Wednesday, May 15, 2013

YAY! album alaf baru!!

assalamualaikum and good day mate!

haritu i showed my hubby my old pictures, pictures from school days, from highschool days, PKN and matrix days and it was so fun!

we laughed at my 'phases', and i had many!! zaman tomboy, zaman spice girls, zaman harry potter, and ooohhhh boy, i looked so 'cute' back then.

cute la sangat!
hahahaha!

one of my photo albums =')

tapi sayang since dah guna digital cameras and memory sticks, pictures end up in the computer..
i think sebab kita dah biasa just tangkap and save dalam computer that we think it's better this way.
truth is, masa my laptop crashed, i lost a lot of pictures and it's sad sebab a lot of my memories are piled over new ones that the old ones become forgotten that i wished i printed them out and make a photo album for my universiti days!
wuwuwuuwuu...

haritu i was looking through our wedding pictures in my computer, and i wanted it to be printed out so bad sebab i nak tunjuk my kids, my grandkids and whoever else la sebab come to think of it, takkan la my computer nak hidup berpuluh puluh tahun kan?
and penat la nak transfer masuk harddisk la, burn dalam cd la hape la, coz let's face it. it'll get lost easier than a photo album.

i lost more pics throughout digital camera years than zaman camera kodak!

ALHAMDULILLAH I FOUND THE PERFECT SOLUTION!!
and that's why i wannna share this with you memory keepers!

Foto Zzoom ada photobook and oh gosh i love it so so much!!



ok here's a screenshot of the website, the directions are easy to follow and the categories to download sangat la cute!


i actually made one for myself, and i used the D.I.Y punya =)

tadaaa!

so nanti ada this pop-up where we get to choose which size we want and dia dah siap ngan price =)


so this is what my album looks like. to choose the pictures and arrange them is soooo easy!
bila bukak the software, dia akan keluar directions and stuff so ikut je =)

the photobook uses a layflat technology so it's very kemas and from the samples i've seen and held, the quality is good too =)

the best part about Foto Zzoom's service is that they can send the album straight to our home! tapi kena add on the postage la to the price.
we can choose either nak pick up at the Foto Zzoom store nearest to us or get it sent over to our place.
convenient kan!

payment method pun online je =)
30% off for 1st photobook too!!

so i'm really really happy to know that we can relive the photo album days and keep it for our younger generations to make fun of. hehehe! 

they have a contest too where we can win Redang trips (for 3 entries) and iPad Mini (for 2 entries)! just head on to their Facebook page and enter the contest!



just fill in your details and gambar photobook kita, and that's it!



tadaaaa~~



i can't wait to make more photobooks!!
and good luck for the contest! you can check out the entries here!



37 comments:

nZaOdonut said...

besttttnyerrr :)

boley2 singgah sini..

http://nzaodonut.blogspot.com/

Cc Dhira said...

Setuju sangat. Bila masuk zaman digital ni, gambar asyik simpan dlm komputer, laptop, CD, Bila nak tengok balik, punyalah leceh. Kena buka, cari satu2. Tapi kalau print, senang je. Terus ambil dan belek.

Foto Zzoom ni nampak macam menarik. Satu hari nanti nak buat jugak lah. Tapi kena guna gambar yg di ambil oleh photographer pro lah. Baru cantik kan? Barulah berbaloi. Rasa macam 'retis' pulak. hik hik hikk... :)

Blog Cik Comel

Budak Pensel Yazid said...

Sudah boleh buat album sendiri !

Seneorita Baharin said...

terbaekk lah akak Maghia...zaman sekarang kan moden, so nak cuci gambo n buat photobook pun guna tenet je kan..guna hujung jari je... ;) boleh la try nanti.. ^______^
btw good luck for da contest sis! ^_____^

just azura! said...

coolness! pernah dengar zaman backstreet boys?

aisha said...

awak, next time tunggu offer macam ni..
http://www.groupon.my/deals/national-deal/photobook-malaysia/715992960

kita siap beli sampai 6 voucher.. and very good quality dia.. and 7 hari siap once kita submit... berbaloi2..

aisha said...

and by the way, even letak gambar pakai gambar henpon pun, gambar dia lawa gak.. tak perlu gambar dr pro photographer..

aisha said...

http://subscribe.livingsocial.com/v2/layouts/default/malaysia/photobook?gclid=CMvp4_Lkl7cCFU0s6wodMF8Ahw&ref=XUA00RLGNSEO4NATW05FXB8ENMY0000000000000006022013_+photobook&ef_id=UVEcrwAABa2TZiPD:20130515092343:s

hehehe...
excited nak suh og pakai gak..

Maryam said...

i think saving pictures digitally is practical. it saves a lot of space actually, especially if someone's house is not spacious.

but anyhow the old way is more memorable i guess. great album there kak maria :)

Schajar McFlurry said...

Cantik! Hari tu bli yg kt groupon pun oke. Byk offer ;)

LelakiSemalam said...

ooooooo.....ic

ms08nt said...

But Groupon ones are not layflat photobooks tho.....alot of pictures will be missing in between pages. I tried and my baby brother's face completely went missing...

afrah hana said...

Thanks sbb btaw! Tatau pn kodak ada photobook! Skrg ni i ske gne jgk moments kat we chat! At least for my everyday pic yang i captured.. Sbb senang~ boleh look tru. Siap ada tarikh skali ;)

Amal Hayati said...
This comment has been removed by the author.
Amal Hayati said...

this amazing , can make an album by urself and also easy . zaman skrg ni everything is in your hand haha
thanks kak maria fr this infomation<3

...Yana Hidayah... said...

kalau kak maria nak simpan folder xkira la folder gambo or keje n takut hilang, cer try guna dropbox (www.dropbox.com).. ^^,

Jαnnαhツ said...

wargh betullah kalau letak dlam album lagi best dapat tgok hari2. hmm.

TeTerBanG said...

yaa..betul tu kak maria. sy sniri pon byk smpan gmbar dlm lptop. ada skali tu, sy smpan byk gmbaq dlm komputer. tup2...komputer tu rosak. huwaaa... abis hilang sgla kenangan skolah mnengah. serius ckp kak maria, sy segan sungguh nak p cuci gmbar. nak print pon malas. hehe...

Lin Ris said...

kak mariaaa jom lah lawat blog saya http://linris.blogspot.com/ ade pelbagai jenis tudung and gelang jade yg menarik dan berkualiti dengan harga yang berpatutan =)

Aliff Haikal said...

betul tu , sekarang ni gambar semua masuk laptop je. Cuak jugak kalau tetiba laptop crash ke apa ke kan. Hmmm thanks untk ni ! :)

Innanie | Ariffin said...

somehow i miss that moment bila kita amek sekali terus pasrah je muka cemana. kalau nak tahu kena tunggu lepas cuci gambar tuuuu... heheheh :)

Hud Aikara said...

saya pulak mmg suka simpan secara digital saja. kalau print confirm byk album saya berabuk dlm almari. utk selamat saya buat backup. saya hanya print bila nak buat scrapbook. jgn simpan dlm laptop semata2. kalau apa2 jadi mmg nangis. hhehehe...

iu-hazirah said...

salam perkenalan
done follow

http://www.iuzira.com/2013/05/combo-give-away-by-intan.html

Cinta Zakirah said...

Sy pon suka ambik pic, cuci & simpan dalam album, & kekadang sy akan belek2 the album & yes, sy pon meet the same problem..banyak pic zaman study save dlm pc & pc tu dah xleh on..huhu..sedey : Allahuakbar~Ombak Ais

Adenya Vidy Hendharning said...

kelihatannya asyik :)

oya, greeting from Indonesia kak maria

Nurmujahidah Ismail said...

kak mars dah buat orang takut tahu,, haissyy,, kena gi cuci gambar nampaknya ni,,

Sheila Salim said...

Assalamualaikum dear. saya pun ada buat camnie.. heee nice DIY photobook :)

Ana Farhana said...

walaupun teknologi makin canggih dan best nak guna.. tp yg dulu gak syiok, kalau gambaq boleh simpan sampai bile2.. skg, letak dlm memory, laptop. once rosak kena virus.. tak dapek den nak nolong nyeeee T_t

edlidza said...

Thanks for sharing... its totally good info...

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

bunda singgah sini..

farah liluniquecloset said...

Old school gambar dlm album ni. Byk kenangan kalau bukak album tu semula

http://www.uniquecloset.com.my/

rapitful said...

Nice blog

Shqip

Fatin Nabilah said...

Ikr? I start photobook last year when I am in Form 4. Serius bila rase photobook hasil usaha sendiri best sangat. Rase nak buat banyak lagi. But come to think tahun ni SPM, stop sekejap. But bila buka laptop je mesti nak buka that software

Kathy Rospin said...

yeay! thanx kak maghiaa..dah lama dah nak buat album cenggini.. akhirnya jumpa gak tempat buat album ni. suka sangat tengok album macam ni kat showroom pengantin. lawa sangat. oh btw singgah la my blog.. ada jual maxi dress paisley. budak baru nak belajar berniaga. hehe

http://kebiasaankubukankebiasaanmu.blogspot.com/2013/05/paisley-dress-is-here-babyyyyy.html

Mohd Azdn Jaafar said...

1st time sampai.. lama da nk cari wat album gini

SiFaDi said...

lmbt la loading page Foto zoom ni..
n dia jd mcm hang plak..



From digital photos to lasting photo books. Start preserving your memories now!

sayanya pertama said...

SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER --> WWW.PASSPERCUMA.COM

INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)