Thursday, June 6, 2013

on travel perspective

oh history.

throughout school years, every Sejarah class, memang time terbaik untuk tersungguk macam bola tennis kena pukui; ke kiri, ke kanan, ke belakang, ke depan, berpusing pusing, bergaya sungguh kepala cik puan ni bila tersungguk. on good days, i'd have a drool on the side of my face.

bukan sengaja tapi otak macam dah setting sendiri.

Sejarah = nap time

ugh.. anyway, by form 4, i knew i can't have any career Sejarah-based like lawyer ke, or... historian ke. so i buang jauh jauh itu ambition and till today, still have that setting in my brain.

husband is completely different.
he can stomach hours of history!!
crazy dude! ok takde la crazy sangat, but i memang senang impressed liddat. heheee..

so we were talking about traveling the other day, about the things we like about it.
he said he likes to know the history of the place, the history of culture, history, history, history.
i said i like to see how the sunset looks like in a different country, how the sea smells like, how the trees, birds, cats, clouds all look like, what the locals do and what's 'normal' to them, things like that.

and then he started laughing coz ye la, he thought when i said i like traveling, it's because i want to know about the culture or whatever things he likes to do kan.

and because when we went to Bali (first ever trip overseas together), he actually enjoyed watching the Kechak dance and Barong dance, and he thought i did too! which i did. for the first couple of minutes. *grins toothily*

so pastilah he asked me, "you tahu tak dance tu pasal apa?"

i said "which dance?"

"Barong dance. tu pasal apa?"

after a few seconds of squinting, and recalling the dance, i answered, "eleh. pasal gamelan."


maafkan daku oh sayang, 
ku tahu mereka di depan, 
sedang berdansa & bergoyang, 
tapi gue, 
totap suka tengok si gamelan,
sebab diorang berkemban,
dan cute.

sekian pantun cik puan.

=B

32 comments:

Lavendereatte said...
This comment has been removed by the author.
Lavendereatte said...
This comment has been removed by the author.
safiah sokher said...

happy mom to be In syaa Allah kak Mars :*

Nazeera Yahya said...

hubby kak maria suka cakap pasal history eh ...
samalah dgn abang long saya ... memang buhsan sebab bila nak temu titik noktah but at the same time ...

im amazed , the guy yg suka history ni mmpunyai personality yg menarik ... don't yah ?

Syamimi Rafee said...

Hahaha well I love history too, mcm ur hubs. Dulu masa secondary school bosan bosan gi wiki pasal the history of UK's monarchy lol. And kalau travel pun I would love to know about dia punya sejarah hihi

Hopefully ur doing fine and sihat sejahtera Kak Maria, may Allah bless :)

Adib Veron said...

Eh? Haha.

LaLa mhdnor said...

pakcik2 rupanya berkemban, ingatkan makcik2 haha

iman salsabila said...

pak cik berkemban? OK...nnt nk g visitbali jugak lah. heheee

Ayu Idayu said...

sejarah= nap time. agree!! hahaha...

lavenderlover said...


haha.. mcm2.. hv a nice day kak maria.. =)






















descargar musica gratis

Filla ~ Kasihs said...

hehe sama.. time tgk dance tu, rasa nak tido pastu dalam hati cakap 'bila nak habis nie bosan bosan bosan'.. dan tak paham.. muahahah

saira othman said...

Yup...My bro pown camtu gak..huhu

hafiz hafizol said...

we are at the same boat la beautiful mariaa....


HAritu baru sy pergi ke sebuah Pulau yang ada history yg tersendiri...


N i lebih tertarik kpd kecantikan dan keindahan pulau itu berbnding history yg ada di Pulau itu... gituh...

Hakhak... :p

hafiz hafizol said...

we are at the same boat la beautiful mariaa....


HAritu baru sy pergi ke sebuah Pulau yang ada history yg tersendiri...


N i lebih tertarik kpd kecantikan dan keindahan pulau itu berbnding history yg ada di Pulau itu... gituh...

Hakhak... :p

FairuzAqilah said...

hahaha... kak maria ni ke situ pulak dia.. saya pun tak minat sejarah. but masa spm dulu boleh pulak score A! hehehe...

Izzah Azizah said...

I do love History and I played Gamelan. Hehehe

Meimei said...

: saya suka sangat history kak Maria! teheheee!

Zharif Azis said...

kita sama ! sejarah is waktu tidur time . sampaikan guru sejarah tu dah lali dgn perangai kuat tido nie. dia pon tak marah kalau nampak sy tido dlm kelas . dah lah sy duduk barisan paling depan sekali. hahahahaha

but spm i managed to get A. THAT'S WEIRD >___<

farah liluniquecloset said...

Subject Sejarah memang buat daku mengatuk 4 ever

jane-is-not-her-name said...

Salam Kak Mars,

Bali is full of Culture.
Kecak / Barong Dance is how they are telling the story of their God. I was like you too, only enjoyed the first few mins ! haha.

What I like about traveling ?
Trying out the locals Coffee !
Took Photo of it and posted it on IG! hehe. Other than trying the local foods, and of coz a must visit wherever I go is the Beach, Sunrise and Sunset. Walaupun dari air laut yg sama , matahari yg sama. but different feelings.

That would be my satisfaction of each trip :)

bayya said...

Seems like your hubby is sooooo similar to mine. He watches the history channel (who does??) and is more of the 'culture-vulture' kinda' tourist.
Jgn cakap tengok kecak... CD lagu2 gamelan ke apa semua dia beli. Dah kat rumah semua zonk-out bila dengar itu lagu... Zzzz....

Schajar McFlurry said...

haha. so true. guys appreaciate the history more than the girls. My dad rilly know about the history of everyhting. He can watch the history channel for a day. His passion.

Violet Sofia said...

Happy mom to be, Maria Elena! =)

Nomee said...

Congrats on your pregnancy!!! Take care.

Alfie Dilaney said...

Nice one.. Congrats2.. :)

Kursus Praperkahwinan Sentul 'Astana Mahabbah' said...

Kami di Kursus Praperkahwinan Sentul 'Astana Mahabbah' julung-julung kalinya ingin menawarkan komisen kepada sesiapa yang berjaya mengajak rakan-rakannya mengikuti kursus kahwin di tempat kami hujung minggu ini.

Jika berminat dan ingin mengetahui komisen tersebut, boleh email atau hubungi kami di talian 0107783143 (sara) & 0134675752-whatsapp (siti)email astanamahabbah@gmail.com

Ayuh rebut peluang bersama-sama kami...

mujadafewa.my said...

yang pasti,,, we have a similar habit during history class,, lalaa

Purnama Malam said...

Jom LIKE Nuffnanger Malaysia. Boleh tingkatkan EARNINGS dan jugak pageviews. Dengan komuniti Nuffnanger Malaysia, korang akan di groupkan dengan beberapa blogger lain untuk memudahkan EARNINGS ditingkatkan. Untuk maklumat lebih lanjut, jom like Nuffnanger Malaysia dulu
Realiti dan Fiksyen

Nuffnanger Malaysia



Aliff Haikal said...

Oh sejarah kat sekolah ? Tidaaaaak. Tapi kalau kita sendiri pergi kaji sejarah tu depan mata, lagi best rasanya. Hehe

Ain Dzaya said...

i love historical class, i thought your husband can be my bestfriend :p

shoriful islam said...

hi its very good info site.

Thank you for kind information.

international university canada

sayanya pertama said...

SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER --> WWW.PASSPERCUMA.COM

INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM























ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)