Friday, July 19, 2013

when will it stop?

yes, i know..

Allah SWT uji kita ikut keupayaan kita.

"Do people think that they will be left alone because they say: "We believe," and will not be tested."
Surah Al-Ankabut, ayat 2.

i am a believer, but i am old.

i am tired and i am losing hope.

there are days when people come to see me, there are days when i am most lonely.

my children are busy with their families, i understand.
my grandchildren are busy building their lives, i understand.

although they come and visit me from time to time, i cannot help but feel loveless and useless.


i used to cook for them, and i remember how much they loved my cooking!
it brought me joy all the time to see them eat and compliment my cooking =')
one of those things i miss most.

another, i miss my husband.
i miss him so much that i wish Allah SWT can just take my life so that i can see him and be comforted by him as how he used to do.
he left me for almost 20 years now..

seeing my grandchildren getting married, holding hands with their spouses, smiling and laughing, going out traveling..
brings back memories.
with memories, always come tears.

i love my husband so dearly and often i ask, why do i have to live so long without you?

i prayed to Allah SWT to take my life before i start being a burden to my family.
i prayed to Allah SWT that i will be rejoined with my husband in Jannah.
i prayed to Allah SWT to end my pain and suffering, not just physical.. but the heartache that never stopped.

i have lost count on times i've been in the surgery room, in the ICU, in those cold rooms where walls always threaten to shut me in forever. i had brain tumour, i had stomach ulcer, i had nerve problems, i have heart problems. it won't end.

when i was a young woman, i was always on time. but now, i have lost track of time.
one moment i was fine. i cooked, i travelled, i did many things.
next moment, i was walking with difficulty and started to rely on tongkat.
next, i was on wheelchair. 
now, i am dependent on a helper to do everything for me.
feed me, bathe me, clothe me, sit me up on a chair, lay me down on my bed, even change position while lying down.
i don't just lost track of time, i've lost interest keeping up with it.

i am a body of no function.
i can't help anyone anymore.
i can't cook.
i can't do anything.

the feeling of wonder every morning when i wake up
"is today the day Allah? the day that you will finally take me to see You and my husband?"

but when the day passes by without any medical problem, i wonder
"what else do You have planned for me that You still want me in this lifetime?"

i can't do anything.

"apa dosaku ya Allah.. what are my sins.."

no matter what people say, "sabar la..", "ini ujian Allah", "be strong", these are words of people who have not been through what i'm going through. what do they know what it's like to see yourself being cut in places? what do they know what it's like to be a living shell, not having any freedom to do what they want? what do they know about losing the people they love most, one by one? what do they know what it's like to lose their privacy? 

"moga moga panjang umur" - is a doa we wish to people on their birthdays.
now that i am this old, i see no point of having a long life if it means being a burden, being sick and helpless, being insignificant.
i told my children that it should be "moga moga hidup sihat dan bermanfaat di dunia dan akhirat", which means, no matter how long a person lives, they shall always be beneficial to others.


i've seen people with worse conditions, and i am grateful that Allah SWT does not take my memory. i am still able to pray and berzikir.
however.. it still does not make all this any easier.

i am a believer. but i am old, tired and i am losing hope.

i have been tested since i was young.
please.. when will it stop?


//cerpen saja ya. based on true stories of people i know & knew which i mashed into this story.
moga moga bermanfaat di bulan ramadhan ini, when reflections increases our understanding & faith, insha Allah.//

love your old ones. they have gone through so much.



28 comments:

ZaRa said...

Sedihnyaaaa....
:'(

Nur Feridah said...

so sad nya kak maria. bila nak cerita panjangnya. hihi.

Izrah Zulkarnain said...

new cerpen. sad :'(

Lunia Ansuh said...

takde ayat untuk kata . selain :'(

Nurbaizzura Swakaya said...

rasa sedih..huhuhu
adakah citer ni citer tokwan kak maria..?

salam ramadahan kak maria..

Farah Waheda Wahid said...

sad but I love this entry...

Sally Samsaiman said...

oh my tears!

sinuha said...

T_T

Lelaki said...

nice.

Shakira Pathi said...

sedih :(

hamizah adam said...

harini mood baca puisi ye. tadi baru baca "puisi dayana" (walaupun bukan nukilan dayana sendiri.) both are AWESOME. so.. touching. it makes us think. nicely done mom-to-be. :)

nuratika aziz said...

ermm,,byk betul pengajaran.Yup,I am agree with that doa.Moga-moga kita hidup sihat dan memberi manfaat kepada orang lain ':)

Miz Dayah said...

good entry maria

Shazwani Ramly said...

best entry kak maria :')

Nadzirah Yahya said...

what an amazing story ...
it seems true .

I miss my abah and mama kat Kedah .hurm.

mata sepet said...

“Seseorang hamba yang muslim itu, apabila sampai 40 tahun Allah ringankan hisabnya, apabila sampai 60 tahun Allah anugerahkan kepadanya rezeki suka kembali kepadaNya (banyak bertaubat), apabila sampai 70 tahun Allah jadikan dia dikasihi oleh ahli langit, apabila sampai 80 tahun Allah teguhkan hasanahnya dan Allah hapuskan sayyi’ahnya (kejahatannya), dan apabila sampai 90 tahun Allah ampunkan apa yang terdahulu dan yang terkemudian daripada dosa-dosanya, Allah izinkan dia memberi syafa’at kepada ahli rumahnya dan dituliskan namanya di langit sebagai tawanan Allah yang berada di bumi”. Riwayat al-Hafidz al-Musili

peace. :D

dew_miauw said...

Your cerpen make wanna cry. In the begining I remember words" we are so busy growing up, we often forget our parent are also growing old".

Thanks for this post kak Maria :)

Anisah rahim said...

so sad:(harap wanita di luar sane yang memiliki nasib yang sebegini tabah dan meneruskan hidup atas nama ALLAH..(we'll never know what our faith in our future)

CikSPAGG. said...

nak share boleh? inshaAllah bermanfaat. Wallahualam.

Atyn Roslan said...

kak maria, me wanna cry.

Khadija Rohizat said...

sedihnya, hampir menangis :( "moga moga hidup sihat dan bermanfaat di dunia dan akhirat" mudah mudahan :')

Carl Lesmana said...

is it tokwan kekna ?

#great sharing .

puteri airyn said...

Sedihnya story ni.. :-(

Juliana Abdul Rahman said...

macam MAK saya :-(

Frank Walmsley said...

Hello! I just wanted to take the time to make a comment and say I have really enjoyed reading your blog. Thanks for all your work. From Canberra deck

Diana G said...

hope u don't mind, i shared this on my blog :)

ThisCrazyLil'Girl said...

Reminded me of my late grandma, she passed away. 100 days ago.I'm sharing this in mine too.

Heri Budiman said...

Aslamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah seorang pengusaha dibidang data dan anak anaknya, ditengah tagihan utang yg menumpuk dan ditengah himpitan ekonomi seperti ini saya bertemu dengan seorang teman dan bercerita kepadanya, Alhamdulilah beliau memberikan saran kepada saya, dulu katanya dia juga seperti saya stelah bergabung dengan AKI ZYEH MAULANA hidupnya kembali sukses, awalnya saya ragu dan tidak percaya tapi setelah saya lihat pembuktian video AKI ZYEH MAULANA Di Website/situnya Saya pun langsu hubungi beliau dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan hanya 3 hari Astagfirullahallazim, Alhamdulilah Ternyata benar benar terbukti dan 5M yang saya minta benar benar ada di tangan saya, semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir dari Tuhan. Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita, semua cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya. Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. Dan satu hal yang perlu Anda ingat, “Jika Anda terlahir miskin itu bukan salah siapapun, namun jika Anda mati miskin itu merupakan salah Anda.” sy sangat berterimakasih banyak kepada AKI ZYEH MAULANA dan jika anda ingin seperti saya silahkan Telefon di 085298275599 Untuk yg di luar indon telefon di +6285298275599,Atau Lihat Di internet KLIK DISINI saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyah Dikenal Oleh Kalangan Pejabat, Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia.

PESUGIHAN MENGUNAKAN MINYAK GHAIB

PENARIKAN UANG MENGGUNAKAN MUSTIKA