Monday, December 16, 2013

wahhh, cantiknya bunga! jom #visitmyig untuk telekung cantik & murah!

ohoks! title trolling sesaje ye kengkawannnnnnn =P

assalamualaikum~

hello alam maya!
hello blog!
hello bloggers!
hello readers!

since nadrah came into our world, i haven't had the time to really sit down and type stuff. i tried before this but it's hard to type with one hand when the other is supporting nadrah. 
today i have both of my hands coz mom is holding her, yay!

so a few days ago, i saw a status yang orang share kat facebook pasal hukum pakai telekung warna warni, lycra dan yang berfesyen.
status yang orang duk share ni berasakan pedas masin sikit sebab dia tegur la orang yang duk tanya pasal hukum pakai telekung itu ini macam orang yang terlalu over (sebab small matters like that pun nak tanya).
some of the things mentioned i agree, tapi ada yang tak agree gak. tapi biasa la tu. orang nak share opinion dia, itu hak dia. 
there's no right or wrong in opinions.
just whether it's accepted or not je - and itupun bukan salah si orang yang share opinion tu. 

to me, kalau kita punya opinion bercanggah ngan orang lain, kita either just shut up or kita bentangkan kita punya opinion.
and then, we'll see how it goes. if it becomes a debate, it just proves that ego is involved. kalau boleh, hentikan la. tak elok untuk silaturrahim & kesihatan.
if it doesn't, then alhamdulillah! it's a healthy discussion.

when i was younger, memang i was the kind yang darah panas tu, nak opinion diterima semua orang. tapi i think sejak berblogging ni, i've seen stufffff.... (misteri sangat)

i saw the kind of person i was from other people, and i saw the kind of person i could become if i stayed that way.

geli seram sejuk doh. 
kalau dalam hidup ni asyik kita je yang betul, opinion kita je yang bernas, wajib didengari, dan wajib diterima, memang neraka je la tempat kita bila dah mati kang.
sebab ego melampau.
nauzubillah min zalik!

insaf.

so back to the status yang di-share-kan tu, ramai la yang comment balik. 
i couldn't help it, i read them.
some are okay, and of course keyboard warriors ada, online ustaz and ustazah pun ada.
times like these yang i rasa syukur that i don't have that inclination to "share my thoughts" or "my 2cents".

in my opinion, i think it's alright for people to ask questions. even if those questions are small or irrelevant. it may be irrelevant to others, but it may be really helpful to some too.
so apa salahnya?
and in my opinion, kalau nak tegur pasal opinion orang, boleh je. no hal la.
better to check emosi dulu though. 
kalau rasa macam tengah menyirap je darah beku tu, ha. something wrong la. setan dah tarik urat "i cannot tolerate that comment" called ego.
tapi sebab nak betulkan kesalahan dia, like maybe source dia salah ke, or fadhilat dia memesongkan ke, ha. itu ok la.

maka, apakah point blogpost ini hari?

mari kita sama sama audit diri. kalau ada benci pada telekung orang lain, mungkin sebab ada benci pada telekung sendiri.

- Bukan Prof Muhaya

ok just joking =p

motipnya ialah: sama ada kita terima ke tidak opinion orang lain, kita boleh cuba terima yang itu opinion diorang. bukan pasal telekung.
kadang kadang kita ada ilmu dalam satu hal lebih dari orang lain, which is good! but kita sebolehnya jangan memperbodohkan orang lain disebabkan itu.

so to all the keyboard warriors, online ustaz & ustazahs, while it is good that you are sharing your knowledge, your "2cents" or how many cents pun, please be chill about it.
eventhough niat maybe baik, but remember, on the internet, walaupun kita tak bersuara tapi kita boleh membuatkan apa kita tulis berbunyi. sometimes kita nak bersuara manis, tapi orang lain baca dengar suara sinis. paham ke? heee.. camtu la kira.

itu je la.
this post is also a reminder for myself, and if in future anak (or anak-anak) ku decided to read up their ummi's blog, this is for them too.

thanks for reading my "2cents"!

salam!



34 comments:

farrah hanim said...

betul tu betul .. :DD

anaiza said...

happy 1st anniversary to both of u and happy birthday Maria..may Allah bless <3

tiRia jeZsy said...

betul tuh. kalau nak bagi pendapat kena cek dulu emosi tu. jgn main ckp lepas..

syafiqah sallehin said...

so trueee~ ^^

Nur Mardhati Nabila said...

totally agree dear...

nhhas said...

ERM, TAK FAHAM...
apakah isu nyer? telkung? cer citer cer citer....
(maaf ler, tak ada FB... hehehe)
so tak tau apakah citernyer?

CIK INA said...

janji bila solat biar ikhlas kerana Allah SWT..Allah lebih tahu hamba-NYA ikhlas ke dok dalam beribdah..pandangan orang sampai mati pun ada sahaja cacat celarnye nak-nak bila nak buat kebaikan...Allah tak tanya kita solat kenapa pakai telekung ada color2 tapi Allah tanya kenapa tak solat masa hidup...hihi

p/s adik nadrah comey ikut mummy dia lh ^_^

Shafina Othman said...

Okay, ayat last tu (y)

Calomera said...

hai mommy nadrah! macam mana nak contact u ? nak bagi something la kat u =)tq

Ahmad Afiq said...

agree. opinion org berbeza jgn smpai bergaduh

Nazirah Ibrahim said...

yup. betul sgt3 kak mariaa =)

btw, asalamualaikum semua! jom follow blog sy. mention kalau nak follow back. bantulah sy jadi mcm kak maria untuk jadi seorang blogger. hewhewhew. * x malu mintak tlong kat orang =p

Siti Hajar said...

Cakap tentang telekung, paling betul adalah tengok pada niat orang tu sembahyang.

Kalau memang orang yang sembahyang dengan telekung warna-warni, tapi dia memang sembahyang dengan selesa dan khusyuk, dan ikhlas, insyaALLAH diterima di akhirat kelak.

Niat. Itu yang dipandang nanti ^^

twinscraftlife said...

안녕하세요~hi we are twinscraflife! We sell handmade products such as phone cover, ear plug, pouch, bag, bookmarks! All are very unique and are customizable^^ 감사합니다~ please visit us at http://twinscraftlife.blogspot.com/

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum wbt...

A'aa betul tuh...kadang-kadang bila kita tulis dgn bcakap ayt yg sama tp org blh interpret berbeza..

sy selalu risau n tak tau ape patut buat, bila dalam 1 discussion, ada 1 pihak yg bcakap dia sahaja yg betul..tanpa mempedulikan pihak yg 1 lagi dan paling susah bila dia cakap perkara yg salah tp kita susah nk betulkan fakta yg dia cakap..

regards,
Triplesmiley

Ili Rabihah Razali said...

Salam. I know your feeling of becoming new mother, everything tak sempat and baby is cranky as well, seeking attention. I have gone through this and still going through it. But what I can recommend to you is try to convert to be babywearing parent (s). You can join Malaysia babywearing or babywearing mamas in facebook. A lot of mamas can recommend you various types of babywear gear that suits your life.

twinscraftlife said...

안녕하세요~hi we are twinscraflife! We sell handmade products such as phone cover, ear plug, pouch, bag, bookmarks! All are very unique and are customizable^^ 감사합니다~ please visit us at http://twinscraftlife.blogspot.com/

Nora Fasihah said...

memang kekadang ada orang yang tak boleh terima opinion orang lain.....so i think kita kena bukak mata sikit....and try to look our self before others.....

ika~~ said...

misinterpretation.
sbb bila kita bckp mlalui komen di ig,twitter n fb ni,org akan bca ngn nada dia.so klu bg pndpt ltkla 'self reminder' and smile emoticons.hehehe.
dan 'hehehe' pon functions well ;)

Cikgu Norazimah said...

CN sokong ! setiap orang ada pendapat masing2 dan setiap pendapat tu menggambarkan diri orang tu sebenarnya ;)

twinscraftlife said...

안녕하세요~hi we are twinscraflife! We sell handmade products such as phone cover, ear plug, pouch, bag, bookmarks! All are very unique and are customizable^^ 감사합니다~ please visit us at http://twinscraftlife.blogspot.com/

mummy_icha said...

Amboi kat sini pun orang tumpang advertisement ya Maria :-)

Yang pasal telekung colourful/cantik sangat tu, ekceli ia terpulang pada orang yang tengok macam mana. Kalau kita pergi solat kat mesjid/surau untuk dapatkan pahala solat berjemaah, jadi telekung org lain rupa cemana2 pun kita tak heran sangat. Kan.

Tapi being orang biasa, kadangkala, kalau macam sayalah, ada juga terdetik, eh cantiknya sulaman kat telekung tu, mana dia beli agaknya. Especially masa solat jemaah yang bacaan imamnya perlahan dan panjang. So, ia sikit sebanyak memang ada curi sikit tahap kekhusyukkan kita. Tapi, nak salahkan pemakai 100% pun tak logik juga. Iman kita, kita lah yang jaga. Patutnya macam tu juga.

Tapi, sebab muslim ni, kata nabi, dibina seumpama tubuh manusia. Kalau satu bahagian sakit, bahagian lain pun akan ikut terasa sakitnya, mungkin kita sebagai muslim pun kena toong muslim lain jagakan iman diorang supaya kita sama-sama berpegang teguh pada perkara kebaikan yang sama. Mudah2an.

Kecik bagi kita, mungkin besar bagi orang lain.

Betullah tu. Pendapat tak sama. Terpulang pada kita nak menilai/terima/tolak.

salaaam
:-)

Ed.Shycat said...

They need to learn "Think before you post your comment"

Nurul Farahizzati said...

right sis..
too much keyboard warriors & ustaz ustazah online.
kalau pergi ceramah UAI, lg la byk pertanyaan yg somehow sound ridiculous, tapi rilek je ustaz jawab. takde pun dy nk hentam org yg tny..

Fatin Idris said...

Betul tu betul! setuju sangat dengan kakena. Very brilliant post. Btw, singgah la ke blog saya

http://orangungudream.blogspot.com/

Nurina Izzati said...

tahniah for your newborn baby :D

Roses are red. said...

i love you kak maria. love to read your blog. you inspired me!

Minche Jannah said...

http://minchejannah.blogspot.com/

Have a ride for da'wah.

Izzah Azryna said...

http://rasabagus.blogspot.com

Kak Maria, I strongly agree with you that everyone got their own opinion and they deserve to ask whatever they don't understand. Tetapi, nak bertanya pun kene ade caranya. Macam saye ade sorang kawan, she loves to ask, which is one good thing. But the downside is, belom sempat yg ditanye tu berfikir, die dah tanye soklan lain. Macam mane org lain sumenye tak suke layan die. At least, give some time and space untuk yang ditanye tu menjawab. Sebab, bende camnila yang akan tentukan samaada soklan yg ditanye tu pada mata penjawab sebagai remeh ke or bende serius.It's all about courtesy. And oh, congrats for having baby Nadrah! :)

DatinWowhh Najah said...

kak maria. u in my heart. apa yang najah simpan, akk dah suarakan. Im agree with this. alhamdulillah <3 should think before write down kan.


dunia semakin tenat, hanya menunggu masa. hanya amalan dan bekalan akhirat akan dibawa kesana. Syukran, kak maria :)

Deyan Qaherah said...

yeap, agree with u sis.

Deyan Qaherah said...

yeap, agree with u sis.

Deyan Qaherah said...

yeap, agree with u sis.

sYiRa LoKMaN said...

so truee :) .nice sis..btw..join " pencarian bloglist" di blog syira..sbgai tnda sokongan :)

MARIA AWI said...

Totally agree...

Jemput jalan2 ke blog saya juga,salam suai kenal...
http://bit.ly/1jJjvJR