Wednesday, August 13, 2014

wudhu'

aka wuduk, wudu', air semayang


assalamualaikum dearies!

alhamdulillah, a few years ago masa i bergiat aktif join usrah groups, i was blessed with the opportunity to learn something that is valuable, mashAllah. and i thank that sister for teaching me this =') may Allah SWT reward you immensely Kak Ija!

i want to share this with you because i believe it's beneficial, in sha Allah taala =)

here goes. ehem.
masa kita ambil wudhu, kan kita baca niat dalam hati kan?

additional to that, kita berdoa dalam hati juga untuk setiap anggota yang kita sapukan/basuhkan dengan air.

for example,


when we wash our face, with each wash, we pray that our face will be filled with nur (light) when we meet Him in the Hereafter, that our face brings ease to our families and friends

when we wash our mouth, with each wash, we pray that we speak with truth and honesty, that we speak words that ease the listeners, that we speak of things that are beneficial, that we can control our tongues from speaking and eating things that are haram

when we wash our ears, with each wash, we pray that our ears will listen to things that will raise our iman, that we listen to the Quran often, that we become good listeners to people

when we wash our hands/arms, we pray with each wash that our hands/arms will do beneficial things for others, that they'll answer to Allah of the deeds that we've used them for

when we wash our head, we pray that Allah will increase us in knowledge of the Deen, that Allah will increase us with understanding of the Deen, that Allah allows us to use our knowledge for good, that we increase our remembrance of Allah SWT 

when we wash our feet, we pray that our feet will take us to places that are clean, good, and beneficial like masjids and majlis-majlis ilmu, that our feet will be strong at standing up for what is right and halal, that our feet will keep us on the siratal mustaqim (the Right Path) and bring us to Paradise


these are what i niatkan when i take my wudhu, and i am no ulama or ustazah, so i don't say that you need to follow them exactly! just nak share je, and perhaps you have some doa/niat that are even better than mine! do share ya =D

i do hope this will change how we all take our wudhu.
sebab kalau basuh camtu camtu je, macam tak menghayati sangat kan. heeee.. at least when we wash each parts with doas included, we will be more attentive, more "in the zone", and more focussed, in sha Allah, in our prayers.

so..
i guess that's all!
hehee =D

thank you for reading this, and may it benefit you in sha Allah taala =)
sorry kalau ada tersalah! kalau ada gunanya, semuanya sebab Allah SWT hadiahkan =)

31 comments:

saya tak tipu!!nina the mummy said...

Well said.....tq 4 sharing....

AzrinaAhmad said...

Have you heard of bila lasttttt sekali, sapu air kat belakang kepala..yang bahagian tengkuk tu.. bahagian antara rambut and leher belakang tu..
I pun tak sure mana dengar tp ada pernah bagitahu I sapu air kat belakang tu and niat bila kat padang mahsyar nanti, semoga dgn air wudhu ni, Allah beri kita rasa nyaman dan tak panas sangat. Wallahualam, tapi in such a hot day kalau u sapu kat situ memang mcm uhhh leganyaaa.. hee just sharing ;)

Ainul Hasma said...

tq for sharing...moga kita sentiasa dalam rahmatNya.

I 'm T i e r a said...

Tqsm kak maghia..
Ni bleh buat proses amik wudu lebih khusyuk..xdela like eh td dah cuci muka ke blm eh? Hehe

Tq.lap u

nonomomok said...

salam maria

ye, saya pun amalkan doa mcm tu. cuma tak ingat sapa yang ajar. Dan lain skit la doanya. contoh, tangan kanan...semoga menerima buku amalan dengan tangan kanan. Masa basuh tangan kiri...Ya Allah, jangan la saya terima buku amalan dengan tangan ini. Semasa basuh kepala, Ya Allah lindungilah aku dari panas di padang masyar

Enn Chung said...

Alhamdulillah....terima kasih kak maria share...sebagai tambahan ilmu... In sha Allah bersama mengamalkan...=)

ct cucubi said...

tq for sharing =)

amy said...

TQ for sharing :) selalu doa ambil wudhuk je lepas ni bolehla baca doa setiap kali kita basuh setiap anggota wudhuk kita :)

Irfa said...

SAMA CAM PESANAN NENEK DULU ;)

sarasyaiera (: said...

Saya pun selalu buat.. tapi lebih kepada bila ambil wudhuk di muka sahaja niat dalam hati supaya biar orang tengok berseri jer muka.. tq for sharing kak Maria :D

Tentang Kita said...

betul tu...setiap kali ambil air wudhu saya akan doakan2 yg baik2 tuk anggota wudhu

Chqz said...

yes it's a good thing untuk diamalkan :)

munamuni said...

TANGAN, menerima buku amalan dgn tgn kanan

kaki, semoga mudah melintasi titian sirat

DaNIA Façon said...

Assalam dear .. can you email me your address? daniafacon@gmail.com nak bagi free gift ;) boleh tlg review kan IG saya ;)

DaNIA Façon said...

Instagram ID: daniafacon

My Aisy said...

insya Allah will apply it..tq

honeybones said...

Tq for sharing!!!

Safraa Safwanah said...

alhamdulillah, maria sekarang.. =)

Faiz Valensi said...

Tq sbb sharing..

Mohon view blog saya, terima kasih.. =)

Andriyatna said...

Alhamdulillah,,

Siti Aisyah said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Assia Luna said...

Hey Maria, do you ever read any of the comments here? coz I've never seen you reply to them :/

Irz Zack said...

tq for sharing maria.

Nurul Hayat said...

SALAM SIS, SAYA STUDENT CFSIIUM AND NK TANYE MACAM MANA NAK HANTAR INVITATION LETTER IN A PROPER WAY DEKAT SIS UTK INVITE SIS KE CAMPUS KITORG ? HERE, IS MY EMAIL: syazwani_281@yahoo.com IF SIS SUDI BGI CONTACT NO. SIS KAT KITORG. KERJASAMA & PERHATIAN SIS TTG EVENT NIH AMAT KAMI HARGAI.. JAZAKALLAHU KHAIR..

RSVLTS fleur said...

Well written Kak Maria!!

Come guys visit me : rebellikeapeanut.blogspot.com

Natasya mohamed wazir said...

tq for this sharing maria.

bila u share bout this duas, i remeber reciting of all this duas to my husband during our first night..haha

Malam tu dia saje-saje check my al-fatihah, semak my bacaan quran and termasuklah doa2 ni..:)





DianaKamaruddin said...

Salam Maria,
How are you?
I dah lama cari you
Number lama and FB lama pun dah tak guna kan
Ada masa reply laa email I
Diana @ Nana Matriks Gambang
dianadean1204@yahoo.com

Maria Elena Zarul said...

i do read the comments in my blog whenever i can =)
i just dont know how to reply personally sebab macam takleh je. hehe!

i love reading whatever people share here!

btw, thanks kepada semua yang bagi extra doa!
and first night? amboi amboi!!
hahahaha!! =p

yuuko uchiha said...

Penulisan entry yang menarik dan blog yang kemas.if you dont mind, our green warriors really need your support. Do click the link below and support us.

http://ridoma.blogspot.com/2014/09/todays-youth-is-tomorrows-future.html

gadis nips said...

best bace blog nie.... syoklah...
btw aimi nie baru lagi um singgah aimi punya blog. http://fatinaimi.blogspot.com

Bidadari gojess said...

Saya pun baru tahu pasal ni.. kalau kita tahu dr dulu lagi.. apapun alhamdulillah doberi rezki ilmu kan. Swmoga ilmu kita bermanfaat utk diri kita dan org lain. In shaa Allah.


www.bidadarigojes.blogspot.com