Sunday, January 6, 2013

pegang pegang

assalamualaikum!

well well.

i guess since i blabbed in my previous post about "tak pegang tangan husband sebelum ni" caused me so much headache because people are now questioning my sincerity.

here's the truth.

yes, i penah pegang tangan as before kita berkahwin.
we were together for 4 years, and 4 years ago i was living a life way different than now.

4 years ago saya tak berhijab.
in 2010 when i started wearing tudung, i was still not hijabbed.

hijab - to cover. and it's not just covering the aurat, tapi to cover our aurat properly. ikut syariat islam.

so imagine, for about 22 years, i was living like how i thought it's ok to live.
like those people i watched in 90210, Gossip Girl, Friends, How I Met Your Mother, in movies, and all sorts of other Hollywood stuff.
and it's not just from Hollywood. movies, series, magazines malaysia pun sama naik.
ada je nampak adegan adegan laki pompuan bergesel gesel. gambar kat magazine melayu pun ada je laki pompuan peluk peluk padahal tak kawen pun.

so me being kekurangan ilmu awal awal penghijrahan dulu, thought it's still ok to be bertudung and continue on living the same lifestyle. cuma wardrobe je tukar.
dulu i still pakai skinny jeans kot masa bertudung!

yes, memang salah.
even thinking about it buat rasa cam tembak diri sendiri. now writing about it makes me feel like puking.

but why do it?
sebab i tak mahu orang make this an issue. might as well write this out, coz it hurts me too.
sape suka bila niat kita dipersoalkan?

i'm sorry for not explaining it in detail earlier. and now, here la.

so to sambung where i left off, when i tak bertudung dulu, i did pegang pegang orang. even my guy friends pun i salam salaman tanpa perasaan geli or segan.
bila awal awal bertudung pun like that gak.
it wasn't easy kot!

i knew i did something wrong, but dulu i belajar agama sendiri sendiri. i would have a question, and then to get answers, i google about it.
so macam mana dulu, i nak point out every kekurangan i have with myself when i don't even know what is it that i lack?

contohnya.
i nak study add maths. punya i pulun nak dapat A for add maths tapi bapak la susah. rupanya sebab my basic maths pun kelam kelibut, camane kan?

it's like that with me. i cari yang atas; nak be a better person, but bila dah dig and dig, rupanya masalahnya is me yang fundamentals kelam kelibut.

so i took a huge step back and start all over. and i managed to do that because of my friends and usrah.
it was around end of 2011 i think.. tak ingat.. tapi around 2011 la when i joined usrah.

bila dah berguru, masyallah.. baru la sedar betapa lemahnya fundamental islam ku!!
baru lah tau ada ilmu ilmu lain yang i need to learn and understand! dulu tak pernah tau pun ilmu fikah tu mende. at least now tau. tak complete la of course, but i'm aware of it.

imagine changing something about yourself, a habit let's say.
let's say you have a habit of biting your nails. and you've been biting 'em since you kecik lagi.
try to stop the habit all of a sudden.
it's hard kan? some people maybe boleh stop terus at 1 point. me? i take stages. i take my pace in changing too.
sebab i tak kuat sangat pun. i wish i am, but my strength is only to a certain level je. itu pun level yang i don't know where. Allah je tau.

so in this issue of me ber pegang2 dengan asfirdaus who is now my husband, yes i pernah suatu ketika dulu. bukan dgn dia saje. tapi bukan mahram yang lain gak.
even bila dah bertudung pun pernah. bila dah dapat pemahaman and kekuatan tu, alhamdulillah satu ketika tu, i don't remember when, asfirdaus and i decided not to touch each other again.
and it seemed so long ago sampai i tak teringat zaman zaman jahiliah dulu. as if it didn't happen.

i bet people can relate. when you've got rid of something you've regretted, you'll forget it. but when the memory of it comes back, rasa cam sedih and disappointed dengan diri sendiri.
or maybe it's just me.

skang ni i'm still learning. tak pernah i make a statement that "i've done it!" or "i've successfully changed, woohoo".
skang ni masih ada masalah dengan pegang pegang ni. sebab i ada confusion ngan salam and aurat dengan the men dalam family.
i know brother in law is still bukan mahram, cousins laki pun.. tapi macam uncles, orang berumur... macam confuse confuse lagi.
sometimes for respect sake, i salam je.
dah brape kali tengok chart aurat tu, still i confuse. sebab uncle belah mak and uncle belah ayah macam lain lak syarat dia. ohhhh confuse!!!

itu yang i cakap dalam previous post:
"i honestly don't want muslim youngsters to think it's ok to hold hands bila couple couple.
if a guy can control himself from touching a girl, and a girl can control herself from menggedik with a guy, they're on the right track, in sha Allah =)
but if dah pegang dah pun, it's not too late to stop. Allah Maha Pengampun dan Maha Mengetahui, in sha Allah apa yang diniatkan di dalam hati, Dia redhai. =)

coz it's much easier when you dah start dari awal tak pegang pegang. 
like me and asfirdaus, it was a major struggle and alhamdulillah we got through it.
i just want to save people from making the same mistakes as i did. coz once it's done, it's really hard to take it back. but there's only one way to face our mistakes, that is to move forward.

ok ok anyway, sesiapa yang ada terasa ke, or don't trust me anymore, i'm truly sorry.
my past is a place i don't like to visit, what more tell people.
but to keep my heart (and yours) clean, i thought this might be best.
if it isn't... it's the only way i know how and any shortcomings is only due to my lack of knowledge and wisdom.

thank you anyway =)

La ilaha illa anta. Subhanaka, inni kuntu minazzhalimin… Tidak ada tuhan selain-Mu. Maha Suci Engkau. Sungguh, aku ini sudah berlaku zalim…

sebab betul. aku ini sudah berlaku zalim.
sama ada aku sedar atau tidak sedar, aku sudah berlaku zalim.
pada diriku, pada orang sekelilingku.

salam.


232 comments:

1 – 200 of 232   Newer›   Newest»
♥ miss crusty crab ♥ said...

semoga Allah tetapkan hati kak maria ;) amin

Tcca Anuar said...

Assalamualaikum kak maria,everybody can change. and luckyly you are change in good. seriously, im proud of you.. the past things is past. be strong kay. love u!

Aisyah Lee said...

Dalam melakukan perubahan masa lampau dah tak penting tagi, yang penting ialah meneruskan masa depan tanpa kembali pada yang telah ditinggalkan. =) semoga terus istiqamah sis!

pikah W said...

people changed, past remain. nice one kak maria.

ckayrott said...

alhamdulillah.. Allah dah bukakan hati kak maria untuk berubah.. everybody can change kak maria.. be strong okay.. biarkan apa orang nak ckap.. janji apa yang kita buat tu betul di sisi Allah...

Aisyah Lee said...
This comment has been removed by the author.
nur amalina athman said...

Assalamualaikum. Ada yang berubah dari baik ke jahat dan sebaliknya. Alhamdulillah, kak Maria adalah sebaliknya. Berubah bukan sesuatu yg mudah dan bukan juga sesuatu yang susah, semuanya bergantung pada diri.
Jika dh nampak sedikit perubahan pun, bersyukur padaNya. Sebab bukan semua mampu.

Kalau masa lampau hanya buatkan kita rasa teruk atau sebagainya. Jangan terus lupakan tapi jadikan sebagai satu contoh untuk kita terus dan terus jadi lebih baik.

✿....rossa alina....✿ said...

Insha ALLAH kak Maria.. hope saya pun dapat berubah jadi lebih baik. :)

Lyeen De Syifa said...

bnda tu mmg akan berlaku pada org yg nk berubah kak maria..kita nk berubah byk bnda kita kena berkorban..:) org sekeliling pun mesti nk je sibuk2 ngumpat bagai..tp tu la cabaran kita..semoga kak maria cool ok..:D

korie hensem said...

haih~ sapa yg mulut banyak sgt tu ha ckp mcm2 dkt akak? ~0h men. marah kang!

kisah yg lepas itu usah dibuang tp dikenang selalu untuk memperingati kita unt masa depan .

sis, bila nak tunjuk gmbo bulan madu?

♥ miss crusty crab ♥ said...

anggaplah ini satu cabaran untuk akak . Allah tengah uji akak sebab Dia sayang akak :) semoga akak tabah okay . bersyukur sebab Allah bagi ujian kat kite sebab Allah sayang kite sangat2 . bersyukur Alhamdulillah akak diberi peluang berubah sikit-sikit . kena selalu perbaharui niat kerana Allah SWT :] may Allah bless us ..

http://craftynieya.blogspot.com

♥ aN_Na ♥ said...

“i bet people can relate. when you've got rid of something you've regretted, you'll forget it. but when the memory of it comes back, rasa cam sedih and disappointed dengan diri sendiri.” Exactly how I feel. It's okay sis, Allah is always with us. He knows better :) Have a blissful marriage!

♥ miss crusty crab ♥ said...

and also, kite kagum dengan akak sebab akak study ilmu agama sendiri2 . at least akak cube mencari even dalam google ;)

Nawwar said...

kak maria, :)
'khairun nas, tanfa3u linnas' (sebaik2 manusia ialah yg bermanfaat pada orang lain)
kesalahan yg kita buat ada dua jenis, 1) yang akan bring more harm, - cth tinggal solat akan buatkan kita malas dll..
2) kesalahan tu akan bawa lebih banyak kebaikan dan islah dlm diri.., cth kesalahan yg kita taubat dan minta Allah jaga daripada buat salah tu lagi

apatah lagi kebaikan dan pengajaran daripada kesalahan tu dikembangkan pada manusia lain..

takda benda yang jadi melainkan Allah ada perancangan yg lebih baik.
who knows those 'kesalahan zaman dulu' dah jadi pioneer for a better you, and others who r seeking changes too :)

sis, keep inspiring others, Lillah!
moga ditetapkan hati pada jalan Allah :)

Shakira Assyah said...

Alhamdulillah.. semoga Allah permudahkan urusan kak maria. Love this post!

neesa_jun said...

u r my inspiration...bab salam2 ni susah sket..tambah2 lagi saya ni cekgu....budak2 dtg salam..saya tolak baik2...dorg faham..walaupun yg nak salam tu non muslim..maybe dorg tak faham napa sy xnk salam tapi ckgu muslim lain terima ja salam dorg...dunno what to say~

Nurul Ainaa said...

alhamdulillah, semoga kita sama2 bole berubah. harap saya pun boleh berubah macam ni =)

Budak Kampung said...

kak..allah itu maha penyanyng kak

nurul jannah said...

Alhamdulilah. saya suka dgn entry ni. saya dulu pun jahil dan pernah pegang2 tgn kwn lelaki. tapi ALhamdulilah saya sedar itu ada la salah dan perhubungan saya kali ni In Shaa Allah dlm landasan yg benar. mmg sedih bila ingat kisah lama kita yg jahil berpegangan tanpa ada rasa malu. tp Allah itu Maha pengampun dan penyayang. dalam islam pun kita dilarang untuk buka aib sendiri apakan lagi aib org. janji niat kita baik kerana Allah swt.

MIA H said...

sis, you are one of my inspirasi. memang sis kan, nak berubah at first langsung tak senang as benda tu dah macam lekat kat diri kita. so sebenarnya tak patut orang nak expect kita ni kena berubah terus 360 all the sudden. then condemn orang. i hope those yg bising bising 2, dah faham apa yg maria sampaikan. dan korang, doakan lah dia jadi better better muslimah.

anyway, it is a good change, insyaAllah, Allah pun tak hesitate nak tolong :)

pecal taruh tempe said...

Bila dah tersedar barulah kita belajar.
So, takdelah hanya Islam dalam I/c and Tudung je..
Orang yang solehah macam heliza, wardina, irma hasmi etc pun ada mereka punya zaman silam yang kurang baik, tapi tak bermaksud perkara tu tak boleh diubah..
keep it up..

Gadis Anonymous said...

"Every saint has a past, every sinner has a future" :)

May Allah guide you towards Him and keep you steadfast in His religion. May He strengthen your faith and bless you with an increasing understanding of the deen insyaAllah. May He also accept all your repentance, bless your marriage and continue to grant you inspiration to write from the heart and touch others around you.

:')

Khairun Nisa said...

Its okay kak Maria ..Ada ke manusia yang pernah puas hati dengan sekeliling dye? Now, u changed right? u be better from before .. Semoga Allah mendengar luahan hati kak Maria ..

ct.amanda :) said...

Kak Maghiaaa, I love you. You're my inspiration :')

nuramalina mohdazam said...

pandangan kak maria sangat bagus!

SNHKZ said...

Don't worry sis , innallah ha ma'ana :) Allah always besides you , Allah knows the best for you . Alhamdulillah , let by gone be bygone okay sis ^_^ enjoy your new life now . NEW MARIA ELENA ! aamiin :)

Nurul Amira said...

aslkm akak maria!! cheers la kak..jgn sedih2..semua org berubah setiap hari..just atas diri sendiri semuanya dan Allah maha sebaik-baik perancang untuk kita :) about that salam with uncle, it's okay to salam with your uncle kak maria..belah ibu mahupun belah bapa..and if your mom punya pakcik saudara pun boleh.. cuma cousin kita, cousin ibu kita itu baru haram salam. *klu ada slh sila betulkn :)*
ok kak maria every muslim change ok? don't be too upset your past memories. contohi Umar al-khattab, abu bakar dan ramai para sahabat yang zaman jahiliyahnya sangat teruk. tapi akhirnya menjadi 10 org sahabat Nabi yg tlh dijanjikan syurga :') ok kak maria comel! it's an honour klu akak baca comment saya. ihikss :)wslkm~

Tengku Iji said...

salam kak maria elena. for me, persepsi masyarakat sekarang yang suka melihat kebelakang membuatkan ramai antara kita yang ingin berhijrah terasa seperti dikeji. sepatutnya masyarakat sekarang membantu menghijrahkan orang ke jalan yang benar tanpa melihat kebelakang. btw, kak punya entry kali ni diharapkan banyak membuka mata manusia yang banyak tertutup. Insya-Allah.

AyesyaAhmad said...

salam,

nice entry kak maria.actually memang betul.bila kita teringat our past memory yang jahil tu.kita rasa nak tikam2 diri kita.same goes to me.and at the same time.istighfar banyak2.and berdoa ditetapkan hati untuk berubah ke arah yg lebih baik.thanks for sharing kak.love you. =)

Steffany Daph said...

it is awecome to baca about this kak E.L (:

maryam said...
This comment has been removed by the author.
farah aina said...

Nice entry.. semoga kita sentisa berubah ke arah yang lebih baik n diredhai Allah.. InsyaAllah..

The Medical Duo said...

Salam alaik kak maria...

U are one of the people yg Allah hadiahkan hidayah yg x semua org dapat.. Sy bangga dgn akak sbb akak mampu berubah kepada yg lebih baik.

Org x kan pernah berhenti mempersoalkn kita, just like ape yg di sebut dalam Surah Luqman :) Ade je yg x kena. Tapi ape yg kita semua di ajar is: Siapa kita bermula x penting, tapi siapa kita pd kesudahannya itu yg menentukan destinasi kita in afterlife.

I do use your story sbgai contoh kpd usrah yg sy jalankan di kampus. Teruskan istiqamah kak... semoga Allah sentiasa menetapkan hati kita di jalanNya.

U Y A :) said...

Its okay act. Sometimes people just keep judging others. They forget, even me also that : We humans are just meant not to be perfect. Allah Maha Pengampun =)

:) said...

salam kak maria
mungkin akak boleh rujuk ni
http://2.bp.blogspot.com/-L2E3qAnS19c/T9bsbpTxV5I/AAAAAAAAFQg/IYDgxfLMzAU/s1600/560655_10151825462180252_1233134701_n.jpg

memang pening sikit nak baca tapi insyaAllah teliti betul2 dapat la jawapan kepada persoalan akak :)

Azie Talib said...

As'salam sis.
pls try this
http://www.islamographic.com/

its simple, colorful yet really need to read bebanyak kali but best.

Cahaya gembira said...

jom sama-sama istiqomahkan diri kak maria dan think positif dengan apa yang orang nak komplen .. :)
jadikan ia sebagai pencetus semangat untuk kita berubah, melakukan kebaikan dan mendapat keredhaanNYA. insyaALLAH~

hafiz hafizol said...

Ramainye wanita yg komen.. Huhu...



Sebagai seorg lelaki, sy pun amat teliti juga dengan pegang-pegang tangan bukan muhrim... Kekadang memang ada rasa sangat nak pegang tapi cepat2 fikir dosa...



Alhamdulillah, thats why i choose to be single .. At the same time boleh elakkan benda2 camnie dr berlaku.. Mcm tipu la bila cakap couple x pernah pegang tgn even skali..


Jom sama-sama berubah ke arah yg lebih better... insyaAllah.. Sy pun ada buat entri pasal pegang2 tgn ni .. Jemput baca :)


http://www.hafizhafizol.my/2012/01/boleh-pandang-pandang-jangan-pegang.html

[ MReamu ] said...

kak mariaa, kuat kehh ! :),

:: ciK TeaChEr :: said...

kak maria, moga terus istqmah brpegang pd tali Allah..

soal aurat antara pakcik tu, make it easy..just ingat- pakcik2 yg adik bradik dgn your mom n dad jer boleh nmpak aurat kite (pakcik kandung lah mknenye). pakcik2 yg khwin dgn mkcik2 kndung akak tu pulak yg xboleh dedah aurat.. eh fhm ke? tkut confuse plak,hehe

aisa said...

loving this entry !

anis zahidah binti ahmad shakir said...

:)

shafiq mingle said...

salam akak maria.. it is true that it is hard for us to change fast and need step by step. niat baek Allah tunjukkn jalan, u totally change from non- hijab to hijab. then touch2 to have a space between u and As. u gave us an example.. n look. Allah satukn kak maria.. really sweet sgt2.. hope akak maria n abg As happy always dlm redha Allah.. hope de post blog yg berunsur nasihat mcm nie lg tuk ank mude(like me) berubah ke jalan Allah.. insyaAllah..

Shazwan Azizan - wanblur said...

manusia tidak sempurna. Tetapi, manusia harus untuk menjadi sempurna. Teruskan hidup dengan cara yang memperbaiki diri dan orang sekeliling kita. Andai ada salah dan silap pada masa lalu, anggaplah ia sebagai pengajaran untuk diri kita. Yang paling penting ialah... KITA BERASA TENANG DAN BAHAGIA dgn perubahan kita sekrang. HIJRAH.

barakallah for both of you. Maria & asfir

Shazwan Azizan - wanblur said...

manusia tidak sempurna. Tetapi, manusia harus untuk menjadi sempurna. Teruskan hidup dengan cara yang memperbaiki diri dan orang sekeliling kita. Andai ada salah dan silap pada masa lalu, anggaplah ia sebagai pengajaran untuk diri kita. Yang paling penting ialah... KITA BERASA TENANG DAN BAHAGIA dgn perubahan kita sekrang. HIJRAH.

barakallah for both of you. Maria & asfir

Dalila dalila said...

in my opinion..u should juz forget bout org yg x percaya or questioned bout u pegang2 or any sin u have done before..u dun have to explain actually..sbb mst akan ada org pk negative bout u..juz move on and ignore those people..at least u have the initiative to change..and Alhamdulillah u berjaya..smga kita sentiasa istiqamah dalam melakukan perubahan dan kebaikan ..amin..congrats on ur marriage.. smga dikurniakan ank2 yg soleh dan solehah..bahagia sampai ke syurga..insyaAllah..

Noura Qifays said...

Pengajaran. In sha Allah,saya akan ikut jejak langkah akak..Berubah untuk menjadi yang LEBIH BAIK. In Sha Allah..

Sara Ismail said...

alhamdulillah.. kak maria.. :)

Syafawani said...

people have no right to doubt your past. you've changed and it's good! :) Alhamdulillah. let the bygone be bygone.
kak maria kena kuat . biar apa org nak cakap asalkan your intention is always lillahi taala.
Allah bless your family till jannah insyaAllah :)

BrilliantWriter said...

Salam. Kak Maria, best baca :)
Tapi, nak clarify sekejap.

- "so in this issue of me ber pegang2 dengan asfirdaus who is now my husband, yes i pernah suatu ketika dulu. bukan dgn dia saje. tapi mahram yang lain gak."
-"i know brother in law is still mahram, cousins laki pun.. tapi macam uncles, orang berumur... macam confuse confuse lagi.
sometimes for respect sake, i salam je."

Saya rasa akak maksudkan " 'bukan' mahram" instead of 'mahram', tak?

sbb mahram tu family kita yg kita x boleh kahwin dengan.

Kalau saya silap, jgn marah eh. Tq~

iffah imani said...

Semoga Allah tetapkn hati kita..sya pnah bersuara pd suami y i harus berhijab n y jg plakuan sya dgn saudara lelaki sya.then dia jwb bcoz now u r muslim do not visit my past..ya memang byk tlalu byk pbezaan n harus dimulai but mengenali3x alhamdulilah ada sedikit perubahan yg sy lakukn..

teah said...

Hi Maria :) i'm sure you're not the only one feeling like that, as i do too feel the same. and i know there are many more by reading the previous comments. just don't give up, and be strong :)

Nabillah Jizad said...

assalamualaikum. akak, nak share ilmu :) akak confuse kann pasal pakcik2 bagai nii? okaayy. mcm nii, sepupu mmg totally tak bolehh. yg boleh bersentuhan dan tak boleh kawin hanyalah mereka yg adikberadik dgn ibu dan bapa kita. contoh, mak akak ada abang. pakcik akak lah tu kan? haaaa. dia akak boleh tayang aurat. paham? contoh lain, mak akak ada kakak. SUAMI dia. ipar dgn mak akak kaann? takda pertalian darah kaann? haaaaa. dgn org mcm dia laahh akak kena jaga aurat semua tuu.
saja share ilmu. tiada yg sempurna :) maaf buat salah^^

ceq_10 said...

bravo kak maria, big change! moga Allah redha :)

maitimie said...

big change! stay strong kak maghia.
thanks for this entry~~

NBK said...

ASM dear maria. i dont think you need to apologise or whatever. There are many people and blogs out there who/which unashamedly write about things that are not good/not islamic etc..yet they wrote without hesitant..You are telling people to do the right things, your own way of berdakwah..Go on..I love to have many more youngsters around me who are 'well-known' femes ets among their generations to preach good things regardless of what they have done or practise in the past..Setiap manusia jika mahu boleh berubah menjadi hamba Allah yang soleh atau solehah..BTW I pray that you ll shape your future family (anak-anak)to be the best of muslim or muslimah..Congrats again

Anis Farhana said...

Dear sis, Subhanallah, may Allah always be with u and bro as and me and everyone of us! :D

Yes, hijrah is something about changing and yes it is so right like u did, it took step by step. Brape kerat je yg mampu poof berubah terusss tak patah balikkk. Me too, buat satu-satu.

N, i suggest you to search for dr. maza video tajuk dia hidup ini perubahan. Saya dah tengok, and seriously its awesomeeee!

I believe u read this, insyaAllah. But mayb not to search for the video kannn buuuuuttttt, tengokla, its about changing, about doa yg lepas, about regretting n u'll feel how chosen u r.

Tengok tau sis. It touched my heart. N rasanya will touch yours too ;)

Anis Farhana said...

*dosa yg lepas

Carlos Santiago said...

Apa yg penting adalah kita taubat.. nak jaga mulut semua org...ofkos xmampu...specially mulut perempuan yg suka mengumpat...

Dalam dunia ada baik dan jahat.

Positif and Negatif.

Be Positif in every step.

Thats a Good Solution

From
BANkami

Amy Khirudin said...

Be positive kak. Semoga Allah tambahkan iman kita semua. Amin :D

LALALIZE said...

:) hmm..betul...ambil mase utk berubah ..tp sye kagum dgn kak maria ..berani berubah & stiil strong ...
think positive :) org lain blh ckp ape yg nak ...

amalina said...

Salam kak. Actually kan, kita respect sangat akak berhijrah from what you were before to what you are now. It's not easy I know. Especially with people surrounding you. Macam dugaan kot nak berubah dengan orang-orang sekeliling kita yang macam hmm macam tu lahh. Tapi takpe, sebab kalau betul niat kita ikhlas nak berubah sebab Allah, Allah akan hantarkan orang yang baik-baik untuk kita. Semoga kita sama-sama istiqamah dalam melakukan penghijarahan ke arah yang lebih baik. Aminn :)

n.a.najwa m.bakhari said...

smua org pnh wt silap kn...ok pe kta wt silap n kta brubah..manusia ni actually ska sgt komen org..pe kata if bc blog org tulis 2 take yg +ve je yg -ve jgn ambk n jgnla kondem org kn?btw,i salute u kak maria sbb bleyh brubah..;))

Azyyati Elias said...

Biar la orang nak ckp pape pun, kak maria just let it go. Mulut org kita tak boleh nk tutup kan. :)

Yes, it really hard to change bila dah jadi habits. I'm still struggling with myself utk change to become better person. Sometimes rasa lost pun ada jugak.

But itu challenges yg perlu ditempuhi.

Btw congrats kak maria for your wedding. Be happy always. :D

celikmatahati said...

assalamualaikum kak maria elena :)

sy adalah silent reader anda, dn bru juga ikut blog anda.
pada sy, tiada org yg tak pernah buat silap, dan yg penting adalah USAHA ANDA UNTUK MENJADI LEBIH BAIK DR SEBELUM INI..

HIJRAH ITU BUKAN MUDAH, TAPI IANYA TIDAK MUSTAHIL..alhamdulillah, ALLAH sgt sygkn kita dan mmberi hidayah dan kesedaran utk kita berhijrah

maka, utk itu, kuatkanlah hati akk dan ISTIQAMAHLAH BERSAMA SUAMI akk..krn sy percaya Dato' juga ingin mnjadi lebih baik dr sblm ini*since dato' pun agreed utk x touch each other suatu masa dahulu*

Pentingkan pandangan ALLAH drp pandangan manusia..semoga ALLAH melindungi akk sekeluarga :)

Serpil said...

Assalamu alaikum sister Maria. I am curious about your post above. But i can not read or speak Malaysian. Please share it in English with us. Thank you in advance. May Allah protect you and your loved ones. Salam from Istanbul ! :)

Dilakochan said...

Hijrah tu x mudah. But u did in ur own way!

Nk menyenangkan hati semua org pun susah.

Im very proud of you! <3

Mrs. Yajid said...

Inspired.. Alhamdulillah.

Miss Orkid said...

Sebenarya penhijrahan berhijab menuntut pengorbanan , semoga hati dan pensirian kita tetap kerana Allah :)

nisa_perasan_cun said...

saya bca entry ni..nanggis tibe mayb terkena dekat diri sndiri kan..

thanks for ur sharing sista :)

fuzzyskuzzy said...

we share the same story here (except that i'm not yet married hehe). i can totally relate to you. i started pakai tudung pon 2009, and yes, the change was quite hard in the beginning. sebab dulu tak pakai tudung, n tak jaga batasan semua. that was our mistake. alhamdulillah we tried to change that.

"my past is a place i don't like to visit, what more tell people."

lets all focus on the present and the future. lets stop making the mistakes again. WE can do this, insyaAllah. be strong maria! i understand your intention to clear things up, and i respect you for that. :)

Maryam said...

it's okay kak maria. u changed. bukan di takuk yang lama. everybody has dark pasts. our job is to leave it and move on to make life better than those pasts. i'm glad, you didnt take long to change :)

Hawa said...

Pengakuan tulus & mulus gtu.Respect!

Musafir Melayu said...

Assalamualaikum,

Terima kasih atas perkongsian.

Keep it up! :)

mamaainaqistina said...

asskum.....jgn pikir apa org kata,tp pikir apa ALlah kata

az21na said...

Assalamualaikum Assayidah Maria. =) Xpe,, stay strong akak. KEEP INSPIRING girls out here (or there??). U've got the points anyway. Moga Allah permudahkan niat baik akak ye. I like you being urself sbb I'm ur kind jugak kowt. the moment I watched the video abt u and asfirdaus, everything seems to be pointing to me. lawak je. anyways, Allah bersama orang2 yang beriman. <3 u always,,

Nurul Arifah Abd Rahim said...

semoga kak maria ditetapkan hati oleh NYA dan istiqamah dlm semua ini :)

Izyan Hamizi said...

moga kak maria terus mujahadah. sya nak share quote dri my friend,

"A journey starts from a small steps, andai jatuh di saat melangkah katakanlah ALHAMDULILLAH, itulah namanya MUJAHADAH"

All the best akak di jalanNYA, rabbuna yusahhil insyaAllah :)

amalinfauzin said...

it doesn't matter who are you before sis . yang penting siapa kita hari ini dan akan datang untuk menjadi lebih baik sebagai hambaNYA . tiada manusia yang sempurna . Allah tak tengok hasilnya tapi Allah melihat pada usaha kita untuk menjadi hambaNYA yang lebih baik . be strong sis maria . hwaiting !!

tya said...

salam,
no doubt. don't be hesitate in explaining. oh well. sometimes. we just don't realize what has got into us. ironically. human will never satisfy until they got who they dislike or hate down. ala, dah name pun manusia. biasalah. saye pernah gi club. org cemuh mcm haram. tp janji ape yg kite buat antara kite dgn atas. kalau kite explain mcm mane pun yg kite xminum, drugs and what-so-ever. sape je nak caye. apetah lagi bile org dgr perkataan club. get the picture? yg pasti we have to be strict on ourselves. think what is right and wrong. sbb yg ke syurga or neraka. diri sendiri. cemuh mulut org lain tidak pasti bawa kite ke syurga. kekadang nasihat dr org lain pun kene dgr. kita kan dh besar. jadi, kite yg control diri kite. not others.
smile! you are married now. jgn fikir bende2 camni. bikin sakit pale je. selamat pengantin baruuu

Cik Gempal said...

salam akak maria. semoga akak tabah dgn ujianNya. jgn pedulikan apa yg others said. people make mistakes. at least, akak tergolong dalam kalangan yg dibuka hatinya utk berubah :) semoga akak berbahagia selalu :D

ainulaqma said...

Lets move forward to Jannah.. Dont dig the past story anymore. Past is past. Let them go away by time. ALLAH maha Pengampun :)Go kak Maria Elena I love you!!

Nurmujahidah Ismail said...

you have shown your sincerity by writing this entry,, you are this brave so no doubt you really are what i see.. love yaa!!! keep changing for the better!!! we support you always,, keep inspiring people,, :D

The Medical Duo said...

X kesah ape org nak kata... bukan pemula yg Allah tgok, tapi pengakhiran.. Seteruk2 mane pon seseorang, tapi bila dia sudah berubah Allah akan maafkn segala kekhilafan sebelumnya..

Sy tetap sokong kak maria :) Semoga kita istiqamah di jalanNya

uci ulala said...

a quote for you k.maria (even u already know about it)

"judge me for who i am, not who i was because i not live there anymore. that was I, THIS IS ME"

better little by little than nothing.

Allah knows k.maria. be strong n move on on the right path. insyaallah. :)

Langit Tinggi said...

saya pun sama..totally hard nak berubah kak..insyallah sama2 kita tawadduk ^_^

hud aikara said...

Tahniah atas perkahwinan awak. Saya suka baca blog awak walaupun bahasanya rojak. Saya doakan awak dan suami bahagia sampai akhir hayat sebab awak berdua nampak comelll sangat...(^__^)v...semoga tabah dengan segala dugaan yang datang sebab bila ramai orang yang kenal kita, semakin ramai juga yang akan jadi pemerhati. Saya rasa benda ni awak pun dah masak sangat kan? cuma saya tahu kadang-kadang awak rasa sedih dengan komen-komen negatif biarpun dah biasa. Yalah kitakan manusia. Apatah lagi kebanyakkan orang diluar sana tu sering mengkritik tanpa berfikir panjang. Cuma apa yang awak perlu tahu, jika ada yang tak suka awak, mesti ada yang lagi suka. Malah saya rasa ramai yang nak jadi macam awak. So segalanya akan jadi ok. Awak cuma perlu tarik nafas dan senyum macam selalu.:)

Cik Miera said...

such a nice statement here... also am I... ade kekurangan.. n wanna change some day.. but too confuse where n how to start it.. after i read this... i feel more realize.. it just CABARAN.. susah sgt2 org nk terima yg kte dh berubah.. y must ade jer yang nk pertikaikan ... congrats maria.. biarkan yg zaman jahiliah tu antara kita & Allah s.w.t.. penghijrahan yg baru itu insyaAllah kekalkan... amin ~~

ashikin05 said...

kita pn confuse lgi even dh byk kali tgk chart aurat tu. mcm yg akak tulis, uncle sebelah ibu & ayah lain syaratnya. so, kena belajar lebih lagi (kita n semua muslimah). sbb sometimes, my uncle belah mak (suami kpd adik mak) ada gk hulur tgn utk salam, fikir2 mcm xboleh sbb kira bukan mahram, tp confuse lgi... T.T *past is past. move forward. :)

eray said...

maria dear, i do hope all youngsters will read this. jika dah berdosa, dan dah tahu mende tu dosa, cecepat bertaubat. bukan terus menjahanamkan diri untuk masa depan.

http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/01/bukan-setakat-senggugut-teruk-hilang.html

ana attaufu fa said...

maria,
sume orang pun ada kisah silam masing2.... cumenye nak berubah dengan tak je kan.
biar je apa orang lain nak kata. yang penting sekarang kehidupan kita lebih tenang.
saya yang bertudung dari umo 9 tahun pun x terlepas dari bab2 pegang tangan n salam2 tu sume.
selagi boleh elak dengan cara baik, elak jer :)
masih berusaha dan sedang belajar utk jadi lebih baik.
dan dengan membaca blog awak membuatkan keinginan itu bukan sekadar hangat2 tahi ayam.
peace =)

hymie jamie said...

dapat rasa u kecewa sangat bila org persoalkan zaman dulu dulu.btw mistake u untuk previous post mungkin cara penulisan yang mungkin buatkan orang lain fikir bukan-bukan.kalau u perasan status update sikit pun orang lain dah gaduh gaduh dan lari terlalu banyak sgt dari apa yang kita sampaikan.kita nak puaskan pandangan manusia mungkin sampai mati tak akan dapat.yang paling penting pandangan Allah terhadap kita.Allah tahu niat kita jadi jangan lagi blame yourself dengan apa yang berlaku ok.setiap yang berlaku ada hikmahnya.mungkin kalau u tak jahil dulu u takkan sekuat sekarang.dan turning point u nak berubah u banyak belajar siapa kawan siapa lawan.banyak sangat hikmahnya dan Allah dah susun satu satu.i dulu pun nak berubah ambil masa dan orang sekeliling banyak yg tak percaya dan tak bagi semangat esp family dan kawan2.untuk orang diluar sana nampak orang lain buat maksiat jangan hina.guide mereka dan mana tahu orang yang kita hina tu lah yang lagi baik dari kita.so maria please be strong ok.Allah bersama mu :)

Ruqaiyah Rahman said...

High salute for this entry. You know what are you doing. And yes, there will always be forgiveness from HIM.
All people are not excepted from mistake they did.

Don't be afraid Akak! :D

puteri cahaya said...

nice entry kak =)

untuk elak kekeliruAN, bare in mind, segala yang ipar SEMUAnya bukan mahram. (ohye, sepupu juga)

tc!

Azri Johan said...

(Y)

Beep said...

Assalamualaikum kak maria. entri akak ni betul2 motivate sy. Ramai orang kata dugaan nak berubah tu lagi berat daripada niat kite nak berubah . Bila kita dah berhijrah @ berubah , bile kite ade buat silap sikit mesti akn ade mulut2 yg ckp ala setakat pakai tudung belum tentu baik. macam lah x pernah buat salah. Tapi Alhamdulillah Allah bagi kekuatan.

Sasha KLfaraway said...

semoga kaum keluarga k.maria yg lain juga turut ke arah kebaikkan terutama ibu bapa.. ikhlas..

FarahPingu said...

Siapa yang mepersoalkan u maria?? TELL ME TELL ME. (over sgt). haha.

but well, Allah tak pandang sape kte yg lepas, Allah pandang sape kte hari ni.

ceh, orang yg penah buat salah tak boleh tegur org ke? kalo mcm tu kesian la korang. orang nak share pengalaman dan pengajaran, korang tolak bulat2.

but maria, ignore je depa tu. kalo nak puaskan hati semua org, tkut aib kte sendiri terbukak luas. u know what i meant?

love you blogger giler ! :p (giler in a good way tau ! haha)

Lynn Izyan said...

puan Maria..ngee;-),tak penting apa org ckp..cukup Allah di sisimu sis..all the best yea n congrate on ur wedding

Amin Zulkifli said...

Bukan semua orang mampu lakukan perubahan seperti mana yang Kak Maria lakukan. Bukan semua orang ada kekuatan untuk istiqamah dalam perubahan.

Dan sebenarnya, akak seharusnya lebih bersyukur, bilamana Allah memilih akak untuk diberikan hidayah untuk berhijrah. Kerana Dia tahu, akak mampu untuk lakukan perubahan itu. Dan Dia tahu, akak mampu bertahan untuk perubahan itu.

Jadi, usah dipedulikan mereka yang berkata kata. Sepatutnya mereka lebih sibuk tentang perihal diri mereka yang mungkin masih banyak yang perlu diperbetulkan lagi. Dan doakan mereka juga punya peluang untuk berhijrah, seperti Kak Maria juga.

Semoga Allah terus memberi kekuatan kepada akak untuk berada di jalan ini. Dan memimpin orang orang yang tersayang menuju Firdausi yang hakiki :)

s a h i | a said...

<3 jazakallahu khairan kathira sister for this post.

whatever you feel right now,May Allah grant you His Wisdom and Protection. And may He make you successful in all that you do of good!

take care.keep on writing!! hee.

AwatifChippe said...

dun worry kak maria.he will always be with us.he knows you the best :D praying for the best for both of you

Adib said...

You're are an inspiration!

Adib said...

ter double are plak. btw i'm kind of having the same experience like you. some people are very harsh to people like us yg nak berubah to be better but let just think of that as them being concern for us. then, probably it will not feel as hurtful. semoga kita berjaya menemui jalan yg terbaik one step at a time and dikurniakan kekuatan untuk terus berada di jalanNYA. insyaAllah!

Carl Lesmana said...

tabik spring. . .seriously i like this story. =) in this world no human being is perfect. so we need to learn and learn from mistake. semoga kak maria sentiasa tabah..

Maisarah Ibrahim said...

just found your blog and fell in love with your writing..;-) btw, may i know if u have any ustazah suggested for usrah?

NurulMimieJamaludin said...

Past is past. :)

azeanty anuar said...

past is past... u cool...=)

HyRoSSa NeNy said...

people makes mistake... semoga kita sentiase belajar & berusaha...

kite berdoa same2 ea Maria..

saya pon sdg berusaha memperbaiki kelemahan diri~

Feeda said...

Maria, xde manusia yang PERFECT!!! Hanya DIA sahaja yang PERFECT... Kita belajar dari kesilapan.. Jom sama2 kita tingkatkan IMAN kita..

...miSS fAi... said...

maria... i pasti masa u taip this entry, dlm hati u pasti ada luka-luka yg u cuba tampal drpd terhiris lagi. because i baca entry u ni pun, it's touching. mujahadah it's not easy rite. kena berlawan dgn nafsu sendiri. kena berlawan dgn akal sendiri utk pertahankan hidayah Allah. for me, bila tgk ramai lady kat luar sana yg semakin better cara pemakaian, buat i semakin kuat utk perbaiki pemakaian i... teringat kata ustaz pahrol, "mujahadah itu pahit sebab syurga itu manis.." mari kita sama-sama kuatkan diri utk mengejar syurga Allah..

mYza said...

Salam maria...

xpe dek, Yang Maha Esa tau niat kita berubah ke arah kebaikan.. moga taubat kita semua diterima olehNya.. In Shaa Allah..

visit blog akk ye : http://langitbiruitu.blogspot.com/2012/12/chocolate-party-promo-2013-d.html

:D

roy said...

hi maria.. u bg contoh yg baik utk reader2... ada org buat blog citer psal hidup huha2... pergi clubbing.. n clubbbing tu sgt best.. bla bla bla.. ( pastu kuar statmnt ini blog aku.. xsuka jg baca ahaks!) luv u girl.. :)

cik gObu said...

finally after so long following ur blog

this entry really touch my heart

NUMN87 said...

Assalamualaikum,

Love your post on this issue. Kadang2 ramai yang bercakap, tapi tak sedar mereka pun ada buat silap yang sama. Saya juga melalui perkara yang hampir sama, dulu tak bertudung, merata pergi, tak segan silu pegang, salam sape2 sebab pengetahuan agama dan kesedaran diri sendiri tersangat la kurang.

Alhamdulillah, sekarang dah bertudung and kadang2 berpegang2 jugak. Masih tercari2 kekuatan untuk menjauhkan diri dari perkara2 ini. And your are right, for some people, it is REALLY hard to tinggalkan apa yang kita dah selalu buat. But insya'allah, ALLAH swt sentiasa ada dan akan membantu hambaNYA yang ikhlas dan benar2 ingin berubah, kan?

im still in the midst of finding my true path, and still have a very long way to go. Thank you so much for your inspiring post <3

me suya said...

Saya suka sangat entry ni.. and as always.. will support u. Go maria.. :)

Aisyah Aziz said...

sedih2 bc post maria yg baru ni.... ;( bersabar la kak.. dugaan untuk org yg beriman jauh lebih hebat dari dugaan manusia yg x beriman... 'change' is something x easy to do... we always think what people would say if like this like that.... sampai terlupa what Allah would say... semoga kita semua berjaya menjadi khalifah yg baik.... amin..;)
lastly akak selamat pengantin baru... semoga diberkati Allah dan mendapat zuriat yg taat n beriman...;) amin...

Zul Zai said...

hai..sy tapang

Umie Artoqiemie said...

jangan dikenang perkara lepas... look 4ward!! yeehhaaaaaaa. :) past is past.. kita yang dulu bukan kita yang harini aite?

ellie said...

assalamualaikum kak maria. just want to let you know, you hv inspired me to be a better person and you're a living proof that people cn always change for good regardless of how their past is. i love you kak maria, for Allah's sake and i hope you and ur husband will hv a great life ahead. even we changed for good, there are still some ppl who prefer to look for our faults rather than cherish on the good deeds we've done. so be happy kak maria ^_^ and stay awesome!

Adibah Nabilah Yasak said...

teruskan istiqamah.. moga Allah meredhai mu kak :)

Nabila Zulkanain said...

The previous post pya commentor (more like a dementor :ppp) siap bt pos lg kt blog dia yg cool sgt teww pasal ketam ajar anak jalan, pasal bajet malaikat and mende2 tah haha! Pay her blog a visit kasi naik sikit traffic sbb kesian pos pjg berjela tkde sape comment pun :ppp

People that should get a life..
People that should get a life everywhere..

Teehee!

I stil love you kak mars, we all do :)

#mariasfirdaus (the girl yg gigih hasgtag kan all your wedding pictures kt instagram! :D )

SHAZRIANA RODZI said...

*lari topik* kak maria nak sewakan tak dress hijau time reception. Lawa sangat la.. :)

Rara Nasiha said...

Orang akan sentiasa mengata Maria and keep looking mistakes lepas yang pernah kita buat. Padahal masing-masing tahu nak berubah tu bukan boleh drastik macam tu je dan takda manusia yang sempurna. Apa-apa pun, just continue dengan diri you sekarang ni okay. :)

Syahadah Salleh said...

Semoga Allah s.w.t tetapkan hati dan iman kita semua :)

safiza safiei said...

tahniah & terima kasih..lepas bc post ni sy yakin dgn ape yg sy buat sekarang..semoga kita semua sentiasa dalam perlindungan Allah..amin

Ana Farhana said...

sgt jujur... :)

u know we love u kak maria ^^

past is past.. mistakes always with normal human being..

ape yg penting kak maria & kita semua sedar kesalahan tu dan betaubat.

sy doakan yg terbaik for your life kak maria. amin :)

dorayakies said...

go go chaiyok k.maria!!kita meninggal pun belum tentu org puas hati.chill okeyh! =)

norazah nasir said...

salam...bgi sy sbnrnya maria, kita tak boleh nilai manusia di atas kesilapan lalu..tkleh jugak nk main soal2 gitu...tak adil....
sebab dlm dunia ni tak perfect....semua org tak perfect..
jadi, siapa kita dmasa lalu tak penting,krn kita knl mgenal pd masa skg,tkyah nk soal aib org cmtu.wasalam

Cantiknyapurple said...

Betul. USRAH sangat penting. It keeps us on track.

arfiza said...

sian maria..sy paham awk.. awa yg dulu sangat berbeza dari sekarang... xpe teruskan perjuangan... org yg mempersoalkan tu sila buat kaji selidik dulu...jgn pakai sembur je..

stratumcorneum said...

Maria... I love yaaa... thanks for being honest.. What matter now is the present.. the past is history.. you learned from it.. Happy wedding dear...

Angah said...

alhamdulillah, semoga terus istiqamah dalam membina diri sebagai hamba Allah yang lebih baik

saya sangat suka kamu...

Nurul said...

Assalamualaikum. Kak Maghia, I guna ayat u sikit. :')

Hani Madu said...
This comment has been removed by the author.
Hani Madu said...

Allah will always be with you kak maghia! ;)

Nurul hamiera said...

kak maria saya pun macam akak yang dulu skang ni. dah bertudung tapi still dengan perangai lame. kadang2 uh menyesal. but my situation n enviroment buat sy takboleh nak tukar, atau sy yg wat andaian sendiri ek ? i've try, tapi all people around me, mcm awkward dengan sikap sy, hm. kadang2 sedih sgt. any suggestion o tips, i noe, pokok pangkal pada diri kita jugak, but i need someone support me on the back, huhu. thanks :)

shaerin said...

Speechless !

I'm in the same situation ! Its not easy to be better. But tak mustahil.Walaupun tak sehebat you. So, im so proud with you . Seriously. Alhamdulillah. Allah itu Maha Penyayang lagi Maha Pengasihani. Keep up the good work dear.

Nadya Bubble said...

Semoga Allah sentiasa tunjukkan jalan yang benar kepada kita :)

Firdaus Ahmed mohamed said...

Bertaubat atas kesilapan yang lalu :) now you're married!

tasha millatina said...

kak maria, saya menangis baca entry kali ni :) Sedih T_T

fadyxc said...

no one perfect, and with Allah, its never too late for anyone to go back to the right path. He is the Most Merciful Of All, He's the only one can actually judge us.

The Miss Era said...

semoga ada jugak yang terbuka hati nak berhijrah lepas baca entry kak maria ni. ;)

nabila azmi said...

i make mistakes too..people made mistakes too..

=(..

at least now kak n him is husband n wife kan...=)

miss aishah said...

salam maria,
so good to read this post. glad that you are really honest to yourself and your readers. enjoy sharing your thoughts. i agree what u said in this post. I pon salam my uncle (cousin ayah) but actually cannot salam (bukan mahram) tetapi sbb hormat dan dr kecik sudah diajar salam.
Semoga Allah beri kekuatan pada U utk terus berjuang pada kebenaran.

farah naquiah said...

Assalamualaikum,

Setiap perubahan ke arah kebaikan pasti ada disuatu ketika kepayahan but hey we have Allah beside us, saya pun pernah gak experience macam mana Kak Mar rasa sekarang ni.. but sabar itu buahnya manis. Be strong like always :D

najla mohayidin said...

be strong kak maria. perubahan ke arah suatu yang lebih baik. Ya,Allah Maha Mengetahui apa yang ada dalam hati akak. Me love you ! Ihiks

hpmurah2u.com said...

anda masuk tv9 mlm td...hehehe..sy dari blog gajet

Kifli Mally said...

panjang tol entry ko nok mak nak kena baca, kena siap goreng cekodok ni baru boleh abis baca haha

Kau buat niat kau seikhlas hati dah lah uols, hanya u sorang je yang tahu siapa diri u yang sebenar. orang lain tu just tempelan sajoooo

aku dah tengok ramai yang pakai motivasi kat sini hahaha. Clust

deMIZWAR said...

Salam,

Bersalaman dgn immediate uncle should not be a problem.. permissible..

Yang tak boleh is bersalaman dgn uncle-ipar/uncle-mertua(faham kan?) means immediate auntie2 kita kawin dgn hubby diorg.. so hubby diorg yg kita tak boleh salam..

Get me? :)

P/s: correct me if i'm wrong..

Salam!

Nadia Zakaria said...

hye maria..
past is past.. You already taking a big step towards be a better muslimah.. You sanggup bukak all the past thing happen semata-mata nak share dgn mereka2 yg tak ada rasa puas hati ni.. Biarkan mereka..

Manusia kerap melakukan kesilapan.. pengakhirannya mereka hanya perlu berbalik pada Allah..

Keep praying :)

P U C A T said...
This comment has been removed by the author.
the privileged girl said...

oh my. I rasa macam nak meleleh baca ur post ni.

U r Strong!

people will never stop judging.

O Allah do make this lady Maria steadfast in her deen and
May Allah bless you and ur husband and ur familiesss!

Fara said...

yang penting kite berubah.. jgn laa sebut about the past.. org yg bercakap tu pon kene cuba hijjab kan hati dia.. harap berubah.. you're my inspiration dlm part2 merubah diri ni maghia! :)

┘airora hijau└ said...

asalamualaikum kak maria.. suka bila dengar akak berubah pada yg baik.. sebenarnya saya nak kata yg saya suka inai kak maria . kalau kak maria blh kongsi sy nak tau pasal inai lukis2 ni. sy pun masih nak belajar2 dalam bab agama ni. ada yg saya tanya kata tak apa-apa.. ada yg kata tk blh. sy keliru. kak maria tau tentang inai lukis ni? adakah sebenarnya ia boleh?

WanFadhilah said...

istiqamah.. insya Allah.. happy for u and ur husband :D

jade said...

sis maria yang ohsem.be strong.semoga Allah sentiasa permudahkan urusan akak:)
ALLAHUYUSSAHILLAKI >.<

iqin said...

Alhamdulillah.Allah lebih mengenali diri kite sndri kan..So,hanya Allah je yg tahu niat dlm hati kte.Lme dah sye cari entri topik mcm ni.at last kak maria sndri yg post. Very adore u kak maria.Sume yg kak maria kongsikan very-very inspire me. Thanks kak Maria. :)

MiAmIrA said...

salam... maria,

i'm proud of what u did... so xyah offended la kat other people talk.. i also same like you before... jahil bab2 macam ni.. but kita cuba belajar.. and yup susah nak lupakan past stories...hope u'll be strong and insyallah apa yang kita cuba ubah ini akan berkekalan... love the way you are now... chill and be happy dear..

Daniyal Memon said...

You want Hot Girls Pictures or Hot Videos.?? Most popular and famous hot Girls
hotentertainnews.blogspot.com

deylaSUPERB . said...

Salam. kak, ur super inspiring me >.< iloveyouiloveyouiloveyou! cuz im on the same track. still in the learning process and still trying to change and be better. have a great life kak maghiaaaa! xoxo!

maryam zulcefli said...
This comment has been removed by the author.
maryam zulcefli said...

Stay healthy, stay beautiful
http://brori.com/maryam/premium-beautiful/

AC's Team said...

it's okay maria.. apa yg u cakap semua betul.. bila Allah pilih utk beri kita hidayah, Allah juga akan sediakan ujian untuk menetapkan lagi pendirian kita.. kita tak wajib utk bagi penjelasan pada sesiapa kecuali Allah.. apa yg you buat sekarang mmg sangat2 betul dan tepat.. Saidina Umar radiAllahuanhu pernah membunuh anak perempuannya sebelum beriman kepada Allah.. setelah beriman beliau sering menangis mengenangkan perbuatannya itu.. tetapi beliau adalah antara sahabat Nabi yg dijanjikan syurga ALlah.. for us.. walau teruk mana sekalipun dosa kita, bila Allah pilih kita untuk hidayahNya.. bertuahlah kita !!

Nur Eyda said...

assalamualaikum kak maria.. nice entry..i've seen ur sincerity..all people make mistake..me too. may Allah give us his forgiveness~ .. take care sis..luv u!~

MisSpINk said...

salam sis..anis pn pnh mcm 2..bler pk2 blik,mmg asa berdose sgt..klu 3 owg laki pnh kte berkwn dgn 3owgla kte pegang2..anis pn tgh usaha skg..tp dugaan 2 kuat..kne sll doa spye xbeulang lg..sis doakn anis jgk yer,,

sWeEtSouRmiLK said...

assalamualaikum...

nice entry, keep istiqamah maria ;)
tak kisah ape orang kate sbb tujuan kita nak mmncapai redha ALLAH...
Mujahadah itu pahit kerna syurga itu manis ;)

Kamil Kahar said...

salam maria elena...ni 1st time sy singgah di blog anda...dan kata yg paling ikhlas di hati sy pada blog anda...TAHNIAH...kerana anda MAMPU berubah...sy respect wanita macam anda...gudluck maria elena...semoga bahagia dalam perkahwinan dan kekal selamanya... :)

Rasz Baharuddin said...

When reads this entry, sedikit sebanyak mengajar rasz la kak maria. thanks :) btw, I respect you la. Congrates too for your wedding with abang asfirdaus :) May Allah bless you yaa.

Yuyu Atiqa said...

ya allah...

rasa tersentuh baca entri kak maria ni.. you are right kak. tak pernah ada kata terlambat untuk kembali/berubah menjalani kehidupan mengikut syariat islam yang betul.

thanks for a great entry kak maria.. :)

ana said...

kak maria. bia la diorang. yang penting niat. Allah nampak itu dah cukup.

nak minta tolong boleh tak kak maria? kalau free, review la blog saya. saya nak minta pendapat kak maria sikit pasal penulisan saya. thanks.

cik cempaka said...

kan...manusia ni mmg pntg nengok sesuatu yg sempurna kat mata diorg,itulah munculnye
perasaan jeles.
Bila dah timbul perasaan ini mula la mempersoalkan perkara2 yg tidak perlu mereka fikirkan.
aptb .
tapikan,kita kan manusia yg tak smepurna & masih perlukan cukupkan ilmu....jadi xde hal la..
penyokong hang lagi bnyk dr peng'komen' hang kak ...

mS.eiRa MZ said...

I try, you've try and people also would try to change to a better person. tq kak maria, I love this entry :)

Shima Hishamuddin said...

good job kak maria ! bukan senang kan nak berubah jadi wanita solehah, but usaha kak maria pasti di balas Allah punyaa ! :)

Ana Mar said...

Assalammualaikum kak maria, sy pun mcm 2 juga dlu.byk wat dosa..pegang2 tgan.but..skunk sy cube untuk muhasabah dri..hope diberu kekuatan untuk berubaah diri supy dpt jd lebih baek lag..insyaallah..
.(^_^)...

Taqiy Asshaary said...

love it...:)



follow me...:)
paroroharoro.blogspot.com

Bui Junaidi said...

BOLEH JADI PAKAR MOTIVASI NI..TERSENTUH HATI MEMBACA NYA..

shahela said...

salam kak..isu pegang2 ni shila respect ur attitude.penghijrahan tu mmg kne ader.n u prove it.me also ader story about pegang2 ni.but when i meet 1 guy ni.kitaowg wat 1 perjanjian.no touching2.dua2 kne main peranan kak.xmau gewdiks or nk goda lebih2 psgn tu.sampai kami pny dating pun naik motor asing2.sb nk jaga distance.. (heheh membebel plak)bytheway..love ur blog

anna B said...

just ignore what others talk bad abt you as long as u know what u do is right and still in Islamic perspective. ;)

mrs.yuyu said...
This comment has been removed by the author.
Misz Yue said...

good job:)sis!you have a strength to change urself..even its not easy but you hv done it..keep it up k~ du'a is an important thing,remember that:)

Khalid Kyle said...

i dont know what word need to be used to describe this blog ohsemness, but ur entry always inpire me. high five! (berlapik of coz XD)

najmi mira said...

Somehow, I don't know why but I can sorta relate your personalities with my own. And I totally agree with the fact that it's gonna be hard once you crossed the line, (holding hands etc). But I gotta say, I admire the courage you have and the process you had gone through. I've been a passive reader of yours, and this'd be my first comment. Hhaha. So yeah~ hit me back! :) *hit me baby one more time! -britney* lol.xD

~mira

dalila said...

takpe maria, sebenarnya kalau kita dah menyesal, bertaubat dan berubah, takda siapa yang layak untuk tahu masa silam kita termasuk suami/isteri sendiri. it is not true that u have to reveal to your spouse/other people about your past life if you have changed. dalam islam, ini adalah untuk mengelakkan perpecahan dan pergaduhan serta memudaratkan perhubungan akibat salah faham. Allah sendiri tidak menilai masa silam tapi penghujung kehidupan kita. sebab tu daripada sirah kita belajar tentang penjahat yang masuk syurga dan ahli abadah yang masuk neraka, all because of the state of their heart before their last breath.

ᎻᏃᏃᎥᎬ ᎫᏁᏁᎥᎬ said...

Alhamdulillah, semoga akak dan setiap daripada kita sntiasa usaha berubah jmnjadi lebih baik! salam ;D

ᎻᏃᏃᎥᎬ ᎫᏁᏁᎥᎬ said...

saya pun always confuse tang salam2 tu, but salu google je n ask kawan-kawan yg bole thn pngetahuan agama, so hilanglah ke-confuse-an tersebut.

Nor 'IzZah K. said...

hi :) actually u don't have to really explain the situation before because peoples questioned everything just because they were jealous of you, about your life :) u know what, just throw all the bad perceptions back of your mind, live your blessed life. peoples are going to say something anyway, about everything. stay cool, maintain cun, semoga berbahagia ;)

Syafiqah said...

assalamualaikum kak maghiaa ! hehe just perkongsian bersama. dosa kita yang lepas tak payah lah kita beritahu orang, except mention it in general.

Dalam sebuah lagi hadis sahih, disebutkan Rasulullah SAW bersabda: “(Di akhirat kelak) Allah akan menghampiri seorang hambanya yang mukmin lalu melindunginya lalu berkata, Adakah kamu tahu dosa kamu ini. Adakah kamu sedar dosa ini. Lalu jawab lelaki itu, Ya Wahai Tuhan dan sehingga dia mengakui dosanya dan merasakan dia akan binasa (dihukum), maka Allah berkata, Aku menutupinya di dunia dulu (daripada pengetahuan manusia), dan hari ini aku akan mengampunkannya.”

oh selamat pengantin baru yerrrr barakkallah :D

Diyanah Azmi said...

Assalamualaikum kak maria, I just wanted to say thank you for this inspiring post <3

ATIQAH SAHMAH said...

kak maria, you go kak maria!

Sometimes life would be much better when we ignore the negatives. Take the positives je k. Lots of love from the other side of the world! :D

Fatinnadiah said...

ye akak..btw,sy baru tau kewujudan akak dalam dunia youtube. akak ni pandai bergambar eh..mimik muka tu penting.best best :D
btw,kadang2 pakcik yang bukan mahram kita pun,diorang sua kat kita untuk salam. ikutkan hukum mana boleh salam,tapi terpaksa jugak salam. :( jenuh sorokkan tangan kat belakang.takut2 pakcik2 ni sua tangan untuk salam dengan kitas

ibnah said...

Salam kak maria...

Orang kata, bila kita ada satu ilmu tu, we have to share it with org len..

Terpanggil utk komen bab aurat dgn uncles yg akk confuse tu, sy rasa saya nak share skit..

Sebenarnya, xde beza pun uncles and unties belah mak @ ayah. cuma yg bezanya, sapae2 yg jadi uncles and aunties kandung kita, diorang adalah mahram kita. Maksudnya kita x yah pakai tudung lah.

Cumanya, kita perlu tutup aurat dengan orang yang kahwin dengan uncles n aunties kandung kita. Eventhough dorg dah masuk dlm family kite. Maksudnya depan uncle2 bkn kandung tu, kita kena pakai tudung lah..

Sebabnya, mereka still dikira bkn muhrim dgn kita, same as bro in law.

Okay, itu saje..hehe
Wallahua'lam :)

Cik Nae Mirai said...

Yang lepas biarkan berlalu, sebab itu adalah takdir Allah. Sekuat manapun kita tetap tak boleh ubah masa lalu.. Tapi kita ada masa depan, yang masih boleh kita corakkan dengan baik.. Insyaallah..
Good luck dalam penghijrahan.. assalamualaikum..

Faridzuan said...

Tak ada orang yang sempurna di dunia ni. Semua orang pernah buat silap. Macam saya juga, dulu zaman 2010 terlalu taksub dan fanatik gila dengan Lady Gaga, sampai letak simbol 'salib' menggantikan huruf T pun saya buat. Grr. So obsessed masa tu.

Tapi saya fikir balik, apa yang saya buat ni? Macam, err, buang masa. Alhamdulillah, sekarang tak berapa taksub, dah kurang-kurangkan. Cuba untuk buat sesuatu yang bermanfaat untuk tambah amalan dan bekalan akhirat kita.

SubhanAllah, entri yang telus lagi ikhlas. ;)

DuniaSangSuri said...

maria... u r one good blogger....
maria sgt pandai express urself thru words and maybe ur mimik muka also... hehehe...

tak ramai org dpt smpaikan apa yg diorg rasa sebaik yg maria sampaikan tu... the best!! u make it feels really honest and yet really simple. hope suri ada ur blogging talent....

sudi jengah2lah blog suri ni... suri ni 'makcik' baru belajar blogging... :p

http://www.duniasangsuri.blogspot.com

tahniah krn berusaha mencari hidayah Allah... moga kita sama2 tidak berhenti berusaha ke jalanNya...

Vintage Magic said...

No need to explain yourself my dear. People will never satisfy esp those haters. Dark past is a wounded scar. Bleed when you reopen it. Keep on being positive. Keep on inspiring youngster. When you down, you know someone will lift you up, so worry not.

Don't lose to all those bad whisperers~

Sherlyanna Angiela said...

done follow u ^^

Sherlyanna Angiela said...

done follow u ^^

Sherlyanna Angiela said...

done follow u ^^

Fatin Radzuan said...

kak maria i like u so much :)

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 232   Newer› Newest»