Sunday, November 24, 2013

Baby talk

Assalamualaikum!

if you've been following me on my instagram, you'd know that i gave birth already. on 11th november  bersamaan 7 Muharram.
NGEEEEEE~~~
*senyum beso di situ*

oh, baby girl ya =) sape teka betul, sila tepuk tangan! yayy! =p

Alhamdulillah, syukur sangat!

ok kena type laju laju and do this sepantas kilat sebab baby tengah tido sekarang, and tak lama lagi dia nak bangun ni. i can feel it.

so..
experience beranak..

memang.. sakit.
sakit sangat. benar.
sakit gilos aspidos.

so ummm.. kalau uolls think being pregnant and having a baby is just like flowers, rainbows and sunshines, well, bagus la kot sebab sangat optimistic.
tapi reality nya, it's also a lot of rain, storms, and earthquakes too.
all the best soon to be mothers!

anyway, memang sakit beranak, tapi bila baby dah keluar, it's all i can think of!
baby baby baby!

bila masih dalam wad kat PMC (putra medical centre kat sg buloh), asyik terfikir je pasal baby. badan tengah sakit cam gilos pun tak terlayan.

sekarang baby dah nak dekat 2 minggu, and she's doing fine =)
it was hard to understand her earlier. punya la aspidos & i studied the "meaning of baby's cries" kat youtube, tapi it doesn't help as much as we thought it would.
it was really tiring too. still is, but not as bad as the first few days.

reality is, having a child is a responsibility that i pray to be able to take care of as best as i can.
i've been thinking about the kind of mother i would be, and now, it's showtime~
starting from the day baby Nadrah came into the world -
oh yeah, baby's name is Nadrah!
full name dia nanti je la bagitau. tapi rasanya ramai dah tau. kalau tak tau, takpe. tak perlu tau pun. hikhikhok!

ok sambung.
starting from the day Nadrah came into the world, i am officially carrying the role of a mother for the rest of my life!
suami sekarang pun dah di-binti-kan.
fuuuuhhh!!

it's still too soon to tell the kind of girl Nadrah is. all she is now is a tiny baby yang super duper adorable and buchuk!
(baby mana tak camtu?!)

terima kasih sangat sangat to all of you yang doakan untuk saya & keluarga, untuk anak kita dari dia dalam perut sampai dia dah dilahirkan ke dunia.
saya doakan agar Allah swt dapat bantu saya dalam melindungi awak semua, dunia akhirat =)
amiiin~

btw, kalau nak tengok gambo baby Nadrah, sila ke instagram saya ek?
tak sompek den nak upload kat sini.
ok baby dah bangun!!

salam!!

oh, instagram = @mariaelenazarul



65 comments:

Sally Samsaiman said...

congrats on your new baby born kak! :)

Cikk Mira said...

Congrats dah jadi mummy :D

Farah Lee said...

Allhamdulillah! congrats kak maria! all the best! don't forget to post baby nadrah's photo! org ossie nk nengok!

Nur Feridah said...

Alhamdulillah, congrats kak maria. akhirnya baby girl, mesti comey mcm kak maria an? hahaha, tertunggu2 kak maria update blog, rupa-rupanya dah ada baby. hihihi :) happy for you.

LAILA said...

congrats kak maria! wow, tetiba rasa takut nak kawen and ada baby. tp super excited bile baca the next part. haha. anyhow, semoga Allah merahmati akak and keluarga. dan semoga Nadrah membesar jadi anak yang baik dan patuh serta taat kepada parents dia yang awesome ni. :)

Cik Ummi said...

alhamdulillah..

Nadrah, dah besar nnt jadik anak yang solehah dan taat pada perintah Allah, Rasul dan mak ayah taw ! =)

Kalau Nadrah jadi budak yang baik, semuaaaaa orang sayang <3<3

Aunty Mie pun sayanggggg kat Nadrah ! MuaHhhhhh. XOXO


Cheh. Bagi pesanan macam Si Nadrah ni dah boleh paham jek. hihihi

p/s: Mami Maria, best of luck ! :)

Ain Ibrahim said...

Congrats sis.

Miss Fatin said...

Dear kak Maria,

Baarokallohu laka fil mauhuubi laka wa sayakartal Waahib wa balagho asyuddahu wa ruziqta birrohu ♥

Maksudnya :“Semoga Allah menjadikannya anak yang diberkahi atasmu dan atas umat Muhammad shallallahu ‘alaihi wasallam”

Mabruk atas kelahiran bayi yg comel penerus generasi umat Nabi Muhammad

Dari,
Dr.Fatin to be in UPM :)

Nurul said...

Alhamdulillah. Tahniah maria n husband. :)

Cik Asma BLuppy said...

congrate maria.

Munirah Rafiuddin said...

tahniah...sukanya bila baca bab2 baby ni (^_^)

~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

Nur Fajar said...

alhamdulillah tahniah kak maria!semoga baby nadrah dpt menjadi insan yg solehah dan bahagiakn akak and hubby =)

anna B said...

congrats kak., may Nadrah be a good daughter and be a good muslimah. btw muka baby sebijik muka your aspidos., tang mata especially. awww~

mummy_icha said...

tahniah :-)

Siti Ahyat said...

Tahniah Maria n hubby... mine in januari. berdebar menanti gak nih . cemana la sakit tuh ye... huhuhu... pray for me. dubdab2... n x sabar tgk baby. btw nadrah is super duper cute lots of love.. muuuaaahs2

uci ulala said...

nak tgk gambar adorable nadrah dgn her beautiful mummy too ^^

Mek Onie said...

kak maghia, tahniahhhhhh :D

farah munirah said...

congrats kak maria! happy for you :D

♥ aNNa ♥ said...

"Sakit gilos aspidos!" Hahaha. Si husband jgk yg kono.

Nur Syahirah Yuan said...

Congrats Kak! I am so happy for you :) Excited gila lah now knowing your baby is born <3 xD haha.

Langit Tinggi said...

ohoi..alhamdulillah...sakit gilos aspidos..haha..macam taknak kahwin je.wakaka..

ana kimi said...

tahniah kak maria! holoh2~ comelnya cik nadrah awak, geram tgok!

Marliyana Mk said...

alhamdulillah kak

baby cantikkkk mcm mak dia ni.. hehee

congrats btw :)

safarina mohd fadzil said...

congrats maria =0

Afiqah Adzan said...

Tahniah kak maria .. Semoga baby tu jadi anak yang solehah

Cik Alia Izzati said...

Kak maghia duduk dekat rahman putra ke?? :o

Ed. said...

wah. congrats kak maria <3 muka macam daddy dia. welcome to world nadrah. :D

Ma'am IEDA said...

Alhamdulillah... Congratulation to both of you... Welcome to parenthood. Enjoy the parenthood moment.

Arabella Aerith Syalihah said...

11 november? same ngan bday shayeee, high five ckit! tahniah kak maria :) .. hopefully the baby became good person someday

Anis Hayati said...

tahniah, kak maria. alah nak tgk baby akak. saya x de instagram lah :( huhuhu. apa2 pon tahniah. semoga diberkati allah.

Nurmujahidah Ismail said...

i just can feel the excitement,, huhuu,,

mujadafewa.my

izzati zamburi :) said...

congrats kak maria!!!
cant wait to know more,to see more, and to read moreeee pasal Nadrah!
11th Nov..what a special date~
*Happy*
again,congrats!! :)

Tasha Aqisha said...

Alhamdulillah and congrats ...
Tasha doakan dapat menjadi isteri dan ibu mithali untuk untuk anak yang solehah.. :D
*tumpang gembira*

TeTerBanG said...

assalamualaikum... hai kak maria :D tahniah! chukka haeyo! :D smoga nadrah azzahra dapat jadi anak yg solehah :D kirim sayang sy pd baby nadrah yaa :D

inge febria said...

Barokallah,,

semoga sukses ASI Eksklusifnya :)


Inge Febria
Indonesia

Cik Eka said...

Tahniah kak maghia.

Comelnyeeee Nadrah.. (tgh usya IG akak ni) hahaha

The Black Jubah said...

Alhamdulillah....Mabruk....aunty ada 5 orang anak, the eldest twin boys 6 month after that pregnant lagi....within 1 year 3 months I got 3 cute, sweet darling baby boys to handle....it was worth it....

Dyra Baharudin said...

congartulation kak maria ! hope kak maria and baby sihat selalu :)

LaLa mhdnor said...

tahniah tahniah tahniah kak maria :)

da tgk baby nadrah kat IG FL hehe, comel sgt =D

Farah Djamsari said...

congrat sis!!post la jap pic ank..nak tgk huhuhu

salwana nordin @ che'wa said...

tahniah dpt bb girl :)

cepatnya masa berlalu tau2 dah bersalin, bb pun dah 2 minggu :)

nice name..plz upload gamba bb nk tgk :)

aishah amin said...

hehe beranak is the most painful yet most beautiful experience kan marsssssss..! XD

nurdani said...

tahniah!!! sedap nama baby, Nadrah

feroz khan said...

Want to Learn Forex Trading and earn with Forex Business...?? The best Forex Trading Learning Website where you can get any thing about Forex, Trading updates, forex trading latest news, forex brokers directory, forex brokers list, Dollars news affairs, Stock Markets, stock market news, stock market analysis, technology news, international forex markets, international forex business news and all updates about Forex Trading
ForexAffairs.Com

aliD said...

saya suka sangat baca blog akak.semoga dengan kelahiran baby sulung ini akan menambahkan berkat dan barokah dalam hidup akak dan keluarga.insya allah

Aimi Farhana said...

love ur baby and her momma as well :)

Nana Syazana said...

alhamdulillah and congrats dear! about the "meaning of baby's cries" tu, i nak share, i belajar Dunstan Baby Language. u boleh google it. it is really really works i tell u. :D syukur sgt masa dlm pantang, baby i x sempat nangis pun. die buat early2 sound mcm "eh" / "neh" / "oh" pun kita dh tau die nk apa. sharing is caring. hope this will help u with ur newborn baby. :)

zul akma said...

Assalamualaikum kak maria..alaa upload la gmbr bby..excited ni!haha..btw akhirnye akk update jgk blog..semoga bahagia dgn family hingga akhir hayat :)

Aidashar Abdul said...

congratulations to you and husband! :) mesti comelz sgt baby tu

Siti Hajar said...

Congratulations! Be a good mother and parents to your lil daughter. She'll appreciate it when the time comes ;)

Siti Asiah said...

Tahniah Maria dh dapat bb girl...;)

Erra Kyra said...

LIKE!!!

zzarina hasim said...

besday same.. thee :)

Ummi Ain said...

congrats maria maria..

Tsaqib Al-Hasawi said...

Tahniah!!!

Dex Banner said...

Baby talk, also referred to as caretaker speech, infant-directed speech (IDS) or child-directed speech (CDS) and informally as "motherese", "parentese", "mommy ...

aeinio said...

Congrats... tiba2 teringat 1st baby akk dulu sama tarikh dgn nadrah.. 11.11.but.. 1998... now tgh tunggu result pmr.. dan ramadhan baru ni dia dah dpt adik girl lg... lahir 19.7.2013...

Liyana Sepwan said...

congratss dear
if you nak luka recover cepat, do visit my blog k.. i bersalin 3 anak secara normal using the same product

www.wanliyanasepwan.com

take care maria, just a few more dayd to go

hang in there:))

Umie a'iesya said...

alhamdulillah...congrates maria!!!! :)

feroz khan said...

Latest cars and vehicles, Latest Mazda Models, Racing Cars, International Sport Cars, Concept Cars, PS-Pod, Strange Vehicles, Nissan, Royce Corniche, Ford Concept Cars, Strange Vehicles, Mercedes and More Sport Cars and Vehicles with Pictures and Info
WorldLatestVehicles.com

Fareeha Syamim said...

Slm, sis Maria..I think we just know..Congratulation.

MissNadia said...

welcome to mummy's world

Siti Shuhadah said...

baby u same birthday ngan ai..hehe..

Cheyan said...

Tahniah Maria.. semoga baby sihat2 sahaja...

come visit my blog http://fitmomsconner.blogspot.com/

Almade_Nespesor said...

terujanyaaaa. nama kami samaa . hihi ><