Sunday, December 18, 2011

international look

assalamualaikum wahai green-lovers!

just recently i've been looking through my baby pictures, because, well.. if i might say so myself, imma cute bebeh. hahahaha!! muntah-hijau-pastu-ada-sayur-sayur-sikit-please. =p

my family always talk (present tense sebab we still talk about it) about how i looked chinese as a baby and how i look very different now as an adult. ye la.. dulu mata sepet la gak. kulit putih macam amoi. gigi dua batang besar. cakap pun boleh tahan macam chinese la. hahahahaa! ok tu exaggerate je. tengok pics sebagai supporting evidence.
 abang abang setan yang selalu buli saya . setan pun setan, sayang tetap sayang. =B

 "ni hau maaa?"

"wo ai barney and friends! wahahahahaha!"

do you agree?
i pun tak tau la. all i notice is my cuteness. muntah-brown-ada-coco-pops-sikit-please. =p

now lak, muka i ni boleh pass as pakistani, bangladeshi, chinese mualaf, malay (duhh), arab, dan macam macam lagi. bukan i tipu, ladies and gentleman. i don't even take it as a compliment neither an insult. i just rasa its kelakar.

one time i was at a petrol station and this pakistani helper tu tanya i.

Pakistani helper: awak.. pakistan ka?
saya: ha? you rasa? (senyum senget sebelah tanda curious)
Pakistani helper: pakistan (angguk tanda hipotesis beliau diterima)
saya: mana ada la! saya melayu.
Pakistani helper: ha?! tipu!
saya: ya Allah. tak tipu la! tolong saya isi minyak ya. saya bayar dulu.
Pakistani helper: (pandang saya with the look of disappointment)
saya: (senyum mata tutup, tunjuk gigi, tunjuk peace sebagai tanda "lek la bro")

another time, i was with my friends in JB. a chinese shopkeeper dengan selambanya tanya..

chinese shopkeeper: (tanya kawan tapi tuding jari ke arah saya) she arab ah?
saya: saya ke?
chinese shopkeeper: (tengok saya dengan muka terkejut. boleh nampak kening dia hilang dalam bangs dia) eh? you malay kah?
saya: ya lorrr. aunty ingat saya arab ka?
chinese shopkeeper: ahahaah ahahahh (gelak awkward) sorry ya sorry. 

lagi satu. i was at my office. a supplier came and introduced himself to us. kita dah kenal the company, but this guy was new.

saya: hi, i'm maria.
supplier: maria?
saya: yeah. (senyum)
supplier: you're a convert ke? (tanya perlahan lahan)
saya: ha? why you say that? (curious dan terkejut)
supplier: maria is an indian name, right?
saya: ahahahahahahh! where got laaaaa! ada ramai orang nama maria okaaayyyy~

bukan i tipu, again. dah banyak kali i kena these kinda things. apart from that, ramai gak claimed they saw me at places i never was! ada yang nampak i kat klcc la, kat terengganu la, kat kolej mana entah la padahal i was some place else. muka i international and i rasa i dah lebih 7 pelanduk serupa. beribu riban dah kot. hahaha!!

maybe it is the eyes and the nose.

funny how i was from chinese looking baby to a... apa-apa-bangsa-looking-pun-boleh adult. haha!!

well. kalau orang kata i have pakistani whatever look yang belah2 india, i tak kisah sangat coz i memang ada indian genes. arwah moyang tok is from sri lanka, indian muslim la gitu. and my tokwan is chinese. 
kalau orang kata i muka macam scottish or irish or or.. or japanese, memang i terkejut beruk la! and i akan buat pose beruk kalau orang cakap camtu. true story.
=p

conclusion?
you put it down like new york city,
i never sleep, wild like los angeles,
my fantasy hotter than miami,
i feel the heat,
oh miss international love~

tiba tiba lagu pitbull. =p

i guess how we are as babies can never really guarantee how we turn out as adults, in any aspect. =)

peace.



84 comments:

amalina rashid said...

pakistani helpers kat petrol station selalu tanya cmtuh! pastu bila kata we're malay, muka kecewa terus. i guess they were hoping to sembang2 in pakistani or sumthing.

girl with NO title said...

haha as fr me , thy always thought i'm korean or chinese , =,=' but literally i'm pure ank mami loh haha

macam ku kata said...

hahahhahha.....kecik lain..dah besar lain...anugerah ;-)

Atiqah Zakaria said...

Chinese ke Pakistani ke Kak Maria still comel ;)

olivia priscillia said...

Entry naisss :)
ada org dari kecik sampai besar muka xberubah..
Ada yg kecik2 mcm muka penyangak, dh besar handsome mcm aaron aziz :p tettt !

Nabila said...

hehe...serously comel la babe!
nice entry

NHY said...

comel sangat sis masa kechik..
ehem.. besar2 cantik. hehe

budak nurse yg sempoi~ said...

rupe kezen sis tue mcm fezrol khan yg actor tue lar kn..now i noticed that.. :) again pelanduk..

Pelisah said...

Your younger looking mum looks exactly like you now

Nur Aischa said...

eh a'ah la, masa kecik kak mar mmg mcm chinese! tp dah besar ala-ala arab gitu. woaah! btw pakistani helper tu klakar lah, hahaha

fatiniathirah said...

haha,, funny laa

sehelai kertas buruk said...

hehehe . sounds interesting lahh :D FUNNY ! really good ade mix mix mesti orang kate penah nampak at mane mane kan :P

cik hijau purple VS nur faie said...

comel sangat , lagy2 time yang tgh bareng tu , rambut cacak . . ahakss ,

puteri cahaya said...

<<<<<---------muka sama dari kecik bw ke besar -______________-

Aliff Haikal said...

DULU MASA FIRST KENAL AKAK , sy fk akak ni kacukan . ohsemmm melayu puree . haha

nor isneini mohd ayob said...

so different..uhuhuu..but chomelll la..kite dulu org kate mcm ank mat salleh sbb putih melepak rmbut perang curly padahal dok kampung je..da besar muka jawa..erk~!.. :p

Hati Hensem said...

tetap cantik dan gila2. itu je nak cakap. haha

hazirah kasimon said...

:) kelas kak maria~keh3

nurmujahidah said...

bagaimana pun,, muja tetap suke akak dari kakak kecik sampai besau,,:D

me suya said...

tp ttp cun melecun kan? :)

makhluk gigibesi said...

Laughed hard baca frust expectation mamat pakistan tuh :D

Khairunnisa Zaini said...

Oh my! the 3rd pic tu sangat sangat la 'hairstylo' gler :D haha. Yeah, you really look like a pakistani or arab! (y)

Cik tikah said...

hehehe.. lainnya muka dia. masa kecik lagi comel :p

javanese DOVE said...

HAHA.

OKAY,ENTRI MARIA-SELENA-GOMEZ YANG NI BUAT I TERINGAT AYAT KAWAN I DULU MASA SEKOLAH MENENGAH.

SATU HARI I SAJE BAWAK ALBUM GAMBAR BESARR PUNYA P SEKOLAH.

THEN,SLH SORANG KWN I CKP :

'DULU KAU KECIK-KECIK COMOT JE KAN,
SEKARANG NASIB BAIK KAU CUN SIKIT'..

errr?

littledolphin said...

when i was young ,i look kind of chinese jugak! bila dah besar,i look so malay.hehe although for a fact,i'm mixed sundanese and philippines actually. =.='

Hazirah :) said...

I couldn't agree more with you about how we can never really guarantee how we will look like when we're adult.

zaty said...

mee too a mix(arab+pakistan+thai).tapi muka tetap melayu,just tinggi je kot ikut genetik mama yg mmg sedia tinggi.huu :D

erleena said...

haha klaka tol y mcik cina tu , oh no wonder la like indian2 sket , ala tp suke gile dgn maria , cool gile , btw name kite lebih kurg tp xsama ;)

Nazrul Ashraff & Syaza Athirah said...

ooooooooooo. masa kecik2 sangat beza bila dah besar... tapi, my sis pulak, kalau g kedai mamak, mesti ajak teman sebab dia tak nak kena tegur dengan mamak tu., haha. i be her bodyguard la konon-kononnya./

Ronaldhrah Wisely said...

hehe, macam baby korea masa kecik,
dah besar cam org arab dah..haha,

anakjaiman said...

yup yup manyak betut maa,dulu time kecik-kecik den gelap je, dah besar cerah terlebih sampai ada kawan-kawan mak tak percaya yang den budak gelap time kecik tu. ehe

eyjalukman said...

kak maria , how come u change totally from ur childhood? haha muka apa2 pon bole masuk . anyway , u look great ! haha

Eyfa Zalifa said...

haha!ok lah tu sis!kita sama2 pakistani..well i dont look like..but i am :)pakistani+punjabi:)hehehe:) apapun,ur nose and eyes may bring doubt that u r either arabian or pakistani..:)cute lah masa kecik!!!MasyaAllah..

Cik Eka said...

cantik dah kak maria ni..memang ada rupa kacukan..hehehe

Ana Farhana said...

nampak mcm pakistan..

Umar said...

Hahahaha... well 2 me you look like an english woman....hehe
btw... the pics when you're a baby surprised me because you look just like my cuz who is currently at the age of 5 i think....

Reflisia said...

u nampak macam ader kacukan arab skit la dear 1st time i tgk u..neway u memang cute + cantik!

Nurul Iman Rosman said...

bile kecik lain,
bile besar lain,

haiyoyo, ape suda jadi?
tp tetap cantik kak maghiaaa ni! :D

Syamira Ismail said...

yaa you right. i used to be so comel adorable cute lil' girl when i was a baby. but now i wasn't. AT ALL!

Sigh. lucky you. you turned out to be more beautiful now :')

*i'm cool la. saja je gedik cerita mcm ni. Hwehehehe*

tc maria!<3 Haha

Afiqah Mazli said...

haha
last time x bertudung bile time bayar je mmg x sah kalau cashier chinese x ckp amount to pay in chinese
mmg time tu sengih2 je la
bile dah bertudung mmg terus jadi middle east lady haha
i guess its the vibe kot?

Charm said...

well. you do look like someone from the middle east now maria. :)
anyway, you look pretty.


http://lilpink.info
http://lilpink.info
http://lilpink.info

HafizaYunus said...

hahaha yela, adult ade pakistani sikit hahahaha

tehah. said...

kak maria sangat cantik !

chummy cliche said...

hehe.. muka memang ada arab2 lah kak maria.. saya lak.. harap sangat orang kata muka cam melayu.. sebab mak cina so look cina tu ketara sangat.. kalau tak mengaku cina orang ingat filipina lak..

mizlynaibrahim said...

dlu ms kecik muka cm anak benggali or indian mak ckp smpi ade satu ms selamba je seorg uncle tu tnye my mom.. kakak,awak amik anak angkat ke sambil pandang kat i (ms tuh kecik sgt lagi)mak i..eyh anak kandung saye la ni..xpuas aty uncle tu..owh kakak u kawen sama benggali ka india..mak i..(=,=")iye la..as mls nk argue more..da beso godang neh mmg nmpk melayu je..teehee..=)

Atiqah Wadiah said...

lain lah muka k.maria time baby and adult..apa2 pon,dua2 pon comel ;)

ahsfantasy24 said...

comel !

Aina said...

tomey!!!!

~amalina~ said...

yup!! totally different!! maybe cara u dress up kot efek sikit.hehe

YOUsoF said...

Tan mahu taip banyak, Dia memang Maha Bijaksana.. ;)

umiradaud said...

canteknye kak maghiaa..me also ade certain people ckp ade muke cine.taktau le tang mane. msih kompis hingga kini..hihi

cici tembikai said...

haha comel je . but yeah muka you mmg ke arah pakistani + arab =) wonder how you child will look like after di mixed with dato' :D and psst your tokwan hot :D err btw, tokwan means what ? -.-' nenek ek ?

Muslimah said...

I'm a pakistani :)

mawarmerah said...

either pakstan nor arabian but malay still in ur heart kan .. so smtmes u bole jdi pkstan .. somtimes indian .untung ..ahaha

Fi-Fa said...

kak maria mse kecik mke mcm anak cine...hehe..now u cam ade iras2 org arab :D

misz sheyla said...

haah..kecik muka cam cina...besar macam melayu lah..xperasan lak mcm muke lain...maybe sebab xpernah jumpe kot...tgok gambar je..nampak la melayu nye... BTW kite ciluk gambar kamu...theeehehehee...sebab ade orang cari maria elena buncit... LOL

Siti Nur Aisyah said...

love you so much sis Mari :D keep blogging :)

Nurul Mazni Sawal said...

hehehe.. international gak muke u.. ngeee.. wiiii.. susur galur same lah~ my tok nyang from india.. my arwah nenek cina.. adekah........?? hahaha.. kidding :)

fiqathefiga said...

mula2 kite ingatkan sis ini pakistani masa mula2 jumpa kat youtube.

Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

haha..ur way pakai tudung kott

Che Ayu said...

cousin sy ckp muka sy mcm kak maria.
i don't know how come la kan sebab kak maria double triple more cantik+awesome!

mybe kat mata tu kot sama? *wondering*

::fatihahanapi:: said...

muka yg unik dtgnye dari genetik yg unik..bngga ngan kamu sih...



jom try menu sihat, untuk yg nk berdiet kat sini:

http://fatihahanapi.blogspot.com/2011/12/resepi-snek-sihat-kesari-pandan.html

nasha sanza said...

sis tetap cantik! Patut bangga owg kata sis kacukan..hehhe..

nasha sanza said...

sis tetap cantik! Patut bangga owg kata sis kacukan..hehhe..

nasha sanza said...

sis tetap cantik! Patut bangga owg kata sis kacukan..hehhe..

Lady Milo said...

I lost a lot of pictures when I was little. -sad ;-(

kayah said...

My family had this one pic, where all of my siblings including me looked like japanese kids.. ntah kenapa.. maybe baru bangun tdo kot. lol. dah besa2 sorg muke arab, sorg muke pakistan, sorng muke india.. hahahha jauh beza

blog-tips-kurus said...

memang mata + hidung Pakistan. sebab tu dia nak ngorat u. haha!

*janji sihat sempurna.. :)

sheeraYaakob said...

u makin segak besor besor nih

Kucing Itam said...

x kisah la kacukan ape pn... yg penting kak maria santek! :)

Mira Amirudin said...

i'm so curious how from malay look become arabian/pakistan look...huhu

Suraya Aris said...

ada entry for u =)

http://surayaaris.blogspot.com/2011/12/pesanan-maria-elena.html

❤~Emma Abduh~❤ said...

hehe...msti lucu tu...

Khaleeqa Idrus said...

I don't know if you will read my comment since you've got so many feedbacks. Anyhow, there's a thing I'd like to ask.

Doesn't "IMMA" stand for "I am going to", not a short form of "I am a"? The native speakers usually say, "Imma be a singer" "Imma take you down" and etc. Correct me if I'm wrong please, but I somehow find it sound a bit wrong, "Imma a cute baby".

As far as I'm concerned, "IMMA" stands for "I'm going to".

You're welcome to correct me, Maria (:

miz_nana said...

WE ARE SAME hehe .
my grandpa is Sri Lanka + Arab
and my Grandma is chineseee

but my Dad became Malay in his Ic
hehe . so im Malay too . hee

Maria Elena Zarul said...

dear khaleeqa, don't need to scratch your head with this. "imma cute bebeh" was meant as "i'm a cute bebeh". as far as i know, the hood slang, imma does mean i'm going to and i'm a. depends on how u use it. imma get going means i'm going to get going. imma harry potter fan means i'm a harry potter fan.

and thus, ends the hood language class. hehe!! thanks for your question! =D

thank you all for your comments! ada gang rupanya!!! i loike! =D

Hanie_Dew said...

yeahh..kecomlean waktu baby tak guarantee kecomelan bila dewasa.

moyang aku chinese. bapak aku melayu, maka kau jawa. ko bayangkan cemana result dia. hahahh

AyuAdzum said...

Tersangatlah cantik..and yes u look pakistani,a beautiful one..:)

Ahmad Ali said...

dari dulu aku nak tanya , greek helen tu siapa ek ? mohon explaination . aku noob

Nur iman said...

wowww!!! yeke!! excited sgt bace entry u yg ni.. sbb we have the same experience.. huhuhu.. if m wearing hijab peep would say my face like arab33 gitew.. kalo i xpakai tdung muka jadi cam cina plak. camana tuh?? da banyak kali dah kalo i tgh pilih33 barang nanti chinese salesgirl yg dtg tu would talk chinese to me then i pandang diorang n cakap "sorry, m malay" hahaha!! n my nenek moyang belah mak pun ade kturunan ceylon n belanda.. n the best thing is, mase i talk bout ure blog to my junior dulu, diorang cakap my face look like u... hadoiii...... muka i pon xnak cam besepah333 jugak....

Dy said...

Pasal muka sama tu, memang ada sorang junior ni kat UMT. seriously 80% sama. And she wears pashmina at all the time.

But nvm, you are way taller and cooler :D

Ummi HaniE Annisa said...

klu sy kate , muke kite ade iras2 buleh ? kakak sy dulu kata mcm karisma kapoor the hindustan star tu .. LOL ..

asiela.m.i said...

mase kecil macam cina , and when i see your picture at the bottom , clearly looks like arabian ? :) what a unique faces u got

Amy Amira said...

knp sy x boleh view gambar akak? hah ah sy dulu pun tgk gambar sendiri masa kecik2..hidung sy pesek gila,bila dah besar je manucng sikit,hi3