Thursday, October 10, 2013

South Africa - Safari weee!!

Assalamualaikum,

Kehadapan kita memandang, buat apa pandang belakang bila berjalan? Unless ada orang panggil dari belakang la.

ok, terkeluar topik habis.
astaghfirullah!

sebenarnya nak bagitau...

TERIMA KASIH SANGAT SANGAT FOR SHARING YOUR SUPPORT!
sayang ketat, erat, dagu berlipat ngan all of you =')

ok kakton  kakmars will keep on blogging until the day when i have no idea how to use the internet anymore. ihik! in sha Allah =)

so.. i hope it's not to weird for me to continue on my travel story at le Johannesberg.
ihiiiiiiiiiiiikkkkkzzzzzzz!

boom. SAFARI. yea.

 fuyoh, mata merah uollssss! ahahahahhaaakkk!


the first safari we went to was the Pilanesberg National Park. concept dia cool. duduk dalam van or car, and drive around the national park and then, play 'i spy with my red eyes'.
siapa nampak animals, mata dia paling merah. (ya Allah. lame gila lawok. pssshh!)
=p

the road was bumpy (duh) that i kinda hurt my back. had to sit on a pillow throughout the whole ride. but it was not a big deal.
we were all just excited to see the animals in their natural habitat. aaaaand, as close as possible!

amboi elephants! nak beromen ek? tunjuk sket kad nikah!

we saw loads of animals of course, tapi sebab camera tak canggih sangat, so the pictures weren't so clear. sorry!
oh!! we were told that we might get a chance to spot a lion or two!

see any lions? yeah, i don't either. muehehee =p

i like this giraffe. 
he's like
"what social standards? what class? colours? shapes? height?
apa aku kesah! aku nak lepak sini gak!"
kata beliau kepada kerbau kerbau.
i loike your spirit giraffe! we can be best friends! hehe!

zebra zebra. of all the animals in the park, they're the flashiest! and they know it!
they walk as close as possible to the road, and show off their sexy backs, just coz they know we want to see them. 
yeaaahhhh giirrrrlll, i like yo sexy bottom, can i slaaaap 'em?!
*niggafied*


punya la kitorang jakun, tengok taik putih pun boleh excited.
ni taik hyena ye rakan rakan. it's white because they eat the bones of the carcass.
in other words, diorang la DBKL kat park ni. bagus bagus! keep up the good work!
tapi berak bersepah. oh well.

this safari adventure took the whole day, and when we arrived home, memang letih badan sangat sangat! it was fun, but guess what.
we wanted more.
bila lagi mau pigi Johannesberg kan? so might as well enjoy to the fullest.

the second safari we went to was the Lion Park. concept a bit same, there's a drive-through-but-not-as-big-as-pilanesberg's-park and there's a walk-through. kat sini, let the pictures (and captions) speak for themselves!

ya, masih sejuk 

encik suami memang tak suka selfie. 
hey, mata tu tengah bukak ke tutup?? *sepet problem* muahahaha!!

dear anak, ini la parents awak yang comey gilows!

this park takde la besar macam Pilanesberg National Park, but it was (to me) more fun sebab...

1, 2, 3.
*SCREEEEEAAAAAMMMMMMMMMS*
CUBS! LION CUBS! LION, YES, LION CUBS!!
i got to gomol lion cubs!!!
*maaf jakun, tapi tittewww memang camteewwww ihiks!*

he loves me.
he really loves me.
dear anak, nanti umi nak gomol lion cub lagi. jom?

"hey jangan buli adik laaa!"
ada gaya mak marah anak tak? 
seriously, these baby cheetahs are the cutest!!

*heart melts*
AWWWWWHHHHHHHHH!!! I PUN NAK GIGIT YOUR TELINGAAA!

ohh. camni la incik suami. 
bila bergambo ngan isteri, muka takleh blah.
ngan giraffe ni lak.. senyum kemain lebar! ceittt!

check out the toungue yaww!!
geli guliban kot kena jilat camtu!
masa ni tengah bagi dia some treats. i have no idea what it's made of. looked like compressed hay..
but the giraffes and the ostriches super love them!

ostrich ni sambil makan treats dari tangan abang, sempat nak main mata ngan iolls.
iolls pun main mata balik la.
tak menggoda langsung.

ASLAN!
teeheheheee =p
dapat pun tengok lion sedekat mungkin. we were in our van, of course.

sleepyheads.
siang siang tido.
malam malam baru diorang active.
we didn't stay for the night time safari. huuuu..


all in all, Johannesberg was all about Safari for us.
it was fun! 

here's a couple of tips if you're planning to go to Johannesberg.

1. we rented a van with a driver on our first day in Johannesberg because we weren't sure of their road rules. they are right-hand drivers, like us in malaysia (fiuhh!) but their road rules are sort of different and needed a lot of getting used to. example, at the traffic light, the lane that turns to the right is almost in the middle of a T-Junction. tak reti nak explain.. but memang different la! then for the Safari at Pilanesberg, we had to rent the van and driver again because the place was far and quite off grid. but the rest of the days, we just rented a van and GPS to take us around. cheaper that way. but then, because there're 6 of us, so it was worth renting a car rather than following a tour group. kena calculate betul betul la kalau nak save cost.

2. food wise, Halal restaurants can be found almost everywhere, alhamdulillah. but they're quite expensive. since we stayed in a homestay, we cooked most of our meals. mom being awesome and all, packed us sambal kering, nasi impit, maggi cups, maggi goreng, bubur instant, even kurma instant! we also bought some groceries there. so, save cost disana.

3. internet is not free at most places. so bila dapat internet tu, find what's important first, like directions to whatever place, etc. 

4. shopping? not so cheap unfortunately. but you can find cheap and bigger range of souvenirs in Cape Town.

alrighty!

that's all for Johannesberg, South Africa!
next update will be about Cape Town pulak. heheeeee =B

we cannot open our eyes so we act gangsta.
eh wait.
we are gangstaz.
'sup.

=p

thanks sebab baca sampai habis!
wa lespek sama lu!!





41 comments:

Sheila Eiman said...

wah. bestnye.. comel je harimau kecik tu... hehee

sharmiza shahar said...

seronok abes! ni baru syok! boring dah g zoo zaman tadika ;)

husna zahidi said...

best vacation after all..seems dapat tengok semua binatang ni dekat2..ingat senang ke..hahaha..

take care sis!! ;)

piqa da bajitos said...

waaa suke suke!
knp kak maghia x gomol2 aslan tu..emm femes tu aslan

love u n take care !

Ismi Amnah :) said...

kak maria...wa respek sama lu jugak sebab tak jadi tutup blog..haha:P

mulya raisa said...

kak maria, im so happy that you still continue to blogging, the last posting make me sad hiks :(

yeii yeii. im happy XD

TeTerBanG said...

yeah! kak maria still blogging. trimas2 :D insya Allah, kami, follower2 akn istiqamah baca blog peliks. :D satu hari nnti, sy nk kumpul duwit nak prgi safari jgak mcm kak maria ngan abg asfirdaus. sbb sy suka jgak binatang. :D

geek by nerdy said...

cumel aja ayat akak.sempoi g2.waa.kena pergi jugak ni.apa2.happy n njoy yea sis :)

Anasyg said...

Salam Kak Mar, jyah! dia sambung blogging. Hehe, terima kasih :) gambar yg u feed giraffe tu epic. itu sahaja, yg lain, awe-awe-awesome! Sekian.

farrah hanim said...

akak ! nape tak bawak balik aje baby cheetah tu ?? bagi kat kite .. ahaha !!

Hafiz Hafizol said...

yeayee.. Kak mars blogging lagi.. haha

cik sally said...

wowwww!!! teruja n seronok i tgk binatang...anyway lion tu sangat ensemmmm hahaha

Jojet said...

dear, doakan sy lepas ke sini jugak eh! amin..

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

pergh!! gila best! best gila! :)

rezeki said...

salam

Pilanesberg Safari Game Park jenuh jugak nak pegi dari Joburg. Alhamdulillah , kami jumpa big 4 je kat sana,lagi satu cik singa semua masa tu dok tidur pasal masa tu bulan jun tgh winter

Singgah tak ke Sun City ?

krn tak puas, kami pegi ke Umpholozi Safari Game Park pulak di Durban



Seri Selaseh said...

ni baru bess gi zoo. Bleh pegang2 lagi. Kat Indonesia pon ada zoo jenis safari ni. Binatang dtg sampai tepi jip yg kita naik.. pastu bleh kasi makan kat celah2 tingkap. Kan bess kalo ada kat mesia camnih

Syazwani Mazlan said...

bestnyeeeeee! baru lps pergi zoo melaka.. huahahahahha!!

Time Traveller said...

Best kan Wild Safari South Africa.. even do people use to say Kurger National Park paling best.. tapi for me pilanesburg national park lagi best.. sebab dia tak besar sgt.. dan senang nak jumpa byk bintang compare dgn Kruger.. and kalau tak jumpa lion baru la ke Lion Park boleh main lion cub..

So masa kat safari dapat jumpa tak big 5?? :D

Salam Kenal.. :D

Nurfareeha Syamim said...

Slm sis...I think we just know...Is it the new safari?

sYaFiNaS said...

suka tgk gelagat k.maria..so cute...btw,i'm a new blogger...like u so much..

Maria Elena Zarul said...

kitorang ada gi Sun City. macam sunway lagoon je.
kitorang kat sana 15minit je sebab bosan tak tau nak buat apa. haha! =p

btw, yeahhh! kite sambung blogging =D time kasih awak awak yang ku sayang!!

<3 <3

blog kita kita aje said...

wah,so much fun....hope boleh tgk gambar kat sane lagi..for sure sgt cantik tmpt tu

Safarina Shaari said...

waaa...bestnya...africa is on my wishlist...tp xtau bile blh smpai sane....


jom tgk blg saya..:)

http://thestoryofayna.blogspot.com/

Sarah TS said...

kereeeen

nurdani said...

seronoknya dapat gomol dengan lion cubs tu kak Maria

Teena Tna said...

Tak pernah terfikir nak ke Afrika, but u look soo enjoy.

Luna Tsuki said...

Ooooh those cute big kitties x3 <3

Unknown said...

Assalamualaikum Pn.maria,
Yang dekat zirafah tadi ialah gnu bukan kerbau.

Unknown said...

Assalamualaikum Pn.Maria,
Yang dekat zirafah itu nama gnu bukan kerbau.

Dayat Lucas said...

wow...I wish that one day I will have the same chances to travel all around the world...InsyaAllah :)

Yana Heir said...

weehuu!!! bestnyaaa!!!

Mira Amirudin said...

oh myyyyyyy
the lion cubs is so cute!!

Wak Gelas said...

bestnyerrr.,uHUuuu

sayanya pertama said...

hi

sayanya pertama said...

SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER --> WWW.PASSPERCUMA.COM

INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

dibahrajab. said...

woah seronok vacation!!! Mengharap utk dpt dunia kahwin yg indah mcm kak Maria one day :))

pin comel said...
This comment has been removed by the author.
pin comel said...
This comment has been removed by the author.
nurul said...

wahhh bestnya dapat tgk tempat orang.. :D

Jade Graham said...

concept dia cool. duduk dalam van or car, and drive around the national park and then, play 'i spy with my red eyes'. safari-africa.co.uk

Seo Sea said...

We think our prices offer the best value in the industry. Our customer reviews are testimony to all that we do for our clients. We work with local authorities and tourism organizations to ensure we are up to date on all the possible contingencies impacting travel in Africa. Our clients review our services on third party websites and the results speak for themselves. Where the Journey Begins | get tanzania safari, kenya safari , botswana safari, south africa safari, uganda safari , zimbabwe safari, rwanda safari and private safari.