Tuesday, March 5, 2013

saiko

assalamualaikum ahli syurga!

(amiin)

advertising ni sangat important.
dia ada some psychological impact, if done right.

example, bila tengok WWF (world wrestling federation) - which by the way, my brothers and i pernah ter-obsessed with when we were kids, at the end of the show tu ada message:

"DON'T TRY THIS AT HOME"

or was it don't do this at home?

lupa lak.

whatever. message is still the same.

masalahnya, bila dia highlight "don't" tu in red and "try this at home" in white/black, that yang i nampak is "try this at home".
sebab apa?
sebab dia panjang kot. psychology stuff. 

so memang la, dulu my brothers and i bergusti ala ala stone cold, the rock, triple h, undertaker etc etc!
and me being the youngest paling selalu kena. tapi saya ada satu super power, iaitu, power melalak.
sekali abang nak wrestling ngan i, i nangis sampai bergegar rumah and kalau mama ada kat rumah, semua kena sepak.
including me sebab melalak kuat sangat. 

hahahaa! =p
eh ter-off topic lak. ehem!

anyway, the power of advertising.

it's quite interesting bila study balik how advertisements boleh melekat kat kepala because of how it was presented. macam zalora's ad:
"jangan bagitau mak, kakak, blablabla pasal zalora!"

confirm aku nak tau zalora tu mende sampai mamat tu jerit kan.

haaaa. 

tapi ni satu ad yang memang aku tak paham sampai sekarang..
everytime masuk highway, kat tepi jalan berlambak je billboards and i like to look at them. sometimes ada yang cool, and ada yang berguna gak.

tapi satu ni ha.
tak paham. serious!

Our cables are a bit expensive.

dah la ada amoi!

maybe they were going for "our cables are a bit expensive, ihiikkk!!" and the amoi kat tepi tu, konon tambah effect cute la. hehehehe!!! 

oh well. as long as they're happy. hehe!

peace.

58 comments:

Seneorita Baharin said...

ahaahahah, motip kan amoi tu kat iklan nk tunjuk muka kiut je kot, supaya lelaki2 yg memandu pandang iklan tu..hakhaktuihh.. :D adoii saiko btoi..hihi

ceq_10 said...

i've been wondering abt that too,apa maksud tersirat iklan tu ek?hmmm...

najatulanirah said...

ye! slalu nmpk iklan ni kt hway! ape kene mengena hrge cable ngan ppuan itu? haihh.. pelik! msg yg dorg nk sampai kn x penah sampai dkt sy.. hehe!

Twenty-first-Me said...

owh.. So all these while, it wasn't me alone wondering the same thing! Iklan ni, mmg paling x paham dlm dunia.

k.e.b.u.n.t.u.a.n said...

ape yg i faham maybe the company provide a good quality cable or service, so yeah! expensive means good here. the sentence pon catchy kan? plus gmba amoi tunjuk perut tu pon is one way of advertising tools..baru laa org tgok n people will remember the ads.just like u do.. ;)

Nurmujahidah Ismail said...

hahaha,, mmg tak paham,, tapi tujuannya tu mmg tercapai bila kak maria sentiasa ingat iklan ni sebagai iklan yang buat kak maria tak faham.. well done sangat, haha

Carlos Santiago said...

Komen Dulu.

Baca kemudian

#
#Pemikiran Berahi Anonymous - BANkami

Madam Lala said...

igt madam sorang jek yang wonder APAKAH iklan ini?
org kan suka beli barang murah, kenapa MAHAL yang menjadi iklan di situ..hahahahaha.. adakah org mau beli cable itu?
oo.. confused!

A.A said...

i tot i'm the only one yang tak paham dgn iklan ni.. hahaha!! peliks rulez! :D

My name is Wanita, and this is my story... said...

yela. maknanya semua orang pun fikir pasal advert tu kan.

so maknanya iklan diorang memang success!! :)

✿ pink velvet ✿ said...

hahaha! true.. kitorg laki bini pon selalu dok tertanya2 apelah motip iklan tu sbenarnyer :P

Tun Teja said...

was thinking the same every single time..

Kuazue Mohd said...

sangat pelik kan..apa motif iklan mcm tu yg tiada langsung kaitan dgn wanita..tapi ditepek sama muka2 or body2 cun disitu ya..apa motip???

Farhana Azreen said...

Rupenye ramai yg xphm bila tgk iklan tu..haha

Wana Owen said...

hahahhaa..i've been wondering the same thing jugak everytime bile tengok iklan kabel tepi jalan nak ke tol sungai buloh tu.tak nampak apa yang cuba nak di sampaikan.hehehe.

nadz ruslan said...

Rasanya "kabel kami mahal sikit", maksudnya sikit je mahal, murah banyak

nadz ruslan said...
This comment has been removed by the author.
zarifahmr said...

kakaka terpikir iklan billboards yang sama masa drive itu hari. and i'm focus on the sexy woman while thinking bout it. oh mann.

Rasmuna Mun said...

me too....tak paham sampai sekarang...kalo dah cable tu mahal sape nak beli kan?? :P

JungRara said...

ermmm..iklan apa tuh?

Nurul Asykin said...

pernah jgk btau abah time die drive, ape motif iklan tu dgn amoi cekci tu. and myabah said nak bagi org pndg iklan tu..muahahaaha.. and aku dgn slumber badak berkata, so..abah pun pandang la.. *abah-speecless.. hewheww...

Malina Mat Wazip said...

eh sama..selalu tengok iklan ni banyak kali tapi sampai hari ni tak faham maksudnya..i tot my English teruk sgt sampai tak faham..haha

miss snow white said...

smlm nampak kak maria kt big bad wolf the mines...akak cantik sgt...:-)

1D =] said...

eh eh ?? dah lalu dah lalu...

Faridzuan said...

Lol! I'm so awkward. Memang betul-betul peliks! Macam ada maksud tersirat aje. Hehehe.

kuningyellow said...

kan. dan kami sekarang budak marketing tengah belajar pasal advertising niee. HAHA!

suez said...

hi maria, first time comment kat your blog. pernah jugak tulis pasal this ad kat sini http://iamsuez.blogspot.com/2012/10/dulu-aku-pernah-buat-entry-pasal-iklan.html , tapi bila dapat reader comments, pelik sebab ada yg claim iklan smart cables ni brilliant. tak paham!

nurdani said...

setiap kali nampak iklan tu, memang blur

namasayasyazmin :) said...

another one, regarding zhulian -_-

n.a.najwa m.bakhari said...

pnah pk jg everytime lalu kt highway..so,anggap mcm ye nk ckp cable ye mahai..org kn slalu pk bnda mahai ni bnda bgus..bab pmpn 2 xpnah prasan plak..always tgk d words je..may b to attract guys..slalu guys je kn always deal with d cable:D

Asyik Izas said...

samala kita juga xfhm apa yg nk disampaikan dlm iklan tu..

amalina sahaja said...

setiap kali nampak billboard ni mesti rasa pelik gila nak tau apa motif. haha

EdDynNa ♛ said...

hahahahaha ^^ . sesengall jee iklann dekatt highwayy nehh .

Captain Jet said...

same la di sini. nak kene pukul org yg wat ads ni! hahahaha.

Wan Fasiha said...

hahahaa same la. sy ingat org lain x care pon pasal iklan ni. ghupenye ghamai!

Langit Tinggi said...

ye!!!kenapa..mengcutekan..jenoh..#

Arifah Waly said...

saje je diorang letak iklan peliks and tak difahami, supaya org yg bace ingat! haha..LULz..

yart cnot said...

assalam..sy nor hayati..
boleh x sy nk gune information dlm entry kak maria utk asgmnt sy?
akak kn suke melancong so sy nk gune entry akak yg berkaitan dgn tourism place..plzz plzz boleh ye :)

rosealley said...

sama laa, setiap kali lalu saya cuba pahamkan msg iklan ni, xpaham2

yumishe said...

yes.. i'm thingking the same like.. always think.. apa kes.. nk ckp mahal.. pastu ada amoi tu.. motif??

ash.ush.ish said...

yes..dlm byk2 iklan, ini yg paling x paham..n x suke sgt nak tengok sbb motiff sangat tunjuk perot..

Saleh Imran Color Network said...

http://salehimrancolornetwork.blogspot.com/

(promosi hebat - pakej fotografi)

please support kami ;)

LaLa mhdnor said...

totally saiko, haha errrr :P

dee yana said...

haha btol3 saiko gler,,tp kalau tak silap ada iklan psal dadah pastu siap ada prkataan neraka tu,,perhh mmg terksan abis kat jiwa ni,hehe bgus2

echa said...

selalu menjadi perbualan antara i ngan hubby...apekah maksud sebenar iklan itu...confused

Aliff Haikal said...

tahu takpe. confused :(

Allah_Seeker said...

seriously x phm jugak! =.='
now i know i'm not alone, eheh.

Jαnnαhツ said...

tu lah kan sis maria? ape ke motip dia letak amoi tu. takde kaitan langsung dengan kabel. saja nk bikin panas je. eheh.

FaiqahAS said...

Homagadd me tooo!! Ingatkan I sorang jek. It's annoying uknoww.. Sabar je laa~

atiqah zanian said...

haha. . btul pe kaitan eyh. .erm tp serious pesal saye x prnah nmpak advtstmnt tuhh.. hahha. .]

najwa said...

i thought i sorang je tak faham..cant help to scratch my head everytime sees tat billboard.

ean said...

i was thinking the same kak maria. everytime i saw that ad, i was like, "what is that line trying to tell us?"but only this came across my mind.maybe they're trying to say that "you should get our products, but i'm telling you, it's a bit expensive." maybe...??? idk. :D

ryhana rahman said...

kite sependapat.. bile masuk highway je.. mesti buat research pasal bill board.. so tak ngantuk la.. hehehe..

Maria Elena Zarul said...

HAHAHA!! ean that's so funny!!!
maybe la kan!

hehehee!!
apa apa motip diorang pun, sape sape nak beli cables ada la satu lagi a bit more expensive option =p

ilovekampungku said...

samela ...sampai sekarag tak paham...

nOtCinDeReLLa said...

hehehe.. mula2 pun fikir gak, ape motif bgtau cable dia lagi mahal? sure la org hesitate nak beli kan?

tapi saya rasa diorg nk btau cable dlm perut kita ni mahal; usus babe! usus~ take care of it.. makan kena jaga, amik product yg bagus. make sense tak?

nOtCinDeReLLa said...

eh, tapi dorg mmg jual cable kan? hahaha..

lantak pi la. pape pun take care of your health.. *cover malu*

sayanya pertama said...

SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :


OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER --> WWW.PASSPERCUMA.COM

INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM









ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)