Monday, October 7, 2013

Hidupku Kini, Rupanya Gini

assalamualaikum!

ok last post was about South Africa, but allow me to tukar topic sat nooooo!
*rasa cam pernah update about my life-updates. hmmm.. ni updated punya*
*selain 'update', boleh guna perkataan apa ek? hmmm.. renew? tak sedap. update je la*

heheee..

so last saturday i joined a bazaar at Nurul Wonder Wardrobe in Shah Alam selling La Kayena's stuff and alhamdulillah everything went as well as it could for me =)
although there were times yang i kelam kelibut.. harapnya sesape jadi mangsa haritu dapat maafkan la saya.
dah la sorang sorang masa tu & first time. so macam a bit unprepared. tambah lagi baby tendang tendang (mintak attention lettewww! hehehe!).

now, i think i better explain my situation coz a lot of people don't really understand what's happening with me. i thought "alaaa, macam la orang kisah."
tapi sebab haritu ramai gak yang tanya... ada rupanya orang yang nak tahu.. terharu tau kitttewwww!!
*nanes sok sek*

honestly, cerita cerita kat blog ni makin lama makin surface je.
cerita yang personal pun 90% diubahsuai so that tak nampak personal sangat.
heheheee =B

so here goes!

1. career
i have been an engineer since 2010 and i resigned in 2012, a few days before i got married. since then i've been working on my project - my clothing line called La Kayena.


Alhamdulillah it's doing well =)
the reason for the change, is a lengthy one. i have been contemplating about it for a year, and finally when that time came, i just made that change. camtu je. heheee..
doing business is honestly harder than engineering! tapi satisfaction dia sangat worth it =)
so now, i am an entrepreneur, and i am loving it!

2. studies
i took masters in Engineering Management in UPM last year and this semester was supposed to be my last sem la tapi terpaksa extend to next sem because i am so pregnant. husband wasn't keen on me driving 45mins - 1hour to and back from classes by myself. he said "kalau terberanak tengah jalan tu kan susah", so i pun ok je la =)

one more sem and i'm done. fuh! kena tunggu baby selamat dilahirkan!

3. vlogging
ramai betul orang tanya pasal video baru. sebenarnya, i wanna stop making videos. sebabnya:
- takde idea
- i'm 26 years old now, and dah ada family sendiri dah.
- i don't talk the way i talk in the videos that much now.

basically, i have started a new chapter in my life. my priority now is my family and preparing for the future. heee.. harap paham ya =)

4. blogging
kadang kadang terfikir nak stop blogging pun ada.
tapi... tak tau la. blog ni la banyak bukak pintu rezeki macam macam rupa! kawan, ilmu, nasihat, dan macam macam lagi! to me, yang paliiiiiiinnnnnnggggg mahal sekali, rezeki ilmu tu.
apa yang korang comment & share banyak sangat mengubah perspektif diriku.
support korang pun banyak sangat membantu my own journey to become a better person. walaupun masih banyak perlu belajar, tapi hanya Allah tahu betapa banyaknya saya belajar dari korang.

that's why i love you. ihiiikkk! lillahi taala =)

5. bila baby nak keluar?
well, i'm in my third trimester now. bila baby nak keluar, hanya Allah yang tahu sebab kalau tanya i atau baby, kitorang dua nak sekarang (suka hati jawabkan unutk baby ihiik!).
thing is, i'm the one yang carrying the baby, so nak ikutkan, AKU LAH YANG PALING TAK SABAR NAK TENGOK BABY! BABY KELUAAAAARRRR!
eheheheheheheee =p
tapi tu lah. yang tentukan bila masa terbaik untuk dia dilahirkan ialah Allah saja. so bersabar je la kan =)
in the mean time, i'm doing the best i can to prepare for le bebeh.
gender? nanti korang akan tau jugak. so sabar la ya =)

here's me looking so pucat (pic taken last month. so about 7 plus minus months pregnant kot)
wearing Dreamcloud top from Fashionvalet


mana perut? ada je. takkan perut hilang kan? hahaha =p
baby bump ada je cuma sebab pakai baju loose maka tak nampak la sangat dari sisi depan. dari tepi nampak je =)
sesape yang datang bazaar kelmarin, nampak je kan keboyotan umi maria ni? heheeee!


rasanya itu je kot.
tak tau dah apa lagi yang perlu diceritakan.
sorry sangat kalau masih nampak macam tak clear sangat explanation =p

papepun, thank you for following me all this time, and for supporting me!

love you all lillahi taala =)

64 comments:

Fathiyah Selamat said...

comel aje kak maria. semoga dipermudahkan segala urusan akak nt. btw, sye suke segala penulisan akk. banyak bg sya inspirasi. ape2 pun.. kipidap akk!! May ALLAH ease your journey.. =)

diana said...

jangan la stop blogging..nanti ramai nak tau citer pasal baby pulak..:)

♥ Lia Abdillah ♥ said...

akak walaupun pucat, still comey tau! ihikss XD

Puteri syakila said...

last pic, so cute!! ;)

shistarz said...

Salam kak maria, i've been ur readers ages ago, bca dari kak start blog tp xpnah nk komen, just enjoying reading ur blog.. please dont stop blogging, u r gving inspiration to young adult, ur changes.. anyhow, smoga Allah memberi kesihatan terbaik utk kak maria n family!! ^_^

i-do-What-i-WANT said...

pls dont stop blogging..u are my inspiration

nurhawahaider said...

update entry yang superr ikhlasss. rasa macam tengah facetoface je dgn kak maria. semoga Allah permudahkan urusan akak n bby. semoga family akak diberkati Allah. :)

amirah salim said...

Semoga dipermudahkan segalanya kak Maria ! Aminn ! Tak sabar nak tengok baby jugakkkkkk ~ ihiksss ( gelak macam kak maria ) hehe

LaLa mhdnor said...

u can stop vlogging but please not blogging, nanti rindu nak baca celoteh akak.

banyak entry akak makes me smile, makes me laugh.

saya doakan akak dan baby sihat dan semoga dipermudahkan ketika proses kelahiran baby nanti, i'm soooo excited nak tgk ur baby...

shazatul shifaa zulaikha zulkifli said...

guess what? tetiba airmata bergenang lepas baca this entri. i was like speechless. kenapa i speechless pun taktau kenapa. amende tah i ni. perasaan pelik2. but, kak maghia, nak begging supaya u jgn stop blogging mcm over pulak. tp pliss nak begging jugak. kalau tak berblogging pun pliss jgn hilang drpd media sosial. kakak is my inspiration. drpd zaman the scarflets till now. u have something yg org lain dont have. sama je la org lain pun akan ada something yg kita takda. tp ur something is different. the way u berhijrah. i peghati je. my mom suka tgk u. even u laka laka style mimik tak bajet cun, but still u sgt humble. apapun, semoga segala urusan di dunia & akhirat dipermudahkan. semoga baby sehat, kakak sehat. senang cerita, semoga semuanya baik2 saja dan dilimpahi penuh barakah. love u, kakak :')

asha hana said...

tak mau la akak stop blogging. hee jaga kesihatan tu dengan baby baik2 ea. u look pale tp still cantik. :)

najla mohayidin said...

I love kak! semoga selamat melahirkan baby. Jgn stop blogging coz we oll yang rezeki belum sampai nak jumpa and hug akak semua, cuma dpt jumpa akak dlm blog ni jela. sobs. tak care. love you. :*

zieqahharry said...

assalam kak maria. please dont stop blogging. i adore your writing sebab very inspiring. harap lahirkan baby sihat and kak maria pun sihat. after this, maybe you can write more about motherhood. take care :)

Sally Samsaiman said...

take a good care ye kak Maria...May ALLAH ease everything in your way..in sha Allah

Nurfaezah Abdullah said...

like your blogging language :D

PeRdU cINta said...

semoga kesihatan ME dan baby terpelihara..amin..bukan mudah untuk kita lakukan sesuatu itu apatah lagi yang mendekatkan diri kita pada NYA..namun semakin kita mendekati NYA maka semakin akrab DIA mendampingi kita..moga success dunia dan akhirat.. :)

zaty arifin said...

Maria.. I'm begging you.. Please don't stop blogging!! T_T

MESSYSERABUT said...

kak maghia tak payah la stop blogging!

rakan-rakan:
JOM JOIN GIVEAWAY PERTAMA DARI MESSYSERABUT.

http://messyserabut.blogspot.com/2013/10/giveaway-pertama-dari-messyserabut.html

Jumria Alimuddin said...

Salam perkenalan...

COngrats for the upcoming baby....
Smoga dipermudahkan segalanya :)

Hafiz Hafizol said...

Arghh.. please dont stop blogging... please...

Rosmiza Ali said...

Semoga dipermudahkan segalanya buat Maria.. Tak sabar nak tengok si junior tau.. =)
Zon Permaisuri Chomel

Carl Lesmana said...

kekna , jgn la stop blogging . i started enjoy reading your blog for the first time is masa entry kekna sal pertunangan kekna, dan pertama kali jatuh ke blog ni rasa macam ada aura gitu , and start aritu you're my role model sis . dari hasil penulisan kekna ,banyak perkara yang membantu saya .

semoga segalanya dipermudahkan :)

Ainim Suju said...

Take good care of yourself and the baby ya. Semoga mendapat kejayaan dalam segala bidang yang Maria ceburi ya

nurdani said...

sentiasa tunggu kak Maria update entri baru. harap terus ber-blogging ya :)

piqa da bajitos said...

tomey tomey umi maria
moga dipermudahkan umi maria n family
hihik
love u !

adibah said...

yeayyyyyyyy..tak sabar nak tgk baby umi mariaa.weeeeeeeeee~~~

puteri noraqilah said...

Plis jangan stop blogging kak maria. U inspired me lots. I love blogging bcoz of youuu. Huuu. Ailebyewww

Shazwani Ramly said...

akakkkkk, jgn stop blogging k. :') jaga diri jaga baby. umi maria best!

akmal tajudin said...

thanks kak maria..:)
this is wht yg selama ni saya nak tahuuu sangat, bout your career, and your baby. hehe
thank you kak maria, hope akak n baby sihat di sampingNya.

kirim salam dgn baby ye ;) xoxo

Sarah Zulkifli said...

kak maghia inspire me so much :)

Anasyg said...

semua komen2 kat atas pun dah begging kemain suh u jgn stop blogging kak mar. Vlogging tu stop pun xpe, tp blogging don't, sbb seriously, u r by far the humblest blogger yg i pernah jumpa, n ur writing really inspire lot of us. So teruskanlah memberi inspirasi anda tu :) take care of ur health, bak kata zieqaharry, pasni write pasal motherhood :) chill k. Salam

TeTerBanG said...

kak maria nmpak lg comel, lg ayu bila pregnant :D sy suka tgk. hee~ harap kak maria trus blogging wlaupon jarang update. sbb sy suka cara kak maria tulis blog. sntai n kak maria sgt mnjga follower. may Allah swt bless u n ur family. n smoga kak maria dipermudahkan oleh Allah swt bila bersalin nnti. saranghae kak maria :D

Zharif Azis said...

don't stop blogging kak maria pehlissss T___T

kalau vlogging tu boleh faham lah.. tp still tertunggu-tunggu jugak video from kak maria, ahaks ~

bru tau kak maria dah berhenti dari jadi engineer ... tindakan yang berani tu ...

papepon, wish u and baby selamat, dikurniakan kesihatan yang berpanjangan ... aminnnn ...

thekrazeeKAE said...

cantiknyaaaaaa umi mariaaaaa!

berserinyaaa lahai!
hikhik

Anis Shafeera said...

assalamualaikum.. alahai ummi maria ni..cecomel je..sis..jgn stop blogging..ramai yang nak tau kisah sis..plus post2 sis pon banyak yang bagi ilmu pada orang...so blogging tu sis continue je..hehehe...anyway..jag kesihatan dengan baik yer..insyaallah..semoga dipermudahkan segalanya nanti..smile n peace...

Miz Dayah said...

maria, don't stop blogging please :-)

Nuriesya Nadia said...

Oh tak sabar nak tengok baby umi Maria. Hihihi. Ikut muka Jepun ke muka Arab yaaawww. :D

FiQa said...

kak maria...
nmpaknya hilang la kenakalan kak maria yang mencuit hati selama ni. hehehe...
oh ye, nak tanya sangat2, kenapa akak berenti engineer??? pliz answer...
bukan senang oo bidang tu sekarang untuk gigirls...
atau mmg tak minat then nak fokus business??? hehe..
apepun, keep blogging yaaaa!

mrs kayrul said...

tak yah la stop blogging...nie dah tak sabar nak baca kisah mummy to be nie....

Green Apel said...

commei umi maria,take care umi to be=))..yeahh, truly indeed tuan yang memboyot paling tak sabar baby nak keluar..mihmih

Surianti Tajudin said...
This comment has been removed by the author.
Surianti Tajudin said...

Hi... Maria

This is my 1st time comment kat blog you nie, hihi selama nie hanya jadi pembaca tegar saje, actually sy mmg suka baca blog you, kekadang tue boleh tersenyum terketawa jg dibuatnya (especially bila tgh tension) and sy really kagum+respect dgn umur yg masih muda you ada kerjaya & confident nak melayari bahtera rumahtangga.
Well for sure after Baby Deliver your life will turn 360...which means everything you do semuanya utk Baby(mungkin jg after this entri byk berkisahkan ttg Baby)...
Tp apa2 pun pas nie confirm your Life akan lebih bermakna&happening dgn adanya Baby.Especially pengalaman berpantang & yg paling meaningfull *berjaga mlm :D
Hopefully Maria kuat2kan semangat coz Allah&your Family will always with you....
Pesan akhir,
* Sentiasalah beringat Ada sbb mengapa kaum Wanita diciptakan Allah sebagai insan paling Istimewa kat Muka Bumi ni.Terutama sekali Wanita bergelar Ibu
Wassalam.................

NHDBaby Shop said...

Good luck !! Ada baby sgt best!! ;)

Aunie Hanis said...

semoga sis selamat bersalin. amiiin

latifah maisarah said...

hahaha, 'takut terberanak tengah jalan'.. hehe..
apa2 pun love u too !

Fatin Nadhirah said...

assalamualaikum kak maria..honestly saya rasa lain tiap kali baca blog akak.rasa mcm semangat sangat walaupun waktu tu tengah down hahah..sronok baca everything yg akak share. its kind inspired me hee..thanks and selamat untuk akak n baby =)

ika sulaika said...

baby girl rite kekna ?

MG schmidt said...

comel je ...
tayah vlog la ..blogging pun ok .
kalu nk dgr sore k.maria t serempak mne2 borak2 la puas2 ..
kan kan ?
take gud care of u n baby :)

Qaseh said...

Terasa rindu bile dah lama tak baca entri2 akak..im so honest ok..!!plez dont stop..

Siti Hafsah Mohd Afendi said...

akak beli mana shawl hitam yang pict terakhir tu? please reply as soon as possible :)

SyakirahRuslanHadi said...

Assalamualaikum kak Maria and baby :) please don't stop blogging! You can stop vlogging but not blogging. You are my inspiration all this years. I really adore you eventhough ramai schoolmates saya tak kenal pun kak Maria. Honestly, your writing somehow has been such motivation and inspiration to me. Please, I'm still 17 and I wanna read more :) I need youuuuu. I hope I can get to see you one day. Masa bukan puasa tu hari ternampak suami kak Maria kat the curve tapi kak Maria takde and I was a bit disappointed. Haha :D loveyouuuu xoxo

Martika Diyana said...

Love you to Maria. wish you all the best. i start kenal you kat youtube ngan entry (Karaoke KO) hehe. n it'll always be my favorite video ever. then lpas tu dapat tau pulak pasal you punye blog. banyak i belajar (ilmu & pandangan) dari situ.

seriously, you nak stop vlogging or blogging, it's totally up to you. you pilih mane2 pun i tetap sokong.

sebab kita manusia, nak tak nak kita akan melangkau ke next level n chapter in our life kan. things will gonna change time to time.

cume kalau da takde update pasal you lagi, sejujurnya, i'm gonna miss you. and i doakan yang terbaik for you, your future and your family. Love you Maria. take care :D

Effy said...

comel jer

jom follow my blog

Haizan Qaseh said...

huhuhu...jgnla stop berblog...
blog ni byk bagi inspirasi =)
jom follow blog saya http://haizanakhir.blogspot.com/

JunAina said...

Bila pandang dari depan tu memang tak nampak sangat perut tu... Kalau akak pun selesa pakai baju longgar masa mengandung tetapi ada sesetengah ibu moden suka pakai baju2 ketakat yg rasa cam tak leh nak bernafas je tapi mungkin bagi dia org selesa...

Berblog ni pun kadang2 ada moodnya jugak, kekadang rasa down je mood nak update kekadang terjain hari2 pulak update...

Semoga sis dan baby selamat nanti...

Syamimi Rafee said...

Semoga Allah permudahkan semua urusan Kak Maria, and tak sabar nak tgk baby you nanti! Sometimes randomly when I'm doing nothing I would play the guessing game sorg sorg, boy ke girl. Haha I know takde kerja! I love you lillahitaala too Kak Maria :)

tenku butang said...

suka singgah blog maria, even jarang komen tapi selalu jadi silent reader .. heee

husna zahidi said...

hehe..tumpang tak sabar nak baby jugak boleh??

take care kak maria!! ;)

Maria Elena Zarul said...

AWWWWWHHHHH!!!

NANES BERHINUS DAH NIIIIII!!!

thank you all for the support! wuwuw.. terharu sangat ='D

love you all lillahi taala & in sha Allah, will keep blogging sampai tak reti guna technology! hehehe!

may Allah reward all of you for making me happy & for your doas =)

Adilah Manaf said...

Bestnya jadi maria elena. Famous. Cantik lagi. Lepas ni boleh jadi hot mama! :)

Rahsia Awet Muda Anuar Zain

Budak Kampung said...

be strong umi maria!

izzati husna said...

semakin comel dan nampak simple tapi kemas.. orang kata nak tahu sikap baby tengok ibu dia time pregnant. mesti baby tu nanti jenis seorang yang simple tapi kemas.. hehe memandai je kita ni :D

Nadia Johari said...

for your safety..kene extend sem ler..hehehe...jangan berhenti blog dan vlog..buatla vlog family pulak

Joey Ng said...

Dear Maria,I'm Joey from Taylor's University. We would like to invite you to blog about a CSR campaign (our final year project). It is possible to have your email address to tell you in details? or you may contact me at joeyng.propassion@gmail.com

Thank you :)