Wednesday, February 27, 2013

Bali dancing

assalamualaikum!


dah 2 bulan kahwin, ni baru je pergi honeymoon =)
we planned it a long time ago actually and were supposed to go in january, but things got busy, so we just biarkan.

to be honest, it wasn't that we want to be honeymoony (if that's a word. i mean, being all siamese twins during honeymoon. pipi melekat to each others'.), we just needed a break.
it was so hectic for us last year.
i was spinning in a hurricane of work, studying, wedding stuff, and all other things.

so i was really looking forward to a break.
so was he.

but tu la. ok! back to our holiday trip to bali!

it was really nice and simple =)
we got our hotel package at groupon. beli 4days 3nights package, dapat duduk hotel yang ada pool villa for a really reasonable price and then our flight tickets pun dapat promo price.
alhamdulillah =)

people in bali are super nice! friendly and sangat beradab!
most of them are hindu though. agak tak biasa la tengok orang indonesian greeting us hindu style instead of "assalamualaikum". heee..

shopping there are ok la. boleh dapat souvenirs merata rata tempat.
tapi hubs and i went to Krishna (or something spelt like that) and get the souvenirs there mostly. sebab senang. sume ada in one place. and cheaper too.

our supir was so nice! eventhough dia hindu, tapi bila kita mintak dia bawak gi tempat solat, dia bawak dari tempat parking, tanya orang area tu and bawak kita on foot sampai ke satu madrasah ni.
baik gila la!
and tunggu sampai kita habis solat lak tu!

so in summary, places yang (for me) best gi tengok:
1. Uluwatu - watch kecak dance sambil tengok sunset.

kalau tak pakai seluar panjang kena pakai sarung purple. kalau tutup aurat macam saya, pakai ribbon kuning je keliling pinggang.
view from the uluwatu cliff. cool gila kayhhh!!!! ada beruks lak tu!!

ni la kecak dancers. it's kinda cool how they made sounds that collectively becomes music.
c'est interessant, really =)

2. Ubud, Tanah Lot - tengok temples on the cliffs. cool jugak sebab building building kat bali kan macam very artistic. they mix the kayu and batu elements together.
situ ada kecak dance gak but it's not as good as uluwatu's (so they said).

ni satu

ni lagi satu. kitorang tak sompek nak naik temple cliff tu sobab air pasang. 
ni before mat salleh tu sibuk enterframe (pic in previous post).
ihik! 
feeling titanic sketttt pleasseeee =p


3. Beaches. to all beach bummers, beach mereka agak best. surfers everywhere! (sebab tengah high tide).
and it was kinda interesting to see white people in their 2-piece taking pics of beruks yang agaknya teringin nak surf gak. ahak! =p

amboi cheq! kat pantai tapi tak swim swim. agak kemalasan ketika ini kerana terlalu ramai orang.
dan sebab saya pakai crocs & stokin. ehek ehek! 
sebab malas nak bukak kasut bagai, kitorang just duduk tepi tepi beach and watch people (one of my favourite pastime =p)
dalam 15 min, kitorang chow. haha! sebab nak sambung jalan.

basically itu je i can share when it comes to sight-seeing in Bali. we went to a lot of other places. but sini i just list apa i rasa MUST-GO gitu.
we didn't do any water-sport stuff coz we didn't have that much time, though we really wanted to.
maybe next time in sha Allah.

to all Hard Rock collectors, pi la Hard Rock cafe. hehe!
dalam hujan.
heeeeeee..



amaran!!
ok kat bali ni agak susah in terms of pemakanan. because majority of them are hindu, so most places tak halal.
alhamdulillah though, tempat kita stay which is in kuta, ada halal food restaurants nearby. so we can just walk from the hotel to the restaurant.

tapi some halal restaurants pun ada jual liquor.. so.. macam agak musykil di sana.
best advice: google for halal tours in bali or bring your own food like canned tuna, instant food, etc.
=)

kalau pasal tour2 ni, masa kat airport, ambil la all the brochures and pamphlets. and then sampai bilik hotel, study ramai2 and chose which suits your taste best.
=)

hmmmm... i guess that's it!
itu je boleh share from my experience in bali.
anyone pergi sana soon, all the best and have fun!

salam.



56 comments:

onie said...

wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh, bali besttttttttttttt :D

Nurmujahidah Ismail said...

bali kot!!!!! perghhh,, bila la ku nak lawat jugak ni,, hehe,, happy long life :D

Wanie Affandi said...

seronak!!!

Carl Lesmana said...

best !!! bali terrr.

Nadya said...

Did u try the seafood candle lit dinner in Jimbaran,Maria? It just by the beach, betul2 kt gigi air, kaki pijak sandy sands, really romantic, with the buskers playing ever green songs, sound of the waves, wind blowing. I just cant forget it because it was just too beautiful! Btw, hope it is not too late to wish you two 'Selamat Pengantin Baru'!

Dust said...

oh my teringat kenangan dulu kat Bali. mmg best sangat, cantik, and orang dia sangat friendly! i'm glad that you and hubby had fun there. semoga berbahagia! haha

mogobja said...

kak maghiaa sy mimpi akak preggy dah. haha sgt cute both of you :D

Kieka Nawi said...

Last pic macam muka dian pelangi pulak hihi

Kieka Nawi said...

Last pic macam muka dian pelangi pulak hihi

nydiaanies said...

nice view kan kat sana.. hoping to go there too.. :)

Langit Tinggi said...

tahniah..alhamdulillah..akhirnya brpeluang gak p honeymooney ^__^

Ain Zayy said...

so cuteeeeeeeeee..hehehe ^_^

Miss Sue said...

romantik !! nak kawinnnnnnnnnnnnnnn

Fatihah said...

bestnyaaa !

zana fahmi said...

Assalammualaikum, akak pun sdg mencari2 info Bali. Terima kasih ye. InsyaAllah nak pergi kalau ada bajet yg cukup dan kena cuti sekolah.

Jojet said...

me tgh serabut/pening/takut sbb in the corner je wedding..cuti skolah next month..pls pray kelancaran hari berkenaan, dan dipermudahkan segala urusan..pastu boleh la rest mcm kamu2 ini.. =)

Eina Sakinah said...

bestnyee! nak pegi bali jugak laa.. tapi mmg voucher dekat groupon awesome!

✿ pink velvet ✿ said...

our next honeymoon mmg ade plan nak pegi bali.. but maybe our NEXT ni, kene pegi bertiga kot, with our little baby, insyaAllah, hehe~

Raihan Ridzwan said...

wahhh bestnya bali .. haritu plan nak pegi sebab ticket murah tapi apakan daye ,we must cancel the trip :( hehe by the way bali sangat cantik .all the best akak ! :D

ShopaholicBlinx said...

wahhhh!! syiok kan...i pon dulu honeymoon ke bali... kawen dah 5 bulan pi honeymoon ber3 1 dlm perut kekekeke
semoga kekal hingga akhir hayat uols!! <3

Biqque said...

i had my honeymoon in bali-jogja-jakarta and yes, it was fun but...tiring hehehe. we drove on our own and itinerary sume buat sendri :)

Farah Fauzi said...

wahhh sweet couple!

Hunny Zahra said...

tq for sharing elena...i pun planning my honeymoon there on April...u duduk hotel kuta nama ape ehh..

Nurul Najihah said...

eh eh eh ~ muke sis ada iras dgn husband sis :)

Nurul Najihah said...

eh eh eh ~ muke sis ada iras dgn husband sis :)

Nurfaezah Abdullah said...

nak g bali one day heheh.

purpleryna said...

teringin nk ke bali.. huhuhu tp kena joint org yg pernah pegi sbb tak reti satu hapa pon psl obersea, kesian kan.. :(

Dian Suhaili said...

thanks for sharing a lot of things in ur blog..atleast it can help us..have a nice day sis..

Mira Adzlia said...

sweetnya :)

fatin fasihah said...

Incik hubs u nampak makin chubby pulok,,u maintain..btw bali memg best..

THE YOUNG BIRDY said...

best! kak mariaa cantiikk :D

Syafiqah Hashim said...

soo sweet! dah honeymoon kak maria..
btw, abg as tu mcm dah berisi kann..hhuhuu..happy lettew!

Seneorita Baharin said...

bestnyaaa kak maghiaa, heee..nice place n beatiful scenery...btw both of u nampak sweet sgt..may Allah bless both of u.. :)

Ainee Cumi said...

Kak Maghia Kak Maghia. Aini ada buat entri kat Bali.

http://aineecumi.blogspot.com/2012/12/6h5m-bali-travel-guide.html

Bali ohsem sangat kan kan kan. Banyak sangat tempat dapat pergi. Tapi nak naik Tanah Lot kat atas tu kan kena cuci muka dengan holy water dieowang dulu lepas tu calit macam India kat dahi baru boleh naik. So better lah air pasang, view pun cantik. BarakAllah Kak Maghia dan Abg Asfirdaus. ^___^

Carlos Santiago said...

woooo...bali...bilalah nak im coming.

#IKLAN UBAT GIGI BALI PUTEH

Iqbal Rosly said...

assalamualaikum... nice entry ! so, ni lah maria elena yg kawan2 saya sebutkan tu... seronok dapat baca blog ni ! btw, done follow you, jemputlah datang ke teratakku !
http://iqroze.blogspot.com/

Cik Nadz said...

You and your husband got naughty look.haha

Zuliyati said...

nice place....enjoy :)

Annissa Maulani said...

It's must be great to stay in Bali. i wish you to come to Yogyakarta, so many things to see there :D
Enjoy your Honeymoon in Indonesia :D

Nurul Ainaa said...

serononya berhoneymoon! =D

Hunny Zahra said...

purpleryna, maybe i can help u...view my blog at hunnyzahra.blogspot.com

MasReena said...

Cantiknya Elena... Nak gambar lagi plssss

Perkongsian Ilmu: CARA MELANCONG LUAR NEGARA TANPA KOS

dee yana said...

wah,,best nye..:)sweet sgtt.. nnt nak pergi lg akk maria ajak la ea..haha mke tak tau mlu.
sunnah nabi:bangun tidur

liyana said...

Salam kak maria,

i have always been your silent blog reader. Anyway, saya pun baru je kahwin bulan november lepas. we just went for our honeymoon to krabi last week. i really recommend for you and husband to go there. u will have a very good+relaxing+honeymoony time. the people are VERY NICE. hehe...and there are a lot of muslims there.

anyway, Congratulations to you and husband. Semoga kekal dirahmati dan diberkati hingga ke jannah. :)

nini said...

bestnya....honeymoon dengan orang terchenta...ehem

Nana said...

wah pegi hunnymoon..

header pun dah tukar,dulu masa baru nk kawin gbr header bunga-bunga rose.
hati sedang berbunga la katakan.

skrg header langit pulak.langit yg tenang.

Header berubah mengikut perasaan..:)

http://www.thepurpleroomz.com/

Lyeanna Wana said...

best bohhhh...:D

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

Faridzuan said...

Pernah dalam kepala saya rancang nak honeymoon di Bali bila dah kahwin. Eh, cari calon isteri pun belum! Hehehe. :)

Wanne Wanda said...

uhu..kakak neh cun lah..

ainthestrange said...

cantiknye viewwww.... nice picture mariah!

ainur.mardhiyah said...

congrats kak maria..btw i love that beach..hope i can go there..

Nor Murni Fairouz Rafingi said...

Subhanallah..so sweet jek gi honeymoon...will pray for ur happiness..happy tgk korunk!!

nur ain dahalan said...

wahhhhh!! Bali.. Best nye.. :)

sayanya pertama said...

SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :


OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER --> WWW.PASSPERCUMA.COM

INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM









ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)