Wednesday, February 6, 2013

melatah

assalamualaikum~

watashiwa maria desssss!!

kombawaaaaa!

oh cuba la saya nak meng-cutekan diri dengan menggunakan bahasa jepun bajet anime (mata besau dah ada...), namun hakikatnya saya tak cute macam "cute" tapi cute versi pipi tejojol.


i just uploaded this picture on instagram yesterday, and mashaAllah..
ramainya kata watashiwa dah tembam des.

and ada juga yang ingat saya dah pregnant....
sob sob.. nanes kua hinus..

i think since i've become a Mrs., all people are anxious about hearing next is the "baby news".
and every happiness of mine, for some, means i'm pregnant, therefore i am happy. padahal i makan nasi putih, ayam goreng dan kicap pun boleh buat i happy..

i'm not pregnant yet.

and if asking if i am pregnant is a polite way of telling me that i'm fatter now, then.. ok, i kurangkan makan nasi putih, ayam goreng dan kicap. hehehehe! =p


secondly, (kalau ikut formal letter format, tak perlu state no.1) i ni boleh tahan kuat melatah la. i'm a bit jumpy for some reason. ok, not a bit la. more than a bit. a little bit more. pun boleh. =p
i don't remember how it all began.
but lantaklah. i melatah and that's that.

it used to be a lot worse before. i used to melatah bahasa entahpape with gaya. and if someone surprised me with "wah!!", i will melatah "wahh!!" dengan gaya ikut apa badan nak buat. i was that spontaneous..

now i've trained myself to melatah positively. most of the time i melatah "ya Allah!!".
but equally most of the time juga, i melatah "opocot mak kau!"

dulu kat uni pernah la ramai gak la kawan jawab balik, "apa? mak aku apa?", and so i tried stopping myself from melatah that way again.. but it's really hard..

what more kalau bila terkejut bertubi tubi.

the other day i went to watch a horror movie, Mama, with my sis-in-law, Fatin Liyana (the super famous doctor blogger ihikkk!!) and my mom-in-law. mak aih.. it's like any other ghost movie. not particularly scary, but the element of surprise tu, memang surprising lah!!

first terkejut "ya Allah!!"
second "opocot mak kau!"
third "opocot bontot!"
fourth "aiyoyo!!"
fifth "hocococohh!!"

semakin banyak terkejut bertubi tubi, semakin merepek.

astaghfirullahalazim..


i think this pic best show how selebet we can be when we couldn't be bothered.


orang kata kena basahkan lidah dengan zikrullah sentiasa so that the beautiful names of Allah SWT will meresap masuk jiwa kita dan insha Allah, Allah SWT akan sentiasa in our hearts and minds. 
and orang kata kalau nak a new habit to stay, practise for 21 days, and in sha Allah the brain will accept it as a new habit.

so now, i need someone to terkejutkan i everyday for 21days and make sure all those times i melatah dengan zikir zikir seperti "Allahu akbar!", "subhanallah!", "alhamdulillah!" dan sebagainya.


.... husband?

(memang tak lah. kalau dia buat, i rasa i yang merajuk after 2nd day. gahahannenabhaha gelak terabur)

salam!

50 comments:

AmalinaLee said...

AHAHA saya pun kuat melatah xD

Fateen said...

Hahaha. cute!

TeTerBanG said...

seronok tgk kak maria ngan kak fatin ada hubungan yang rapat. tak macam kak ipar-adik ipar, tp mcm dh adik-beradik. btw, bgus kalu melatah mention nama2 Allah swt. so sis, always continue the good effort yaa. :D

Cik Ain said...

xleh bayangkan camne kak maria melatah haha ..mesti comel habisss...

ablxhr said...

payah payah haha

Nur Emilya said...

Gambar tu comel kottt hihi,
You are gojes :)

Atiqah Ivy said...

hahaha..
lawak la yg:

[ first terkejut "ya Allah!!"
second "opocot mak kau!"
third "opocot bontot!"
fourth "aiyoyo!!"
fifth "hocococohh!!" ]

but, it nice when u try to sebut kalimah allah ble melatah..
hehe..
btw, sy pon melatah jgk..hihi

Hana Amylia said...

selalu nya mesti keluar benda yg tak patut..T_T

n.a.najwa m.bakhari said...

no wonder la pmpn asia mlatah..mmg da research bgtau pmpn asia mmg ska mlatah...but for me..klw laki mlatah lg lawak..muka gagah tp mlatah..try imagine..haha

Akma Khaieri said...

dulu akma pun melatah jugak..law melatah akma sebut apa yg kat dalam hati..banyak yang lucunyer jugakla..but now,akma da tak melatah da..bukan x langsung, kurangla...hehe

Akma Khaieri said...

dulu akma pun melatah jugak..law melatah akma sebut apa yg kat dalam hati..banyak yang lucunyer jugakla..but now,akma da tak melatah da..bukan x langsung, kurangla...hehe

Diyana Hussin said...

I used to 'kuat melatah' too!
But now it disappear just like that. Lucky me I guess. Haha :D

D Yatie said...

Melatah. Ada yang memang genetik. Ada yang dulu nya dia mengajuk orang lain. Ada yang so sudden. Hehehe. Tapi sangat kesian dengan orang yang melatah. :p

Deez said...

Omg haha you're so funnyyyyy!

profmie said...

hohoo...oppsss

Miss Kaisha said...

Maria Potter.

Fatihah said...

comel je cara dia melatah. haha

MyLaDYnuR88 said...

kalo dh melatah..susah nk tggl

mc laa said...

susah nk avoid dr melatah biler terkejut . sy kalau melatah keluar ikot ap yang sy tgah berckap sebelum tuu ., hehehhe

Fafamohdhafidz said...

Kak Maria dengan Kak Fatin dekat Allson Klana eh? :)

Zharif Azis said...

mmg x expect apa yg bkal di sebut bila melatah kan . apa yg terlintas , yg tu lah akan terkeluar . huhu

amer akat said...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

:: Lya Zara :: said...

i think this melatah thingy is something contageous.i remember last time my roomate in usm used to melatah a lot.n d disease spread to d whole cubemates!hahaha.

worse thing was her siblings back at home loved to make her melatah.lagi kerap kena demand melatah tu lagi kerap la production latahannya.

melatah means lemah semangat coz we tend to b jumpy.after my roomate graduated「eventually i stopped melatah as well. =)

now ada latah sket2.tp sangat biasa2 je. my roomate pon dah x melatah now.tp if dia terkejut,she will scream hard.haha.

AZLINA HAPIP ! said...

rse n tgk mcm mne akak melatah..

chiku the chucuru said...

hahaha... i pun kuat melatah... ada sekali tu, i melatah depan anak buah i yg tgh keypoh baru nk bercakap...
i said.. o mak kau...

and dia repeat.. oo mak cau...
then dia repeat repeat... oo.. mak cau... oo mak cau..
dia pelat k,sebut c.

SiS NaD said...

Salam Puan ME...

Hehe! Kadang2 melatah tu bisa menggembirakan orang sekeliling, tapi tidak bagi tukang latah itu sendiri... (^_____^)V

Biqque said...

i do the northern version "oo mak hang!"

zzzzzz...

Nuriesya Nadia said...

Haha. I used the same phrase too. Oh mak kau. Memang faveret betul. Tak sangka anime jepun reti melatah in Malay. Gagagaga !! Cute Kak Maghiaaa. :D

Maria Elena Zarul said...

kahahahaha! ramai gak ek kuat melatah =p
thanks for sharing your melatah stories!!

Precious Moment said...

Assalamualaikum wrh maria.
How are u? Hopes u are doing well..i'm hani from moya lyibove team. Boleh saya tahu how to contact u personally? Sbb ada matter yang i nak discuss with u. Thank you..

Tebuanbulatt said...

so so so funny laa :)

Seneorita Baharin said...

kak maghia melatah jgk eyh..hehe..nak try cucuk kak maghia laa nnt kalo jumpa :P then rakam masuk utube..hihih..opss overr plak kan.. :D btw,lepas ni latah dgn zikrullah tu lg bgus sista..may Allah bless u..love u! :)

AyueJean AJ said...
This comment has been removed by the author.
AyueJean AJ said...

To be honest, I'm 1 of the melatah person..
Alhamdulillah latah yang tak keluarkan kata2 kesat..
But sumtime, yes terkeluar jugak.....
Susah sebenarnya nak control..
Nak2 dikelilingi orang yang tak tau macam mana nak berhenti usik kita.....
Kadang rasa macam putus urat, putus nyawa segala.......

lavenderlover said...

ahaha.. mmg kena kawal melatah ni.. takut terlepas ayat2 yg bukan2 lak..
have a great day akak!

waterxcolour said...

Orang yang melatah ni kurang keyakinan diri.

NadiaR said...

lol! dulu pernah buat2 melatah masa kecik2 then my mom bising! stop terusss!!! boleh plak nak ikut orgkannn

Hello Aai said...

haha sy pn melatah opocot sometimes...
tp kwn sy lg best..dia melatah perkataan terakhir yg dia sebut..like kereta tu senget.
Her's melatah : senget kau mak!!

Fatin Liyana Asri said...

Your 'opocot bontot' was so loud i swear hahahaha

epic maria is epic

mars u're doing it great =p

balqisfz said...

akak, dulu, aqis lagi kuat tau melatah. sampai tercampak pensel box yang dipenuhi dgn alt tulis kt cikgu kot. kesian cikgu. cikgu tulah, kata, "CAKAP ASSTAGHFIRULLAH, balqis..." sampai skrg sy praktikkan. kalau kawan kacau kan, aqis ckap,"soh la aqis ckp astaghfirullah~~" wahaha. alhamdulillah, skrg hilang banyak dah tau kak.

cweet pinky said...

hahahaha , really funny ah sis ! CP pown melatah ang , kalaw kiter tukar ngan kalimah2 suci tuh insyaALLAH memg leyh ilang , memg berkesan , sebab CP pown dah berhenti , tapi kiter perlukan kerjasama orang sekeliling jugak , terangkan baek2 kat kawan2 jangan kejutkan , err , kejutkan ker , em , terperanjatkan kiter tak tentu pasal , kesian kat kiter :P

Tasha Lavigne said...

sis kita sama sis .. when im in the class ada sorang cikgu ni dia suka sergah kami when semua tengah senyap bila dia tanya soalan , then masa tu lah bamm keluar ayat2 yang omg ! dengan cikgu2 sekali gelak kan saya sis . maluu . saya melatah since i was 10 years old .! ini semua kerana im a dancer , so cikgu cikgu menari kebanyakkan nya melatah so terikut maybe ? but my mom said saya melatah sebab ikut keturunan dia , mmg family saya melatah tp tak seteruk saya . malu ok malu !

Diana said...

sis ni memang lawak la as always hehe XD

Faezah Jamil said...

Hahaha.i went from opocot mak kau to omak ko meletup.dono where it cames from.but now da jadi mommy da kurg melatah.:)

www.fzjamil.blogspot.com

Hana Niey said...

Yang `opocot bontot` tu lawak laa..
Ade jugak trkluar cmtu ea.. heheh..

aieen shuhadah said...

just like me

hazie said...

opocot bontot.
mwahahaah

Fakhrurazzi Mat Sedik said...

Oh ya! OMG! Saya juga kuat melatah sehingga mak saya tidak berhenti nak buat melatah dgn saya.. Penatnya saya tapi skrg saya boleh mengawal melatah... Alhamdulillah =').. Haha XD

Golden Lounge said...

hahahaha..menangis gelakk sorang2

sayanya pertama said...

SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :


OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER --> WWW.PASSPERCUMA.COM

INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM









ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)