke senget dari kedudukannye.. rase meeroyan Oooo... nak jer jerit suruh betulkan balik time tu jugak.. tp suami tercinta kene la hormatkan... sampai skrg kalau senget tempat lap kaki tu... sendiri betul sendiri sentap... bukan en husbeng rase ape pon.

fatihasEnOm said...

ni bukan masalah ocd ni... personal space. still adjusting yourself to share personal space dgn husband. biasalah newlyweds. kita pun samaaaa...

Hanis farina said...

dalam adik-beradik pon gitu jugak. lawaklahh pic troll tu XDD

just azura! said...

same boat here! but my excuses are; you buat sepah i bising sebab i kena kemas. i buat sepah takpe sebab i jugak yang kena kemas.. hewhew..

lovely pinky said...

betul-betul....hehehhe

Ummi Ain said...

hehe..i pun sama:)

Nur Madihah said...

lawak baca kisah benar ni. Heheh.

Jαnnαhツ said...

hi maria!


i think i kind of having such disorder hahaha. sebab bila teringat mende hilang even sebelah stokin je pon hilang, iolss boleh naik sasau meroyan xpasal2 selagi x jumpe.... obsessive and possessive gile...

Mohd Yusmiaidil Putera said...
This comment has been removed by the author.
Cik Anis said...

hahaha

Siti Hajar said...

Uhuk. Mmg slalu mcm tu. Kadang2 kte OCD pada orang je. Tlupe plak pada diri kita.

Ema Minami said...

this is damn true...same cam iolss toward my husband..kekeke...

dye.yana said...

ehhh macam kena kat batang hidung sendiri jugak ni. hahaha

Atirah Amalina said...

haha kenapa kita semua mcm ni kannn?! It's just unfair for other people haha. Sian kat depa hikhik

hani said...

Sama sangat..hahahhahaha ;D

SH Zalikha said...

Kebanyakkan lelaki mmg suka ltk barang di merata-rata tmpt. Actually, diorang rasa barang tu akan digunakan lg sbb tu diorang sangkut. Klu nk diikutkan kaum wanita mmg xsuka. Sbb nmpk menyemak. Walhal kaum wanita sendiri pun lebih kurang sma je. Hahahaha....

Siti Khadijah Meor Yusof said...

same goes with me...

♥mamaTisyaThaqifTafhim♥ said...

betul sangat jugak.
mcm OCD je jugak.
waa. *nanges*
nasib suami penyabaq jugak

Noor Izzah Laila said...

Setuju sgt....
huhu...

Petak Bunga said...

then rasa nyesal kan lepas bebel..

Faza said...

haha...mcm sama je OCD kita. Cara I heal,I buat mcm dia takde. Kalau ada baju dia sidai merata2 i terus ambil without pikir "eh ni baju dia..awatla dia pi letak sini.aku juga kena kutip" lepas i delete that thought, OCD I makin berkurangan..

DatinWowhh Najah said...

hahaha samaaaaaaaaaaaa la najah!

arjunasetia said...

Salam, OCD ini jangan dibuat main, gurauan atau dibanggakan sangat, jika ianya menjadi serious, ia aboleh merosakkan secara total akan kehidupan seseorang. Perkongsian untuk OCD dan simptom-simptomnya dan ikhtiar perawatan:

http://husnuzzonloa.blogspot.com/p/rawatan-ocd.html

Siti Aisha said...

Betul. Konon mcm kita punya meja tido lah yg paling kemas. walhal botol susu pelbagai kat meja. Macam meja sebaneka

YanaUjang said...

sep sket! cam sama je OCD kita tu.. :p

Anys Hazwanie said...

haha. ;D

http://myartcrafting.blogspot.com

Mama Zila said...

tegelak baca entry kali ni. Actually saya rase kita bukan terlalu OCD, rasenye kita mcm tak tenang bila tengok en husband nmpk hidup gembira je sedangkan kita kononnye sibuk dengan anak, masak, rumah. Tu yang ade je nak cari kesalahan diakan. hihi. Samelah kite, sampai konon buat jadual untuk bagi kerja dekat en suami. hihi..gile dengkikan...

NANA said...

tergelak-gelak dok trigat baca statement ni

sebab OCD is a real serious disorder di mana orang yang ada OCD ni mungkin tak boleh tido akibat teringat satu tile dalam bilik air yang ditampal contractor senget semacam.


I have this kind of OCD too.walaupun dah penat seharian dgn rutin ,jap gi nk tido teringat ala knp husband suka sepahkan my sewing place.japgi mlm ni gak nk kemas.
padahal esuk pun boleh kemaskan.

http://www.thepurpleroomz.com/

NANA said...
This comment has been removed by the author.