Search This Blog

Friday, March 13, 2020

How do you see things in your mind?

The other day (or was it yesterday?) i did an instalive talking about some stuff + visual spectrum.
Which will be the main topic for today's blogpost weeee~

To be honest, i found this on twitter 😆 
If it weren't for my curiosity, i would have just scroll past it!
Thankfully my curiosity & the twitter post made me discover something about myself!

Anywayz,
Now, after you read this sentence, close your eyes for 5 seconds and imagine an apple.

5 seconds later~
Ok now. How did your apple look like, based on the image down here?



Does your apple in your mind looks real, 3D, like you can see the details of it, siap nampak garis-garis, or where it is, like is it in your hand, is it floating, is it touchable?

Or does it look like it's on a piece of paper, 2D? Is it just a colour? An outline?

Or nothing at all. Just a "concept".

Number 1 being "hyperphantasia" and 5 being "aphantasia".

The ones in between, i don't know what they're called buehehehe.. sorry.. 😅


Did this blow your mind? 

It did mine! Because i just found out that i'm number 5, which means i have aphantasia 😂

Please do bear in mind that this is not a disability, a disorder or a problem at all. It's just how our brains work and there's no right or wrong here, but it does help in helping see our ability in "seeing" things.

Here's my story see.
Once upon a day, my husband and i were talking & discussing about business matter and it involved calculations. 
Now, i'm not bad at maths. I'm good at it actually. But as my husband was explaining the concept, or theory of the matter we were discussing about, i got truly frustrated because i want him to write it down for me, whereas for him, i should be able to "see" it already as per how he'd been explaining it.

Since i couldn't completely get what he's saying and him not understanding why i couldn't see it, i just stopped talking and cried by myself in the room because i just got too frustrated.
Before you get any ideas (or bad impression), we weren't arguing or anything. It was a real discussion. But i cried because i felt stupid and my ego refused to let him see me looking like one, and because i don't know how to tell him that i really couldn't see what he's trying to say.

Kejap je i nangis pun. Baring-baring, tengok youtube, gelak-gelak, pastu ok la. Move on terus.

A few days later, i found the twitter post about this topic! "The Mind's Eye", you can call it.
And i got excited and showed it to my husband, and turns out, he's a 1 while me a 5.

So you see the difference? 
He can visualise things in his mind and it doesn't require hard focus. He can basically create his own world in his mind. He even said "no wonder i can be lost in my thoughts", and he even boleh khayal lama-lama. 

In contrast to me, i can't khayal lama-lama sebab my khayalan tak vivid. It's more of feelings, emotions. I think my brain compensate my inability to "see" with empathy. That's why i remember events in my life based on how it felt at the time. 

BTW!! Being an aphantasia does not mean i'm not able to imagine or remember or recognise people 😂😂 i know how my kids look like, my parents, etc without having to struggle. But their images in my mind is not like a movie reel or photos. It's like flashes of... stuff. Look i don't know how to explain it 😅

When i told this to my family and friends, they all ask me the same thing; "Tapi... you suka baca buku?"
YES! And i especially love fiction novels. Sci-fi, mystery, fantasy.. 😁
How then, being someone who cannot conjure fictional images in my mind, enjoy reading stuff that REQUIRES creating images or simply put, use imagination?

Well well well my dear chingus,
I have no idea too, but it was never a "world" or like how you see it on the movie screen. My Harry Potter world doesn't look like the movies at all! The moving stairs, the high towers, thestrals, gnomes, Diagon Alley, they all exist in my mind, but without images 😂
It was like "oh i understand that the stairs can move", but there's no image. Just a "concept". HAHAHAHA!

OMG IT IS HARD TO EXPLAIN.

But just so you know, yes i can enjoy reading, and i can imagine stuff, but it's not like how you imagine it la kot. If some things i cannot understand, i will have to google it out, and see it via images. Like how i read Words of Radiance, some stuff i have to google to know what it looks like. So having things in image or written down helps a lot. It's no wonder when i studied dulu, i have to write down repetitively stuff i want to remember because i don't "see" it in my mind, i have to build on memory. My husband (and i assume my genius friends too) can remember to the point he can see the page, the paragraph etc, however, it's not to the point that he has photographic memory like Mike Ross in Suits tu. 

And like i said, to compensate my non-ability to create images, my brain uses empathy and kinda use the stuff i have seen personally in my memory. So based on those, i can create my own world.

Camtu laaa~

Interesting kan???
My husband and i were so excited when we know about this because now we understand each other better and know how we "see" things!
Some people can visualise a future they haven't seen to the extent of how they look like. Some people can't see but rather can feel something eventhough they have never experienced it before.

It's not a flaw, kekurangan, disorder or whatever negative terms you can think of. It's just how different we're all made to be!

I highly recommend people to just do this basic test (using the pic i used tadi), on how you all see your "apple" in your mind's eye. This way, we'd be able to understand how we all learn, how others learn, and then we can communicate our ideas better.

KAN!

You can google this out yourself i guess.


With this discovery, i said to my husband, "Yang... sorry la... dapat bini dyslexic pastu aphantasia lak tu..".
Husband said, "alaa.. as long as you are supportive of me, take care of our family, benda ni takde hal la".

*ė‹Žėŋĩ*😚


9 comments:

Master Blogers said...

Tips Bermain Slot Online
win18bola

Martika Diyana said...

hye kak Maria,
Diyana here, dah lama gila saya tak berblogging dan tak dan tgk vlog akak.
and now since dah bertempek kat rumah ni i wondered "eh kak maria ada buat vlog lagi tak?" and yes... saya jumpa videos akak. and the first video yg saya view, pasal beg berat 'OH MY BAHU'. haha

kita serupaaaa kak. haha.. so how sekarang? akak dah dapat beg yg sesuai?

sebab kita serupa (same problem) hehe, saya saje nak share sket dengan akak. Since saya mula busking, i had issue of brought too many bags tau kak. beg laptop, handbag, beg barang busking (extension, cables, etc).

So kak, i decided to change my bag, to backpack. haha. saya beli satu backpack yg boleh letak laptop (ada sponge) dan depan die luas. And, no more handbag. and the wires semua tu, i beli satu storage box yang kecik, nampak proper sebab bag yg letak wire tu dah kepam and ada koyak koyak. all stuff mcm cable, extension, microphones, salotape, cutter segala, dalam storage box huhu. campak semua dalam tu takkan koyak kan hehe.

bahaya lah kalau saya guna handbag pun kan. masa nyanyi nak letak kat belakang,tkt tak perasa orang amik. letak bag laptop kat belakang, dalam tu letak all personal stuff together. hehehe just share kisah sket. sorry kak, kemain panjang komen den nih hahah. take care kak.

DRP said...

lets go to semarang

blogger said...

Sir I read a lot of posts on (Love) on google but no one could explain it so nicely, the way you explained about Love.
All my confusion is gone. I have benefited a lot from visiting your site.
I subscribed to your blog to get such beautiful posts. We hope you will come to us in a more legitimate way. Thank you very much sir-plz visit-font copy and paste

Femi Otedola Loan Firm said...

Assalamualaikum Wr Wb

Adakah anda mempunyai masalah kewangan dan anda sedang mencari bantuan dengan pinjaman tulen, kami di sini untuk membantu anda dengan pinjaman untuk memudahkan perniagaan anda dan menyelesaikan semua hutang anda, kami menyediakan semua jenis pinjaman, besar atau kecil, ini adalah peluang anda untuk kebebasan kewangan. tawarkan perkara berikut.

√ Pinjaman Perniagaan Besar

√ Pinjaman Perniagaan Kecil

√ Pinjaman Rumah Baru

√ Pinjaman kereta

√ Pinjaman Ladang Besar atau kecil

√ Pinjaman untuk projek jangka panjang atau jangka pendek

√ Memulakan pinjaman perniagaan

√ Koperasi Pinjaman

√ Pinjaman untuk Projek sedia ada

Mengapa anda perlu memilih kami.

+ Kami memberi pinjaman pada kadar faedah yang sangat rendah

+ Tidak peduli di mana negara anda berasal, kami akan meminjamkan anda.

+ Proses kami sangat mudah dan mudah. sangat orang boleh memahaminya.

+ Kami adalah syarikat yang sangat jujur dan boleh dipercayai.

+ Kami tidak memberikan maklumat peribadi anda kepada sesiapa sahaja,

Maklumat anda selamat dengan kami.

Matlamat utama kami adalah untuk memberi pinjaman seberapa banyak yang anda mahu dan bersedia untuk mendapatkan pinjaman, anda perlu mengatakan kepada diri anda cukup, anda tidak boleh terus membiarkan kekurangan wang menghadkan pertumbuhan perniagaan anda. hubungi kami dengan maklumat hubungan kami di bawah dan marilah kita bersatu dengan memberikan pinjaman yang akan membantu mengembangkan perniagaan anda. Anda tidak perlu bimbang, kami sangat boleh dipercayai dan bersedia memberi pinjaman kepada anda.

Hubungi kami dengan:
Syarikat: Firma Pinjaman Femi Otedola
E-mel: femiotedolaloanfirm@gmail.com
E-mel: femiotedolaloanfirm1@outlook.com
Whatsapp :: +1 (409) 213 4322
Or
+1(386)628 3904

Message FEMI OTEDOLA LOAN FIRM on WhatsApp. https://wa.me/message/U66T6MKSGDRCK1

atau lawati Laman Web kami dan gunakan Hubungi Kami dan kami akan membalas anda.

Laman web: https://femiotedolaloanfirm.blogspot.com

Hubungi kami hari ini dan mari membantu mengembangkan perniagaan anda.

Video Teraveloka said...

- Promo Kado Santa S1288Poker -

Selamat hari natal bagi yang merayakan, dan selamat juga bagi kamu yang berkesempatan mendapatkan FREECHIP 10.000 untuk game populer sepanjang tahun 2020, yaitu S1288Poker. Promo ini tertuju kepada pemain baru tetapi jika sudah terlanjur memiliki user id, kamu juga bisa daftarkan rekening lain untuk mengikuti promo freechip ini.

Syarat & Ketentuan :

• Freechip Rp 10.000,-
• Daftar >> Lihat Selengkapnya

s1288poker
s1288poker freechip
s1288poker tanpa deposit
s1288poker alternatif

DUBAI FINANCIAL SERVICE AUTHORITY said...

Adakah anda memerlukan bantuan kewangan? Adakah anda menghadapi krisis kewangan atau anda memerlukan dana untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda memerlukan dana untuk menyelesaikan hutang atau membayar bil atau memulakan perniagaan yang baik? Adakah anda mempunyai skor kredit yang rendah dan anda sukar mendapatkan perkhidmatan modal dari bank tempatan dan institusi kewangan lain? Inilah peluang anda untuk mendapatkan perkhidmatan kewangan dari syarikat kami. Kami menawarkan kewangan berikut kepada individu-
* Kewangan komersial
* Kewangan peribadi
* Kewangan perniagaan
* Pembiayaan pembinaan
* Kewangan perniagaan dan banyak lagi: kadar faedah @ 1%; Hubungi Kami Melalui
e_mail: (financialserviceauthority400@gmail.com)

Anda juga boleh mencapai perkara berikut
https://dubaifinancialserviceauthority.blogspot.com/
WhatsApp: +60 112 569 3785

Sri Setiawati / Bagaimana saya mendapat pinjaman dari ibu asli Rika Anderson said...

Negara: Indonesia
Nama: Sri Setiawati
Alamat: jln cikumpay Campaka purwakarta
Bank BCA
https://twitter.com/Sriseti97095183
Email: pattyuseh20@gmail.com

Sudah beberapa bulan sekarang saya sudah memberikan testimoni tentang bagaimana saya meminjam 60 juta dari RIKA ANDERSON LOAN INVESTMNT COMPANY tapi beberapa orang meragukan saya karena level saya sebagai penipu online.

Saya ingin memberi tahu Anda semua bahwa Mother Rika Anderson Loan Company adalah pemberi pinjaman yang jujur. Ibu Rika sudah memberikan satu hal lagi untuk saya senyum, setelah saya ikuti proses hukum, pinjaman saya ditransfer ke rekening saya Bank Central Asia Indonesia.

Saya tidak ada tantangan dengan Bank Indonesia karena Ibu Rika dan tim Manajemen RIKA ANDERSON LOAN COMPANY sudah dianggap sebagai pemberi pinjaman yang sah dan diakui sehingga tidak ada masalah sama sekali untuk bantuan keuangan. Anda dapat menghubungi ibu Rika di
e-mail rikaandersonloancompany@gmail.com
Whatsapp: +1 (323) 689-3663
WA: +6285854125084
Semoga berkah Allah menyertai Anda juga.

RIKA NADIA said...

Halo semuanya, saya Rika Nadia, saat ini tinggal orang Indonesia dan saya warga negara, saya tinggal di JL. Baru II Gg. Jaman Keb. Lama Utara RT.004 RW.002 No. 26. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberikan saran nyata kepada semua warga negara Indonesia yang mencari pinjaman online untuk berhati-hati karena internet penuh dengan penipuan, kadang-kadang saya benar-benar membutuhkan pinjaman , karena keuangan saya buruk. statusnya tidak begitu baik dan saya sangat ingin mendapatkan pinjaman, jadi saya jatuh ke tangan pemberi pinjaman palsu, dari Nigeria dan Singapura dan Ghana. Saya hampir mati, sampai seorang teman saya bernama EWITA YUDA (ewitayuda1@gmail.com) memberi tahu saya tentang pemberi pinjaman yang sangat andal bernama Ny. ESTHER PATRICK Manajer cabang dari Access loan Firm, Dia adalah pemberi pinjaman global; yang saya hubungi dan dia meminjamkan saya pinjaman Rp600.000.000 dalam waktu kurang dari 12 jam dengan tingkat bunga 2% dan itu mengubah kehidupan seluruh keluarga saya.

Saya menerima pinjaman saya di rekening bank saya setelah Nyonya. LADY ESTHER telah mentransfer pinjaman kepada saya, ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah Rp600.000.000 yang saya terapkan telah dikreditkan ke rekening bank saya. dan saya punya buktinya dengan saya, karena saya masih terkejut, emailnya adalah (ESTHERPATRICK83@GMAIL.COM)

Jadi untuk pekerjaan yang baik, LADY ESTHER telah melakukannya dalam hidup saya dan keluarga saya, saya memutuskan untuk memberi tahu dan membagikan kesaksian saya tentang LADY ESTHER, sehingga orang-orang dari negara saya dan kota saya dapat memperoleh pinjaman dengan mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda memerlukan pinjaman, hubungi LADY ESTHER melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) silakan hubungi LADY ESTHER Dia tidak tahu bahwa saya melakukan ini tetapi saya sangat senang sekarang dan saya memutuskan untuk memberi tahu orang lain tentang dia, Dia menawarkan semua jenis pinjaman baik untuk perorangan maupun perusahaan dan juga saya ingin Tuhan memberkati dia lebih banyak,

Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: (rikanadia6@gmail.com). Sekarang, saya adalah pemilik bangga seorang wanita bisnis yang baik dan besar di kota saya, Semoga Tuhan Yang Mahakuasa terus memberkati LADY ESTHER atas pekerjaannya yang baik dalam hidup dan keluarga saya.
Tolong lakukan dengan baik untuk meminta saya untuk rincian lebih lanjut tentang Ibu dan saya akan menginstruksikan, dan ada bukti pinjaman, hubungi LADY ESTHER melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) Terima kasih semua