Thursday, August 12, 2010

oh terawih

rasanya ni my first time ber-terawih di rumah. slalunya kat masjid UTP. before that, kat masjid matrix.

ahh.. terawih masa kat matrix..
let me explain briefly ok, to non-matrix people. matrix usually comprised of mostly muslims. and the masjid, being next to my block was very convenient.

so dulu bila gi terawih, selalu gerak cepat2, sebaiknya azan Isyak start dilaungkan je, my roomates and i pakai telekung cepat-cepat pastu pegi masjid. sume berebut nak diri kat saf paling depan.
ye la, kata orang, saf paling depan insyallah dapat berkat paling banyak. konon nya sebab dapat full blast dari imam and takde orang kat depan to distract u. in other words, boleh khusyuk la.

i remember this one time, and i remember it really well because.. well just read on la.

i am claustrophobic (fear of being closed in) you see. so masa tu terlambat kejap, maka saya dan roomate tak dapat diri kat saf depan. kitorang wedged in between people.

what was more, masa tu tengah humiddddd sangat! tingkap bukak, kipas pun on, still cannot feel angin.

so perempuan yg gi terawih ni, jarang lak kurang. slalu penuh and compact. tahap bila tahiyat akhir tu confirm bontot belah kiri atas kaki orang sebelah!
haa. amik kau.

so me being claustrophobic, dah tu padat, pastu panas, amboi, i bukannya sweating bagai nak rak!
memang rasa titik peluh kat leher and my back.
masa 2nd set terawih ni la ya Allah, i dari sujud position nak diri balik kan, boleh tak, i pitam kot.
pitam!
tapi tak jatuh.

cool kan?
sebab saf bukan main rapat, sampai the two people next to me punya shoulders support mine.
maka dengan kekuatan bahu-bahu diorang ni, i was able to perform my prayers and i started to understand why saf kena rapat.

bila saf rapat, the energy from orang paling hujung to you are connected. takde la magic sangat. it's science. imagine u line 5 balls in a row, then u hantam yg paling hujung, the other end yang react to the force. kan?
i don't know what you think, tapi i rasa cam logic.. =p

i guess that's what happened la. i dah pitam, but yet i can still perform my prayers.

masa pitam tu, in case u all tak faham, my vision memang dah pitch black, peluh sudah sejuk, cannot feel my legs and every rukuk and sujud rasa cam nak stop je kat dat position sebab i want the blood to naik my brain.

huhu.. lepas habis je semayang tu, i diri cepat-cepat, lari gi blakang and then baring kat a small space dekat ngan tangga.

since then bila semayang jemaah, i mesti rapatkan saf.
biar lah panas, tapi bagussssss! i might be helping a poor soul yang lembik mcm saya. huahua!

maaf ye kalau macam nonsensical betul post ini. =B

Selamat Berpuasa!!

11 comments:

[YeOp] said...

a very thoughtful post ;)

selamat berpuasa!

Maria said...

oh thank you yeop (radzi)!
hehehe!!

Selamat menyambut bulan Ramadhan!

klipklipkertas said...

saya selalu singgah.!
cume bace n tersenyum..

windu kan zaman matrik..teringat tym maria masuk hall ikot pintu depan n mate maria mesti cari zue..n mule lah gelabah muke maria.!

nyway,samat berpose dear..:)

nitot said...

hohoho
matrix. good times!
terawih n witir :)
btw i prefer to pray on the most left side of the saf then punggung xkn sit on others punggung :P
pastu boleh sandar trus kat dinding tepi haha

p/s: wonder if our names still carved on c2 block wall..

Maria said...

hahah!! betul tu yen!! masuk kuliah je cari pompuan 'free hair' kat the girls nye side. haha!!

nitot, betul betul. good times kan =)
maybe it is still there! kalau diorang tak paint da block la. heee!!

abel said...

hehehe the satisfaction u get discovering these kinda things! priceless kan? bestttttt. happy ramadhan to u!

Maria said...

abel~
oh yes, it is priceless! how else would u learn kan? haha!
happy ramadhan to u!! =D

Anonymous said...

letak lah gambar you pakai tudung tu besar-besar skit :p tak nmpk.

Maria said...

anon, hee.. nanti la bila i dah confident, i will ok? =)
best ke tgk orang pakai tudung~~

Anonymous said...

it suits you well :> like, seriously. x consider to pakai terus? :> very pretty.

Maria said...

thank you for the compliment. =)

im wearing it pun bukan sebab nak melawa. so we'll see la ek camane.
hee..