Saturday, July 27, 2013

the guessing game

assalamualaikum!

at this stage of pregnancy, people have been asking me about the gender of the baby.
been to the doctor last month.
due to the paranormal activity of the baby, we both thought it's safer to just not confirm anything yet.

and i tell ya, ramai gila orang yang bagi assumption on the gender.
ada kata laki, ada kata pompuan.

some said coz of the way i am (malas nak melawa, anti social, suka makan benda manis) it must be a boy!
then i met some that said coz of the way i am (malas nak melawa, anti social, suka makan benda manis) it must be a girl!
"oh perut besar ke tepi. it's a girl"
"oh perut tak nampak. it's a boy"
macam macam!!

it's so confusing at first, because mostly yang i take seriously are women who has kids already, but now i just enjoy hearing them guess the gender.

dah jadi game dah! 'Guess the Baby's Gender'! winner will get bragging rights and allowed to say "dah agak dah!" sampai baby dah beso. haha!

everyone's pregnancy is different.
i have friends and family who were pregnant, and their symptoms of having a girl or boy aren't the same!

example - my cousin was so into sweet stuff when she was pregnant, she puts extra effort when dressing up, thought she's carrying a boy, bila keluar je, baby girl.

i have a friend yang gila selekeh masa pregnant, don't wanna see anyone and even when she had to, she'll only 'tunjuk muka' and leave asap. she gave birth to a baby girl.

paling best is, ada sorang tu bila dah scan found that the baby's a girl, but bila keluar je, it's a boy!

so i say, biar la dia nak laki ke pompuan. Allah lagi tau which is best for us all. heee..

although...
the other day husbeyh said he hopes the baby is a boy.
i replied "hey! jangan doa la!!"
to which he replied "biar lah! baby i gak!"
and i said "bagi la i dapat apa i nak. asyik you je yang dapat apa you nak..."

bet you can guess what i want. bueheheheheheee =p

but then again, in all seriousness, whatever gender baby is, he or she is still a blessing from Allah Maha Pemurah, and we love him or her a lot.
and thus, for now, husbeyh & i are gonna enjoy the Guess the Baby's Gender game. ihik!

wore this last night to iftar at Kelantan Delights at Sooka Central (first time woh makan kat KL Sentral area!!). the area of that place.. it's like a super small version of Putrajaya. 

shawl: plain black shawl given by Shea Rasol kesayangan
loose top : Cotton On (belly can expand sesuka hati in it coz it's super loose & comfy)
Lavida Long Panel Skirt : Cangkuk at Fashionvalet (coz all my bottoms dah kotat.. ni je la staple skirt for me)
Cardigan in Floral : House of Doll at Fashionvalet

i know.
biasa je kan.
ha. laki ke pompuan?
=p


36 comments:

Tasya :0 said...

Kembarrrrrrrr! :D

latifah suleiman said...

Alhamdulillah ♥
Seronok dpt news Maria dah berisi♥

Well same goes wif me.
2 kali pragnt..Dr dgn cmfirm cakap girl bila scan.

And dua2 kluar Boy..Alhamdulillah♥hehehehe

Among yg tepat tekaan ni..adalah drpd org2 tua.
Taktau la tang mana yg dia baca..tp mmg betul.

Dan skrg..rinduuu nya nak pragnant lagi..
Rinduu gak nak org guessing..
N rindu nak tgk sejauh mana ramalan dr tu betul..
Hehehehhee...bukan tak percaya Dr..tp personally sepandai2 n sepakar seorang doktor..mereka tetap manusia and ada limitasi. Apa shja ofkos Allah yg tentukan..Sbb tu..Kita kena always berbaik sangka dan mengaharap hanya PadaNYA.

Pray for me ya.

N you dear..

Take good care always♥

Mina Kim said...

It's better if the baby is healthy and safely deliver to this world. Boy or Girl, he/she is still your bundle of joy and you have the responsibilities to grow he/she as a good muslim :D That's enough I think rather than you guess for the gender.

Happy preggy mummy is happy! Take care of your future caliph Kak Maria :)

Maryam said...

as long as she/he is healthy :)

Cynthia Lee said...

Tengok tengok keluar kembar hihi btw tc jyeah sys maria :D

Effa Akmal said...

Maria,

Based on my own experience - i went to scan gender at 20w, and doctor said 'its a girl'. 3 times scanned, doctor said 'confirm its a girl'.bt as a m0m to be, i have my own instinct. And my instinct 'he is a boy'. At 38w, i've last scan, and the doctor said 'its a BOY!'.that time i can see his gender clearly by using 4D scan. After a week on my 39w pregnancy, i gave birth to a BABY BOY. thank God, i didnt bought any baby stuff in a pink colour. I trust my instinct. Trust ur instinct to0 dear. Naluri seorang ibu tu selalunya betul.

Effa Akmal said...

Maria,

Based on my own experience - i went to scan gender at 20w, and doctor said 'its a girl'. 3 times scanned, doctor said 'confirm its a girl'.bt as a m0m to be, i have my own instinct. And my instinct 'he is a boy'. At 38w, i've last scan, and the doctor said 'its a BOY!'.that time i can see his gender clearly by using 4D scan. After a week on my 39w pregnancy, i gave birth to a BABY BOY. thank God, i didnt bought any baby stuff in a pink colour. I trust my instinct. Trust ur instinct to0 dear. Naluri seorang ibu tu selalunya betul.

mujadafewa.my said...

wah,, lepas ni blog maria boleh jadi blog parenting la pulak kn,, hehehehe,, any gender will do,,, cant wait to see your first child :D

wani ezryl * said...

ohaha sbb klau scan nmpk baby girl, xmustahil boleh keluar boy jgk. but if scan nmpk baby boy, insyaAllah it's a boy! :) but despite of whatever gender it is, yg penting the baby born happy & healthy! ^^

My Own Fairytale said...

Insha'Allah it will be a healthy happy baby.

XO


www.myownfairytale.com

Nurul Nadiah+Khairil Syazwan said...

Yang penting Maria take care dan jaga baby dalam perut molek-molek eh. Makan pun kena jaga jangan skip, blablablabla heheheh sampai pantang nanti tak habis lagi.

Welcome to the mummy's world! Hihihi

Senyum macam selalu kehs? :D

Shafinaz Faizal said...

Waahhh you're next in line after Irine Nadia had a baby . Hmm Irine has got herself a baby girl , you can have a baby boy la pulak . then , both of your babies kenal and got married after next 20 years okay panjang pulak pikir . btw , congrates !!!! :D

Anasyg said...

baby pompuan!
*tibe2 nak main teka2 gak.

mana2 pun, mcm Maryam kat ats tu ckp-selagi dua2 pun sihat walafiat.

Langit Tinggi said...

kembar kot..insyaAllah..muahehehe..

fasha said...

hai kak maria =D

tak sabar nak tau gender baby akk..hewhew...anyway nak bgtau..membe saya muka die iras muka akk..ewhew...seriously =)

anyway..jaga kesihatan ye akk...
I really hope someday saya dapat jumpa akk...huu...

Nadia Johari said...

tak kisah baby ape..yang penting akk dengan baby selamat..mesti comeyy

Anak pak cik Azhar :) said...

semoga kak maria sihat selalu...the guessing game is so fun and mysterious..no one will know the answer until you deliver the baby:)

ena meina said...

xkesah what gender, yg pntg kak maria sehat n slmt deliver nt.. t8 care sis :)

Atikah Isa said...

hahaah macam macam kan ... tualh diorang tak sebar bila anak sis maria nak keluar :D

Izzah Azizah said...

ermmmm..both ?? kih3 :P

Merok said...

Terpulanglah kepada tuhan menentukannya. Jangan makan asam, nanti keluar budak jahat.

Alina Lee said...

Boy or Girl mesti sama kiut mcm kak maria.. Alhamdulillah, and congrates!

Mind to take a look at my stories?

http://journalofamualaf.blogspot.com/

Fizi Zaidi said...

k.maria..
sy selalu tgk mak sy usap -usap belakang badan dia dgn tangan dia sendiri..dgn harapan anak yg keluar menjadi anak yang diingini..k. maria boleh cuba buat sambil berzikir..:D

MySaRaH said...

Assalamualaikum..

Maria, I pun main the same game with my family haha..

Actually masa I pegi scan masa 19 weeks preggy, the doc dah nampak gender baby I, tapi biasa la I rasa macam awal lagi, so I plan akan pegi lagi untuk confirm after a month, which is next week!

Tapi, macam yang U kata, tak kisah la gender ape pun, baby tu tetap anugerah terindah dari Allah SWT right, and I akan beli barang2 baby ikut citarasa I aje.. biarla boy ke girl ke, kalau rasa pink tu cantik, tak salah kot baby boy pakai pink masa kecik2 ahaks

Ape pun take care ya Maria, semoga segalanya dipermudahkan olehNya sepanjang kehamilan kita.. in sha Allah.. amiin.. (",)

mama leen said...

semoga maria dapat apa yg maria nak.. amin hehe..

Mohamad Aidil Uzaimi Bin Adnan said...

Alhamdulillah,Congrats~ kakak! *thumb up*

Rose Azadir said...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

intan mohamad said...

based on what i saw from my sister, sumtimes scan also cant be trusted 100%...she went to scan about 3x and the doctor said its a girl n baby yg kluar in the end baby boy..my other sister doctor ckp baby boy and yg kluar baby girl..ahaaa

btw kwn2 ada jual produk shaklee..jemput la tgk kt sini
http://intan-mohamad.blogspot.com/2013/07/shaklees-product-prices.html

tia kamal said...

Lelaki kut~ :) sebab lawa je tengok.. takde nampak selekeh ke apa. :)

Yang penting baby and mak baby selamat.

Tu yang penting!

AwatifChippe said...

ehhh so happy for kak maria just knew bout this omg really excited to know the gender.stay healthy kak maria :D

KiriKanan said...

Waahhh.. Alhamdulillah.
Congrat's Kak Maghia.
Be the best parents eh . :)
And mummeyh ofcourse.

'Sesungguhnya setiap bayi adalah fitrah, ibu dan bapanyalah yang akan mencorakkan sama ada ia majusi atau nasrani.'
*just sharing. May it's worth for you. ^.^v

Again. Congrat's Kak Maghia.

My name is Wanita, and this is my story... said...

Selamat Hari Raya Maria :)

Anna_Z said...

Either or is good. can't wait to see he/she will be as cute as daddy and as crazy as mummy.

May Allah bless you & your loved ones.

zeera lily said...

i guess girl.. *tetibe.. lalalala

siti hafizah Fauzi said...

entry lame pon nk comment gak
dulu cikgu i cerita, dia pernah scan n doctor kata baby laki nie coz memang nampak real ***..skali cikgu i pon decide nak namakan anak dia akmal..so bila usap perut dia..cikgu i akan cakap " akmal syg, akmal, akmal..." bila bersalin hambik anak pompuan keluar.siap masa dlm bilik tu cikgu suruh double check takut tertukar anak. bila pikir balik camne nak boleh tertukar sedangkan dlm bilik bedah lagi tu.skang anak dia perangai cam laki siap marah2 kalau panggil nama dia "aisyah(klu xslh lah),dia suka kiteorg panggil nama akmal...

sayanya pertama said...

SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER --> WWW.PASSPERCUMA.COM

INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)