Saturday, August 17, 2013

unexpectedly

assalamualaikum!

tak tau nak letak title apa.. huhu..

anyway, i've been thinking about death a lot lately.
siap mimpi mimpi lagi.

apa tak nya.. lately we've been hearing, reading and watching a lot of news, near and far, containing deaths.

yesterday, my friends were sharing about a dear person whose life was taken in a car crash.
i don't know this girl personally, have never met her nor heard of her met her at udey's wedding though*,   but the news deeply affected me to tears.

it's a weird thing how we can cry over people we don't know. speaking generally.

perhaps it's because i could feel her loss.
she was about my age, will be getting married & just finished her studies, and she was on her way to a photography job (she's a part time photographer).

memang reminder terbesar: Mati Itu Pasti.
bila? Allah saje yang tahu.

those who have known her would describe her the same way: she's talented and she's super sweet.
she wasn't just a photographer, but she was also a daie and a good friend to many.
goes to show.. character, personality, akhlaq - they stick in people's minds. for me yang tak kenal dia pun boleh rasa sedih, apatah lagi orang yang betul betul kenal dia.
to read the story, click here: NST online

i have tremendous respect for her, and i pray for her and all of our brothers and sisters within our own country, Egypt, Syria, Palestine, Rohingya, and all over the world, who dedicated their last moments in this lifetime to berjihad, to 'amar makruf, nahi mungkar'.


as a reminder for us all,

Surah Ali 'Imran, ayat 185:
Every soul will taste death, and you will only be given your [full] compensation on the Day of Resurrection. So he who is drawn away from the Fire and admitted to Paradise has attained [his desire]. And what is the life of this world except the enjoyment of delusion.


extra note, Jihad means to strive or struggle for the sake of Allah and it comes in many forms:
  • Jihad of the Heart (inner struggle against nafsu/evil)
  • Jihad by the Tongue (dakwah, tutup aib orang, ...)
  • Jihad by the pen/knowledge (sharing knowledge, learning, ...)
  • Jihad by the hand (charity, helping others, ...)
  • Jihad by the sword (self-defense)

all of course, ikut sunnah =)
-pic from google image-


and i think we all wondered this: who will be praying for me when i die?
or is it just me.. ehem...

may we be among the syahid. may we be in syurga Firdaus.
amiiin

and i hope if ever i ada tercakap or terbuat something whether face to face atau pun dalam blog ni yang tak menenangkan hati korang, please maafkan.. kekadang tak perasan.. sorry sangat sangat.. ='(

ps: please kalau ada gambar arwah (your relative ke, kawan ke, pape la) yang tak tutup aurat, atau ada kisah kisah diorang yang orang masih gembar gemburkan, tolong stop kan, tolong delete kan. tutup kan lah aib mereka yang dah meninggal.
kita tutup aib orang, Allah tutup aib kita in sha Allah.

*edited. i have met her rupanya. ya Allah.. sedih tambah geram sebab boleh terlupa!! wuwu.. harap2 dimaafkan.. thank you sangat sangat sis haniza & filza sebab ingatkan!! 

36 comments:

Martika Diyana said...

Al fatihah kepada arwah kawan kepada sahabat awak... jugak pada seluruh rakan saudara seislam di seluruh dunia... wallahualam..

Ijan94 said...

ya Allah.. masuk paper..
kehilangan arwah sangat mengejutkn..she has be one of my inspiration when I want starting my interest in photography..first tgok beliau kat Safiyya..itula prmulaan saya meminatinya n knowing about photography.. moga rohnya ditempatkn brsm org2 yg beriman.. AlFatihah

Cik An said...

If i m not mistaken,she's friend of suannajoe kan..Dari Dia kita datang,kepada Dia juga kita kembali.terima kaseh kerana mengingatkan.rasanya kalau gambar nenek kita yang admit ward lepas tu kita upload dalam facebook pon perlu di delete kalau nampak rambut beliau.i have once nampak kawan upload gamba arwah opahnya di ICU.xtahu la dah delete ke belum.hm.

P/s : last nite i mimpi about you.we dont speak.we just met.hope everything's fine.

miera maira said...

kita tutup aib orang Allah tutup aib kita ... and suka sangat ayat bila kita mati siapa nanti yang sembahyangkan kita ..Miera pun ada terfikir pasal tu. Semoga kita yang hidup meneruskan tugas kita sebagai khalifah di bumi Allah ini.

Azim Aris said...

memang unexpected nih hehehe nk exchange bloglist ngan sy bgtau la :)


Tak Mungkin Benar

Shafina Othman said...

Walaupun hanya sekadar follow dia di fb, terkejut amat dengan pemergian dia lepas ada fellow photography page update pasal ni.. Al - Fatihah buat dia dan takziah buat ahli keluarga dia. Bakal berkahwin Oktober ni, harap tunangannya tabah hadapi dugaan ni..

filza fitri said...
This comment has been removed by the author.
filza fitri said...
This comment has been removed by the author.
filza fitri said...

I think u've met her. Saw this picture. Tp x sure la betul ke x maria. Mungkin pelanduk dua serupa.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150966791836797&set=a.192940476796.124120.528656796&type=3&theater

Maria Elena Zarul said...

alamak takleh tengok la.. wuwuwuwuu!!

tak sure la.. maybe pernah jumpa tapi kita tak sempat berkenalan betul betul.

nurdani said...

saya pun kerap terfikir benda sama terutama setiap kali bangun tidur. mati itu pasti. bersedia dari awal dan harap kita akan ditempatkan bersama orang2 beriman. amin.

Jocelyn Lum said...

Life is precious, each individual has his/her story in this life.

Norhazlina Mohd. Zaki said...

Hidup penuh perancangan..dan sebaik-baik perancangan adalah dari Allah SWT ...

Kita pula hanya mamapu merancang..tapi Dia yg menentukan...

Mati itu adalah pasti...
Al fatihah untuk arwah2...

tyra93 said...

Allahu Akbar! Kak maria i had same feeling!Slps je dgr psal kehilangan kak nadia ni tetiba rasa sedih & khilangan wlaupun x prnah jmpe& kenal.

Entry kali ini betul2 rsa dlm hati because you remind me about MATI,bcoz i've been thinking about death a lot after heard this sad story!

Semoga arwah ditmpatkan bersama org2 yg beriman.Ameen.

Anasyg said...

semoga rohnya dicucuri rahmat Allah s.w.t dan ditempatkan dalam kalangan org2 beriman. Amin

Ini Mashi said...

Arwah pasti bahagia kerana ramai yang mendoakan kesejahteraannya disana... Insha Allah... Semoga dia berada dikalangan yg mendapat Khusnul Khotimah... Amiinn... Al-Fatihah my friend, Nadia Zahari... You'll be missed dearly...

Gda Majidah said...

Kak Maria. I need your email. :)

nadya said...

Al-fatihah untuk arwah nadia. (Speechless)

Lady Mona said...

Sebak tetibe bace entry sis kali ni. Alfatihah untuk arwah.

munamuni said...

saya pun tak pernah tahu pasal die, tapi bila instagram, n facebook cakap pasal kehilangan dia, betapa baik nya, ia sangat memberi kesan kepada saya, meninggal di hari jumaat, semestinya arwah muslimah yg baik, semoga Allah tempatkan dia dan kita semua di syurga firdaus.

nhhas said...

Assalamualaikum wbt...

sister, terkesan dgn ur statement ttg siapa yang akan doakan kita, i share with u dis story...

http://hnr318.blogspot.com/2009/07/adakah-sesiapa-yang-akan-mendoakan-kita.html

Irfa said...

baru pagi tadi dengar citer pasal arwah.rupanya dia adalah anak salah sorang staf kami.alfatihah utknya

Adibah Khairah Natalie said...

amalkan baca bismillah (dgn nama Allah yg maha pemurah lg maha penyayang) 11 kali sebelum tidur.mudah-mudahan cara kita pergi tak terlalu drastic n menyakitkan.sister sharing :)

Ayumieka said...

sgt terkesan dihati... Al-fatihah utk arwah

s3ri inai said...

salam...

saya tak pernah kenal arwah ni in person, tp saya mengikuti fb kakak ipar dia semenjak kakak ipar dia buat preparation kawen dengan abang dia. since then, saya terdedah dengan gambar2 keluarga arwah. memang betul, rasa pelik sebab kita sedih dgn kehilangan arwah walaupun kita tak kenal, tetapi mungkin ini adalah rezeki arwah untuk kita mendoakan kesejahteraan diakhir perjalananya..

DIANA.SUDIN said...

Saya pernah nak hire dia untuk wedding saya..tapi tak kesampaian coz dia tak pergi buat photog luar dari Selangor/KL..Al-Fatihah untuk arwah..moga dia ditempatkan di dalam golongan orang yang baik2..in Shaa Allah..=)
-Mati itu Pasti

maidqueen said...

Anak kawan Maklong saya . Arwah bulan 10 nanti nak kawin . Alfatihah

nurhanizajohani said...

Ur welcome.Sharing is caring :) *Al-Fatihah*

Dwi Utami said...

Hii Maria Elena,,

i do feel your sadness. I feel it alot too lately. Hearing so many bad or sad news. Just make me wanna cry sometimes. Thank you for writting this and give us so much posotive energy to do a lot of kindness. :)

Salam

Jumria Alimuddin said...

Salam...
Af-fatihah untuk aruah.
Semoga keluarga aruah & org2 yg mengenali aruah dpt bersabar & redha...

nur hannis mohamad said...

salam maria
al fatihah untuk dia hmmm

LZ GLOBAL said...

innalillah wa innalillah ilaihi rajiun semoga roh nya dicucuri rahmat dan ditempatkan di tempat orang yang beriman dan beramal soleh

NURUL AIN said...

al-Fatihah :/

NJihe.am said...

Salam singgah, yup, I certainly agree that jihad is not necessarily with sword but fighting to make good deeds is more important. Thanks for this entry sis. Studioous.blogspot.com/

madamoiselle ezatey said...

Your post reminds me of my tumblr post last year. I have thought about death ever since. It was when my friends cousin who was very close to him passed away in car accident. I never met arwah but it was so sad that everyone was talking about her, her kindness and all. I thought to myself, How will i be when i die? :( :( :( It hit me so hard as i was not a good muslimah back then but Alhamdulillah Allah still give us chance to be better. I hope i can still be berjihad to be better.

I read about Arwah Nadia from a friends instagram. :( :( :( Its really sad. Do you know Arwah Nadia made the page "Jom Solat" in facebook? Her last post was about the tafsir of Al Fatihah. I hope it will help Arwah. It made me think ... what will be my pencen when i die?

Hope Allah will grant us syurga Firdaus. Sentiasa di beri petunjuk and Hidayah. Amin AMin

sayanya pertama said...

SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER --> WWW.PASSPERCUMA.COM

INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)