Wednesday, February 11, 2015

Mix and Match tips

assalamualaikum!


2015 just started and i need a new wardrobe T_T

bukan apa, i have outgrown some of my clothes. wuwuwuwu.. takpe la, membesar dengan nadrah kan. so bagus la tu kan? *ayat sedap hati tapi.. nasi lemak macam sedap je mmmmm...*

sebab 2015 just started, i don't plan on spending so much on clothes. and eventhough i sell clothes, i kinda..still..need..more. haha! =p

mana lagi kan nak dapat baju banyak tapi price murah pastu beli online je lak tu, pastu sampai within 24 hours lak tu.

nile.com.my my sweeties. mana lagi.

even i'm amazed at their service. nak berguru ngan diorang la..

anyway, here akak nak share ngan akak akak adik adik sekalian, cara mix and match hantam taram sing a song!


Blue on Blue



di sini acik acik sekalian, ittew match kan warna pakaian dengan warna handbag. ampun la ye, baju tak sompek gosok =p
tapi point di sini ialah, kita match kan warna dominant pada pakaian, in this case, biru pada jubah, dan match kan nya dengan handbag biru.
simple and tak perlu sakit otak nak pikiaq matching camane. tul tak? hehee..

ni lagi satu contoh Blue on Blue


instead of matching dengan warna dominant, matchkan dengan warna yang sikit, tapi pops out! sebab bag pack ada tribal patterns yang penuh colours, so boleh go crazy with mixing and matching! i chose blue blouse camni and tudung floral ni sebab dekat bag pun nampak blue dan orange. so ok la kan? hehehe!

Brighten it up!

sometimes ye la, teringin pakai baju colour manis manisan gitu tapi tak reti nak match ngan tudung colour apa kan? ha, sini acik acik sekalian, match kan aja colour manisan dengan manisan yang lain. in this case, turquoise and pink. bag pape pun tak kisah, serious. tapi jangan la pakai bag galas ultraman ke sailormoon. tu mengundang namanya wahaha =p


Go Neutral

gold ialah antara warna yang sangat best nak match kan. sebab dia dalam group warna neutral (sekali dengan hitam, grey, etc), jadi pakai dengan tudung pink pun dah comel lotey. pastu nak pakai ngan handbag boleh, bag pack boleh, macam macam la! kalau students, pakai la ngan bag pack yang cute camni!

Sweet and Fresh

ni tips bagi acik acik yang suka warna pink. you don't need to wear all pink you know? pakai tudung pink, pastu match kan dengan baju putih dengan a subtle lace details dengan bag ala ala tribal tapi manis ni, haaa. dah cukup sweet! dan yang bestnya, nampak suci dan fresh!

When in doubt, wear BLACK
Blue Pouch (comes with the Blue Handbag)

macam yang telah dihabaq tadi, warna hitam tergolong dalam warna neutral, jadi kalau acik acik ada dah serabut tak tau nak pakai apa dah ni, pakai la black! tapi untuk nampak fresh sikit, pakai la bag berwarna ataupun tudung berwarna. sebab it's black, so you can mix and match to your heart's content!

Think POKOK!

this is perhaps my favourite tip. alam flora sangat cantik kot! jadi kita guna pokok ataupun kalau acik acik nak, guna bunga rose ke, lily ke, sebagai inspiration untuk match kan baju & tudung. macam kat sini, pakai shawl berbunga, pastu blouse hijau and done! untuk mengurangkan effect pokok tu, pakai bag funky sweet camni pun dah ok =)


kita bukan la fashionista sangat, tapi even i sometimes have problems nak mix and match. so kena go back to basic and think simple.

harap harap tips ni semua berguna la untuk acik acik sekalian =) tapi tip yang paling paling penting ialah: BE YOU. because you are Be-You-tiful =)

PS: Tudung Mutia (3 layered tudung in Pink) and Floral Shawl are courtesy of La Kayena! Available at Modvier and Maleeqa Exclusive =)

Chinese New Year (19 February 2015 ni), Nile.com.my akan bagi FREE DELIVERY PROMO dari 21st Jan sampai 17th Feb dengan pembelian RM 48 ke atas! sekarang ni la promo diorang! 
Sila la shopping ye siap siap =)




15 comments:

Nur Hazierah said...

haha Nadrah

iamrafizah said...

hai kak maria!! akak pakai apa pun still comei! hehe peace!! iamrafizahblogspot.com

Maria Hasun said...

Nile super express

afiq awisy said...

suka la dengan tudung-tudung nie..

unbridgedstyle said...

keren

hidayah said...

The pink shawl is so pretty!😍

syira yaya said...

Nice :)

Afiqah Azmee said...

peenah beli dari nile, bestt!

dorsett pink said...

Mix and match baju2 ni.. sebab tak ade banyak baju. Hehe..

Jom lawat blog saya, www.dorsettpink.blogspot.com

aziz hazard said...

Salam.

Nak tumpang promote blog, boleh ? Bagi anda yang berminat dengan barangan elektronik & gajet2/aksesori telefon, boleh singgah ke blog saye http://lelonggadget.blogspot.com

aziz hazard said...
This comment has been removed by the author.
farhanafarid14 said...

Se simple mana youre outfit pun always an inspiration for me hehe. I know youre reading ths eventho youre not replying. Well part think pokok is so true! Haha i always thought me as a flower bila nk mix and match baju yang with green or brown. Love you kak maria! Ceh tetiba

saidah said...

Salam maria. ..how to contact u through email...

Marliyana Mk said...

comelnyaa kak mariaaaaaa.. orang cantik, pakai apa pun cantik. ehhehehe

oh yaa. spot tangan si kecik tuu.. hahaa nadrah

tenku butang said...

suka padanan tudung dan baju yang last sekali tu.. sweet dan lembut jee..