Monday, September 21, 2009

hitherto

1.
minggu lepas, keluargaku ada buat kerja amal sket utk anak-anak yatim. sempena birthday abah tersayang. kata cikgu sorang ni, ni rumah anak yatim paling misking dalam klang valley.
btw, saya takde masa ni. kat utp lagi. diorang sume tak bagi balik.
so diorang gi la ke klang nak bagi these kids an experience they won't forget.
ibu comelku cerita la experience dia. dia ada cam anak angkat thingy la. anak angkat beliau is a 12-year-old girl, M.

M: auntie (budak ni pandai speaking sket), lepas ni dapat duit raya ke?
ibu: ha ah. nape?
M: ohh.. auntie nak bagi brape? bagi lebih dari RM10 la!
ibu: hah? auntie tak bagi sampai RM10 pun (bear in mind ada a lot of kids)..
M: ala auntie ni.. mana cukup!

budak-budak sekarang memang dah takde gratitude.

2.
same scene as 1. but different child. budak lelaki 10 tahun, J.

J: auntie ni English ke?
ibu: mana ada. auntie melayu je la.
J: tapi auntie cakap English.

budak-budak sekarang pandai stereotype sudah.

3.
raya di muar, johor. malam semalam kitorang nak balik hotel dah. penat and busuk, tak sabar nak mandi kat hotel. bukan sebab kitorang takleh mandi kat rumah tokmak, tapi all our stuff dah tinggal kat hotel. sampai muar, check in barang, terus gi umah tokmak. bila nak balik tu, jalan gelap gulita gila. tapi all houses terang lak.
aneh.
so kitorang sume tertanya tanya.
mana lampu streets ni?
apasal gelap sangat?

jawab ayah, ike, agy, ibu:
pagi yang gelap~ (lagu HUJAN: pagi yang gelap)

mesti korang tak paham kan. but that 1 person might.

4.
biasa la kot. time raya, sesibuk mana kitorang kena layan guests, mesti lagi busy tido. i can sleep for hours tapi masih rasa nak tido. kalau tak tido, nak makan. makan tak check lak tu ok lagi ke tak. kan dah, cirits sudah. oh, dan advertisement raya kat tv. abah tak perlu tengok starting pun. dia tengok ending je, part climax, without ever knowing what its about, he can tear up like crazy, leaving us girls wondering if we should be crying too..
burung apa? burung murai.

5.
abah bought an iPod nano. a green one lak tu. warna favourite ku.. dia beli headphone skali. kelmarin, before nak buka puasa, dia pasang iPod dia pastu dia buat head-banging. ingatkan dia dengar lagu rock ke apa la.. rupanya dengar lagu paparazzi by lady gaga kat radio (iPod nano ni boleh dengar radio gak). abah tak reti guna iTunes and download lagu. hehehehe!!

Selamat Hari Raya!
Maaf zahir & batin!

5 comments:

Adreen Nordin said...

i paham pagi yang gelap!

Azhani.Azizan said...

lawak siot blog u!! i ng ninot haritu gelak2 kat office ckp psl ur blog esp psl entry bohsia tu bahahaha

.m.e. said...

oh oh! hahaha!!
thank u, thank u~
=B

mudslinger said...

family is the best right?

lady scooter said...

family u memang sweet2 semuanya... he3