Thursday, September 2, 2010

perspektif orang yang tak bertudung pastu pakai tudung

Assalamualaikum Ustazah!
bismillahirahman nirrahim.. (anda sambung la ya baca Al-fatihah)

dulu ni cara kita greet Ustazah masa kelas agama bila kat skolah. dulu kelas agama kena gi surau. girls kena pakai tudung.
dulu slalu menyampah pakai tudung sebab pakai yang kain licin tu. bila tengah cakap or baca doa or buat pafa, tudung ke depan, rambut rambut pun terkeluar. pastu kena tarik tarik dari belakang.
buat malu ok?
macam noob kot.

anyway! sebagai pompuan yang nak ber-image wanita bertudung, kena la buat several changes kan. so ni sedikit sebanyak the changes i have to make. teehee!


1. lifestyle.
i used to hug my friends when i see them. i'm sorry if this sounds inappropriate, tapi itu lah cara orang Damansara. orang KL, i tak tau camane. it's just a harmless gesture, a way we all dah familiar with as a gesture of appreciating the friendship ties that has never been forgotten. itu la orang orang saya. sesama lelaki dan perempuan.
skang takleh la kan. salam je and sengih sengih sebab rasa awkward bila ngan laki. ngan pompuan, peluk je. wo ai ni. haha!! 

2. dressing.
biasanya nak keluar buat errands, pakai baju rumah and sarung je jeans. ala nak lawa lawa pahal? ingat ada paparazzi ke? setakat gi hantar kunci or amik adik debab, who cares kan? tapi now kena pakai cardigan, jeans tu pasti, and then sarung tudung.
kalau gi family outing or dating, lama gak la belek baju. jeans sume nak skinny, baju sume nak short sleeve. haih.. kena improvise!! BAJET YUNA! 
oh yes.

3. belit tudung.
Astaghfirullah.. nak lilit shawl ni bukan senang.. i takmo beli apa-nama-spesis-tudung-yang-sarung-je-siap-ada-oning-lagi sebab mahal. can only afford to buy shawls and selendangs at the moment. hidup bujang kan. heee.. haritu almost kena tinggal family, alamat lilit shawl lama sangat. seluar pun tak pakai lagi..
respect la korang korang yang belit shawl macam benda tu senang like amik resit dari cashier. kagum..

4. gelak.
i ni kuat gelak. bukan setakat volume je, gaya pun nak hebat. skang sebab ada shawl, bila gelak tu control sikit. dah image ayu, perangai kena ayu gak la kan.
padahal sebenarnya pin cocok double chin bila gelak besar..

5. kena terima pandangan orang lain.
pandangan, i mean by orang yang tengok i. i tak tau la i perasan ke apa kan. bila free hair kan (kih kih!), orang tengok i macam i ni a bitch ke apentah. and i know a lot of people nye first impression of me is that i'm sombong. haprak la korang. i cool kot! kan? malu..
tapi bila ada scarf ni, orang tengok i cam i ni rainbow or something magical. Mrs Potter kah? ahaha!!
ada a few people tegur i, ingat kan i ni orang arab. ya habibi, do i look arabian to u?
je m'appelle maria! je ne parle pas arab! hahaha!! tak biasa la orang tengok i macam i ni rainbow. =p (tak biasa tapi suka!)

so all of you yang tanya "is it permanent?"
for now, it isn't. but i'll wear it as long as i can.

i've had a taste of what it's like to wear tudung and i although i like it (honest, i do!), tapi i think bukan sekarang la. nak jadi permanent, i mean.

atas sebab tertentu which i hope people can respect by not asking.

kalau ada yang tak puas hati, mahu lecture i, silakan. tapi my grave is my grave.
but thank you for all of your support! akan ku pakai tudung selama Bulan yang Suci ini, tapi after this, jangan "eik, aritu pakai, skang tak pakai?" kalau nampak i tak pakai la. again, it's not permanent, but i will wear it as long as i can.
don't say i didn't warn you.
=)

so itulah perspektif saya, yang sebelum ni tak pakai tudung (or shawl), pastu skang pakai.
 =D

66 comments:

bellabelon said...

Alhamdulillah :)

NUR HazieRAH said...

kak maria, u look fabulous with shawls.... hik hik....

btul...pkai tudung kne ikhlas kan??? nnt klau org tgur2 kutuk2 da x syok plak kn nk pkai tudung..

bagus2...even pkai tudung for dis month only but, u tunjukkn that u had interest on hijabing...

Farah Justme said...

well, it's good u da stat 'berjinak2'bertudung. dun wori, people dun have the right to judge. kalo ikhlas, even sekejap, Dia akan pandang. sebab orang yang asal bertudung pon ade kekurangan. stp orang ade kelemahan masing2. ^_^

Maria Elena (Zarul) said...

woohoo!! korang memang cool lagi best!! =D
memang tengah belajar la ni. hee.. let me get my act together, and if it happens, alhamdulillah =D

bellabelon said...

hihi insyaallah :) maria, baju u lawaaaa beli kt manaaaa

yaya said...

i respect you for at least try to wear and you look agak comel and agree sometimes look an arabian. boleh geng!

1 tried once, a year, tak menjadi. Pengaruh environment terlampau kuat!. Nak pakai hairband ala2 gossip2 girl lah, nak dye rambut lah, nak buat rambut style rihanna lah, macam2. tapi x buat pon. hehehe.

but however, lepas kawen kena pakai. kuang kuang kuang. dipaksa terpaksa dan memaksa.

humairah said...

xpe maria, slow2..
sbenarnya i lagi xpandai pakai shawls.. huhu~

Whoda said...

peh respect ar! hee~
yup mule2 pakai shawls memang susah..tapi lame2 ok lah tu..
my frens sume bile tgk i wear my shawl everyone like "cooolll camne kau buat cepat giler nih"..yg dorang xtaw lame kot nak belaja teknik pakai shawl ngn pantasnye..heheh~

i recomend polyster shawl kot name die yg agak kasar texture die sbb senang diurus n skejap je nak pakai =)

Ernie Azera said...

Remember discussion dlm kelambu kita maria? haha
ada orang memang naturally cantik gila pakai tudung, ada orang memang hmm kureng sikit(selebet).haha

but i think u look amazing both ways. Apa yang penting?! KER-JA-SA-MA, haha takkk, NIAT DI HATI.:)

p/s: jom makan dekat masjid jamek
p/s/s : yaya, bila exact date kawin kau niihhhh? =)

Maria Elena (Zarul) said...

belon, i beli baju tu kat H&M. hee.. nanti u gi perth cekidaut la! murahh!!

yaya; dipaksa terpaksa memaksa? good luck ok!! =D haha!

omay, slow2 la ni.. aritu dah malu dah sebab masa makan my anak tudung terkeluar. hahaha!! =p

whoda! thankx for the recommendation! nak cari la! =D

ern!! i sangat remember our discussion about this!! and i know who you're thinking offffff!!! =p
jom makan kat masjid jamek!! yayy!!

Cappie said...
This comment has been removed by the author.
sofia said...

pheewiit! hot la kak maria pakai tudung! =)

ask said...

cube u upload gamba ike sayang i.
ops.
xde.
malu.

nurul nadea said...

hye maria..i sokong u..

same like me..i try to wear tudung but for some event, free hair gak..
keluar dgn famili lagi la susah nak pakai tudung..

kat blog pon banyak gambar free hair tapi nanti buleh setting balik untuk invited reader sahaja kan =)

inshaallah nanti kita sama2 akan permanent pakai tudung k ^_^

pray for us..

Maria Elena (Zarul) said...

heeee.. i know what u mean nadea!!
memang susah nak adjust to the look, but one way or another, we have to learn to wear it kan?
so baik try belajar skang.

insyallah kita berjaya pakai ngan manisnya! hehe! =D

ps: sayang, sibuk la u.. =p

El Moe de la Rocha said...

it's going to be tough, yeah. but at least u got to start somewhere innit.

good luck on that. may the Force of Goodwill be with you. :D

Maria Elena (Zarul) said...

Hey thanx mr El Moe!!
=D

-AcHuL- said...

Kekekeke..well done and selamat hari raya maria mariana~! sori silap salah..jom photoshoot lg konvo ni..with ur new image..:) hehe

Maria Elena (Zarul) said...

heee.. selamat hari raya achul!! sorry gak for my past wrong doings. 0-0 k?
heee..
=D

petisuara said...

u know what i dulu pon free hair jgk..n bile i pakai tudung i rse mcm down sikit..sbb rmai membe2 i yg xpki tdg so kdg2 bile i pki tdg i rse mcm i kene jg semua perilaku i..i xnk burukkan name org yg pki tdg..alst2 i rse mcm diri i hipokrit..lps 2 i free hair balik..tp lame2 hati i ttp nk jgk pki tdg,lepas 2 bile tgk ramai perempuan cntik2 pki tdg..n i rse bile i pki tdg,i mcm dpt kawal i punye tingkah laku,kire lg baik la..then slowly i cbe bertahan dgn pakai tdg..n belajar cre2 pki shawl supaye i xketinggalan zaman sgt..sbb rmai kwn2 i ckp perempuan pki tdg xhot..yg ptg kte tahu mcm mne nak gayekan tdg kte n kte selese..that is the most important thng..i rse i membebel di slh tpt pulak..heheh..sorry

Maria Elena (Zarul) said...

petisuara;
haha! i pun rasa camtu! most my closest friends and family dont wear tudung pun. kira i ni break my own comfort zone when i decided to "cover up". honestly memang kadang2 rasa susah nak pakai, coz i am still that girl yang nak pakai dresses and skirts and baby tees. but well, its a change, not just physical, but batin gak.
i pun takut nampak makcik sgt.. but lantak pi la. asalkan i tutup sudah~
takyah sorry la ya! sila la bebel lagi! =D

B I L A said...

alamak..ini sama macam i jugak..tehee..boleh tgok di previous post i, i masih free hair. but then i decide to wear hijab sbb i have mak n ayah which is sgt berpakaian sopan.im not saying that they are alim ke hapa but yah they do look like orang alim2..so i was like.isk tak besh lah kan mak bpak dia bkn main lagi sekali anak dia pkai skirt je.aha.so dari situ i macam decided to wear hijab.plus i mmg dah ada niat lama nak pkai tudung..so yah i pun decide to pkai tudung dan taknak bukak2..akan tetapi..my closest frend semua free hair -__-". i tkot lah i mcm terpengaruh ke..tapi i kuatkan hati

i just hate bila someone cakap macam ni

"alah ingat orang yang tak pakai tudung ni jahat ke abih ingat orang yang pkai tudung ni semua baik2 ke "

i sgt tak suka..i used to said this masa i free hair dlu..haha..sekarang kene balik kan..its not us lah nak judge orang tu baik ke tak..hishhh..bertudung tu kan wajib..tu je..

tgok i punya coment je dah boleh buat satu entry..ahaha

Maria Elena (Zarul) said...

bila; hehe! takpe, comment la sepanjang yang u suka! =D
you know, niat u tu, sangat baik. you change for your parents. my friends pun mostly free hair too, but its never a challenge for me. the weather is. haha!
but yeah, that statement memang, sape la suka. we shouldnt judge and be judged. suka hati la dia baik ke tak, dia pakai tudung ke tak, dia sexy ke tak. we all have our rights kan?
as long as we know our nawaitu =)

sue. said...

yes...semua di atas betol...sue pun begitu..teheheeee....

fajar jalal said...

seriously, a very nice entry which is full with honesty. Well, that's a gud step to start. I even hv a friend which is much worst. But still, she's a friend. & that'll not make me to look down upon her. Cuz she's my bff & i luv her no matter what. I believe she'll improve. Myb not nw. but one day, she will. =)

khairunnisa ♥ said...

rajin baca post maria yang lama ^__^

comment BILA
"alah ingat orang yang tak pakai tudung ni jahat ke abih ingat orang yang pkai tudung ni semua baik2 ke "

ye, BILA. ramai yang cakap macam ni kan? :( so sad to hear that word..

pernah sembang dengan sorang kakak tentang ayat ni..

kakak tu jawab : orang yang baik adalah orang yang menutup aurat nya ^__^

dan dia malu dengan Allah S.W.T ^__^

nice entri Maria Elena ♥

ika~~ said...

nice entry..
thniah maria
pkai tdung itu indah :)

m!da BucHuxX said...

wwwoooww. .baru mida taw. .great . .same like me. . but now seee u r awesome with hijab. .u look so nice. .i never thought u use to free hair before this. .i just known ur blog from another blogger. .and i am impressed with u!!! keep it up! u r beautiful. . .

Afzan Rahman said...

you rock, sbb brani break the rules..haha ^^,

actually you're so stunning in hijab...
eventhough you're still new as a hijabee but u show ur interest in hijab....

i'm so proud of you...sebab walaupun you baru lagi tapi dah berani nak buat tutorial cara-cara pakai tudung.

jd, kenapa ada yang nak protes niat baik you [apa yang i tengok kat komen video you]. diorang yang protes tu,berani ke nak buat video macam you? hehehe [i sendiri pun tak berani...huhu]

Dzulaikha said...

omg u know what i pn baru je start pkai tudung. baru sebulan dua camtu. ramai org cakap2 blakang,yg bile dgr rase macam nak sunat je sorang2. hampeh btol. and pastu i ade terfikir nak post entri pasal why i start to cover up myself but then cuak plak takut orang bercakap lagi. taaapiii lepas bace ni tetibe rase semangat gile. fuh fuhh tq kak maria =)

soffea said...

Maria. u cantik lah pakai tudung :) see. skrg dah jadi style kot pakai tudung mcm mariaelena yaw!~

apepon, i just pray the best for u. moga kita semua sentiasa dlm rahmat hidayah Allah. insyaAllah~ aminnn~

nur amalina said...

i love the way ur r..hijab most beautiful on you

FJ said...

i pray u stay "covered" maria..
u pakai tudung cun sangat!

Dania Razali said...

wooot! i really admire u la maria. so much awesome, and i didnt realise that u baru pakai tudung/shawl. woahhh.......sumpah...AWESOME. :)

Anonymous said...

Sy pakai tudung, tapi hati blum btul2 bersedia untuk pakai tudung, tapi keadaan sekeliling seperti ada peer/society pressure. I'm not happy with this conflict that I have with myself.

Anonymous said...

"for now, it isn't. but i'll wear it as long as i can."

kalo awak x pakai tudung permanently, nape awak nk ajar2 org laen pakai tudung.. awak nk ajak org laen buat kebaikan, sendiri kena ubah dulu.. org yg betul2 bertudung, xkn berfesyen mcm awak, mereka mengajak org laen pakai tudung dgn penuh hikmah, dan org yg betul2 bertudung x menunjuk yg mereka ni pakai tudung.. awak kena rendah diri sikit.. x perlu 'market'kn diri sgt..

maaf ya, sekadar menegur..

eisley said...

tau lama dah. the moment i saw ur pic and also blog lagi dah tau. sbb i pun lebih kurang. baru berjinak jinak. kejap on kejap off. but, at least kita cuba ber'hijab'. org nak ckp ape pun, biar lah. sebab kita BEST! :)

eisley said...

one more thing!

at least, org yg hair free ade niat nak pakai hijabkan? daripada org yg pakai hijab, tp at the end bukak sebab culture shock. mana lagi best?

anyway girl,
be strong okeh. biar la org nak kata over-act atau ape saja. diorng xleh buat mcm kita. er, 'kita'? hahaha

hugs! do ur best okeh :)

Ahnee said...

actually, i pun baru berhijab.
and honestly skrg dah banyak trend untuk muslimah kan? so semua free je kalau nak mula pakai tudung, tak payah rasa poyo kalau nampak alim. kononnya lah kan.

anyway, i motivate diri i supaya tak payah pikir pasal i ni pkai permanently smpai tua ke apa ke. so i pakai je dengan ikhlas. lagipun selesa kan :)

Anonymous said...

Anonymous said...
"for now, it isn't. but i'll wear it as long as i can."

kalo awak x pakai tudung permanently, nape awak nk ajar2 org laen pakai tudung.. awak nk ajak org laen buat kebaikan, sendiri kena ubah dulu.. org yg betul2 bertudung, xkn berfesyen mcm awak, mereka mengajak org laen pakai tudung dgn penuh hikmah, dan org yg betul2 bertudung x menunjuk yg mereka ni pakai tudung.. awak kena rendah diri sikit.. x perlu 'market'kn diri sgt..

maaf ya, sekadar menegur.."


saya totally x setuju dengan comment ni..as a Muslim, supposed bagi la sokongan yang membina..its a good thing dia ada niat nak pakai tudung..maybe for now it is not permanent..but who knows one day she will wear the tudung permanently..people needs time to change..x guna kalau berubah secara drastik tetapi x berpanjangan...do it step by step n slowly..n who knows one day our supports n faith on Maria will give her the guts to change totally...dan awak tahu ke dia ni memang menunjuk pakai tudung sebab nak marketkan diri or ape?its a good thing she make this entry coz dapat bagi semangat kat orang lain yang nak pakai tudung...n boleh beri pengajaran kat orang yang dah memang bertudung (yang kurang sedar diri) supaya x judge orang yang x bertudung ni sebagai perempuan yang memang x nak berubah...who knows what is in their heart..we just need to give support to them and advice then properly, biar sesuai dengan penerimaan orang yang nak dinasihati..bukan terus totally serang mereka dengan menyalahkan terus perbuatan yang mereka lakukan...

to kak maria : teruskan perjuangan anda..bukan senang nak berupah..lagi2 nak break the rules yang dah memang jadi cara hidup kita..so, go on with you good will ang be strong...we all support you!

sorry kak, pajang sangat membebel..

Cik Shyra said...

me like u..
just wearing tudung..
all my frenzz (ofis/skoolmate asyik tanya nape pakai tudung??)
urmm.. some people make me down when they know im wearing tudung.
what a such people.
But its ok..
I'm gud for this...
Now, I'm starting my new vision..
pakai tudung alwayss!!!
:)

regards,
shyra.

fadhil nor said...

congratz maria for your effort to wear hijjab...i'll pray that you will stick to it permanently soon...anyway, you do look like arabian when you wear your tudung..huuu..keep it up

raudhah said...

maria elena sgt cantik bila pakai tudung. Seyes =)
hope u like this permenantly my dear =)btw, bentuk muka elena cantik masa pakai shawl.

Ana tak sesuai pakai shawl sgt sbb muka bulat + debab ..huhuhu.

Anonymous said...

maria elena seriously saye suke tgk awk paaki shawl.
tp ade satu ayat awk yg agak bbahaya yg dulu sering saye gunakan iaitu
my grave is my grave
saye selalu guna dulu bile kene situasi saye rase lebih kurang awk tp bukan pasal tudung ..
well
bunyinye xelok n seriously walau kite semua ade kubur sdiri tp nnti bile kite mati confirm ke kite akan ade kubur confirm ke kite xperlu org orang masyarakat sekeliling tlg angkat jenazah kite .
sori...just want to share whaT have i learnt from saying that sentence

forgottenkid said...

alhamdulillah.
berubah bukannya senang.bukannya mudah.
shawl,jilbab or just plain tudung,
make sure our aurat is fully covered.
and tidak bertabarruj.:)

$H said...

hi kak maria..sy pon baru je pakai tudung time dekat na raye aritu..bayangkan..baju raye da ade..tp tudung takde..last2 malam raye baru pg carik shawl..hehe..so kelakar...
mule2 pon mase baru2 pakai rase macam menyesal pon ade sebab most of my friends free hair..so rase mcm xbestnye dorang leh pakai itu ini ikot suke hati je nak pakai ape yang terlintas kat pale otak dorang...kite lak kene jage imej sebab da bertudung..
tp Alhamdulillah makin hari makin 'kebal' dah..hehe..
n 1 more thing, sy paling anti + menyampah dengan orang yg pakai tudung yg suke sangat kutuk orang tak pakai tudung tu jahat...sosial n xtaw agama (sebab sy penah kene tuduh xtaw agama)..sedih gila kot..
sebab tu sekarang kalau ade my frens yg pakai tudung mengutuk orang yg x pakai tdg sy warn dorg jg mudah judge orang..
lastly peace no war... :D

Ara's Darlings said...

this is good! ^_^ nak share kt fb leh x maria? plish2...tp kalo xbleh xpe.. :)

skyrenyai_oyenz said...

bagi kita yang hidup kat akhir zaman ni..tak payahla kate nk tunggu seru la..belum bersedia lahh..ataupun nk tunggu betul2 ikhlas lahh..tak payah sebab kiamat dah dekat sangat..kiamat tak tunggu kite..kite kene bersedia jerr...so better make it permanent cepat sebab sy xnk kaum hawa ni makin bertambah dalam neraka...sekian.

docbamby said...

alhamdulillah! at least ada starting kan?? btw, you look good wearing the hijab (masyaAllah!)... i used to be in your boat as well... and ada buat post on this jugak! (do check out my blog!--> www.docbamby.com) ceh! sempat lagi! but seriously, may Allah bless this great niat of yours. good luck!

masyitah farahin che mansor said...

its a good changes!sukeee..me..insyallah one day..;) proud of u!

hidayah jaiman said...

hey si cantek gaga! huhu yeah baru terbaca entri ni. takpe sis, teruskan je niat tu, slow-slow, i pun liat juga tapi banyak-banyak ingat balasan mesti kita jadi takut. peace.

amalina said...

sis, hee baru terpikir balik dan agak menganggu fikiran jap dengan statement yang hujung2 tu..

"my grave is my grave" tu agak kurang elok dicakapkan..well, mmg kubur msg2 tp still bila nak meninggal, akan perlukan orang utk urus jenazah, mandi kapan dll..so harapnya diubahla ayat itu dikhuatiri spti membongkak lak bunyinya..

ok, peringatan ni buat diri sy sndri juge..moge kita semua sntiasa dilindungi Allah..peace :)

Yan-Najib said...

Rasanya kalu on off bertudung xpe walaupun sebenarnya x elok kerana Allah mahukan kita menutup aurat tapi bila buka tudung, pakaian jaga jugala..mcm my friend, memula kitorang x kisahla dia buka tudung sebab dia kata husband izinkan dan dia x sedia nak bertudung sepenuhnya tapi dok posting gambar pakai sleeveless or ala2 bikini kat social network..apa lagi jadi buah mulut orang la..

ParkHawaBom said...

Dear sis love to followed ur blog..

anyway u r so hot sgt bila btudung..ayu smua pfect..

cantik btudung is a really subjektif tak semua org nampk manis..ke ayu ke..bila btudung...BAIK ke

Tapi y penting niat di hati..buaq apo pun ikhlas kerana Allah tu yang penting biarq org nak pikiaq apo pun..asalkan we know who we r are..n we r seeking blessing from HIM..~amin ~ love u Sis Maria

Nessa Sierra said...

hehehe..best la blog akak ni! dulu time free hair org tgk semacam kan? tah hape! skrg ok ckit...mmg mcam renbow! Psssttt!

Eyra Zakaria said...
This comment has been removed by the author.
Eyra Zakaria said...
This comment has been removed by the author.
Eyra Zakaria said...

hai dear Maria..
i skit nak tergelak dengan diri i ni..i slalu jer tengok ur fb pic taw...then bile i tengok u punye blog..lah..kes u pon upanye sma ngan i..(i gelak sorang2).actually i pon free hair jugak dulu...tapi mmg susah dear..cauze my close friends sume nye free hair n hot2 g tu kan..i dulu pon kluar just wearing skirt,short pants as simple as can..but now..kne la lame nk bersiap nk mke sure kite tak de lah nmpak mcm old school g tu kan..mule2 mmg ase mcm nk patah blik je mcm dulu..indu..hahaha..but one thing i mmg btul2 syang kwn2 i ni even diorang still mcm tu..diaorang slalu said "no" when i said i want become yang dulu ..dont be like them anymore..seriously!i luv them..u taw..smpaikan i ase mcm janggal je mase wedding akk kwn i..dalam sepuluh orang my pwends...i soorang je yg bertutup litup..hahaha..i rase u taw perasaan i wktu tu kan..but i buat tak tau je sbb i taw kwn2 i ikhlas kwn ngan i..tpi yg pling best mase tangkap pic..i duk d tengah2..wah..ase mcm bngge plak kan kite sorang je yg mcm tu.hahaha..tpi one thing yg i jadikan pegangan dlm hidup i..just be your self even u dh bertudung pon..sbb itu lah diri kite..klaw kite jdi someone else just cause sbb kite brtudung mmg hidup kite tak happy..so i mmg suke ngan u cause u still be yourself evn however u look..happy je tengok...hahaha..membebel plak..sorry dear

Mr RileX said...

I like the way she explain about shawl,but,satu benda sy nk tgur,yg phrase "my grave is my grave ",.Kenapa? Ingat!,.Umat Islam adalah bersaudara,stiap saudara wajib menolong saudara nye.Kalau kata kubur masing2,confirm kah anda jika anda tidak menyusah kan org lain mandikan jnazah,menguruskan jenazah dan prepare tanah prkuburan anda,baca Yassin,sedekah pahala bacaan,.kan ?Kalau confirm,ok jea.jadi,saudara se-Muslim,dia perlukan saudara nye untuk membantu nye.Tanggunjawab akan dipikul oleh saudara yang tidak menolong saudaranya.No hard feeling k,.just some reminder :)

nur adi said...

setengah orang cakap , buat apa pakai kalau tak ikhlas ? NO . sebab ustaz Azhar Idrus cakap , ada 2 cara syaitan hasut manusia . FIRST dia hasut manusia supaya tak ikhlas , SECOND , dihasutnya kita supaya tak buat perkara baik tersebut sebab tak ikhlas . pakai tudung memang tak wajib , sebab yang wajibnya tutup aurat :] - just sharing -

Princess ashyqeen said...

hye sis maria,,hOpe ur niat nk pakai tudung berpanjangan n berkekalan..
honestly,i kenal sis kat utube thun lepas,,dulu i pk u nie entah pape cOz dok nyalak cam permpuan xbtOl yg wat video,,tp mkin lame bile i tgOk u,,quite ok lah..n i suka tgOk ur blOg n "dato"..its sO funny..act,,i pown cam u perangai giler2 ckit..sO, skunk i suka ngn u..i think i nak berkawan ngn u cOz u bnyk infOrmation dats can share wif others,,anyway..sOrry 4 everything n keep it up ttg niat u too..;)huhu,,adiOas..friends yaa;D

Eiyra Shahira said...

alhamdulillah..
truskan usaha untuk menjadi yg lebih baik..
yg penting.. niat kita ikhlas :)

K Hadi said...

ko neh kan maria.. dulu kat utp mmg ko xpki tdg tp hope bile ko pki tudung ni rmi yg sokong. its good. and cube ko tny ati ko, how sincere u when u wear the shawls? hurm. try to improve in that area sis. Be sincere.

Sekadar nasihat. Hope ko leh trima. Klu tak nk wat cane. =P

mimi musfirah said...

assalamualaikum kak maria, maaf saya xde gmbar.. tp nk tanya satu benda.. boleh???

miss wanat said...

salam..maria elena,i sokong u..x lama lg pun i akan kawin,,mintak tips nk bg happy in life with husband...by the way,i'm 20,still young to get married..hehe..

aDisYah said...

thumb up