Sunday, July 7, 2013

being confident

assalamualaikum!

i love to wear whatever i want, whether it mixes or matches, if it clashes, i really don't care.
tudung tak iron?
no problem.

baju tak iron?
no problem.

baju lusuh?
no problem. don't care.

baju abang or suami punya?
lagi suka.
(tapi sekarang diorang lokek sikit nak share. sebab baju diorang pun tak banyak. laki kan. bukan kaki shopping sangat macam gegurls.)

macam ni.
tudung bawal (tak iron. i think i never really iron my tudung bawal lepas dah lipat..)
seluar palazzo favourite beli tepi jalan je

i always prioritise comfort when it comes to dressing up.

maybe awal awal dulu bila baru jadi hijaber, i was a bit too much la. ye la, we all have that phase when we look for our identity through fashion. what we wear says a lot about who we are. (or so i thought then)

change is inevitable. as we grow older, we will face times when we start revamping our life softwares. we see more, we know more, we learn more.

and so, when it comes to clothes, i just want comfort because i am most confident with myself when i'm comfortable. and oh!!! i love to share the things i love to wear! hope you like them too =p ihikkksss!

so here, i just want to say to all of you beautiful sisters, don't worry about the many layers you wear on your body or face. my granny once said to me "you don't need to wear too much. your heart shows more in your eyes and the eyes are the window to your soul." which really makes sense!

wear whatever you like, as long as you're being yourself, as long as you feel that your beauty is in your heart =)

love you lillahi taala!

39 comments:

suhadah saad said...

sama lah kite !!!! nak senang, pakai shawl crumple je.. hahaha.. lagi x payah iron, buang masa pulak nak iron bagai ni.. >.<

Diyana Hani said...

hihi...kita pun malas nak iron2 ni...kalau pakai baju yang perlu di iron je hani akan iron..kalau tak..memang tak kan iron la..

Aliff Haikal said...

hahahahahaha memang peliks.blogspot.com !!!!!

Miz Dayah said...

yup betol tu maria. agree. comfortable make confident :-)

CC Dhira said...

Bagusnya ada confident. CC pulak, kalau pakai ikut suka/selesa mesti kena tegur. "Macam budak sekolah" dalam erti kata lain 'selekeh'. Adess...

CC conteng2

keli menari said...

yeyyy ade geng! sep !

puteri airyn said...

Tak pe..orang dah cantik.. pakai apa pun tetap cantik :-)

Carlos Santiago said...

hahahaha.. boleh mcm tu.

Naqıyan Anıs said...

Ni mesti bakal dapat baby boy ni. Hm..

~FlaMies~ said...

ape yg kite pkai mnggmbarkn personaliti kite. do ur own genuine style ppl! :D

sinuha said...

Betul2. Asal dah tutup aurat, dah ready to go. Hehe.

Dayah zul said...

sama la saya..tapi my frenz akan cakap tak sesuai la dayah..tak matching...

Nur Fatihah Mohd Radzi said...

your words , inspired me a lot ;)

sweet and sour plum.. said...

kak maria..i love ur words..wear whatever you like, as long as you're being yourself, as long as you feel that your beauty is in your heart...

syamimihaziqah said...

Nice said from your granny :)

Anasyg said...

"you don't need to wear too much. your heart shows more in your eyes and the eyes are the window to your soul."
Kak Mar - mao share ur granny's wise word ok :)

ellyza yant said...

Ermm I cume nk ckp...confident I thadap fizikal...I sorang yg gemuk..langsung dan selalu dpandang serong oleh lelaki..sehingga kan ada xbf I sangup sponser I utk kuruskan bdn..kmudian apa bila efect pd kesihatan I..terus dia tingalkn I mcm..dr dlu sampai skang..fizikal I yang selalu jadi punca..

Nur Auni said...

comel ja kak maria..x kisah la apa pon kita pkai yg penting kita tutup aurat..tu ja...kn kak maria..

ellyza yant said...

Ermm I cume nk ckp...confident I thadap fizikal...I sorang yg gemuk..langsung dan selalu dpandang serong oleh lelaki..sehingga kan ada xbf I sangup sponser I utk kuruskan bdn..kmudian apa bila efect pd kesihatan I..terus dia tingalkn I mcm..dr dlu sampai skang..fizikal I yang selalu jadi punca..

Black Pearl said...

ingatkan saya sorang je yg malas nk iron2 ni.

ada kawan pernah tegur kata saya asyik pakai baju sama je pegi kelas, dia ingat saya takda baju.
bukan takda baju, cuma malas nak iron. sebab tu asyik pakai baju sama je (yg tak perlu iron).
tapi saya tak kisah pun dia nak kata apa, asalkan saya selesa dan saya tahu saya ada baaanyak baju, just malas.
lepas tu bagi saya, kalau setakat nak pegi kelas dengar lecture hari2 buat apa nk lawa2 sgt, make-up semua. asal kemas dah.. kann??

Eira Hamzah said...

heheh...i think i je yg jenis mls nk iron ni..hikhik.. and kalau iron pun just amik syarat je..hehehhe.. n i'm just like you jgk maria..hahahha.. pakai ikot keselesaan even orang lain tgok nak muntah darh sebab pelik.. so..looks like i care?? jnji i comfortable..

tudung bawal kn agk susah nk pakai.kt muka of kos la akn susah nk terbentuk cantik,,, tapi i xkesah kalau dia xtbntuk pun jnji i selesa.. :D

Sabar said...

baju ronyok tak apa
asal pakai selesa..
hahaha..macam lagu 150 juta tu

Jojet said...

apa pon elena pakai, tetap nampak cantik..pehtu, sy pon x suka iron tudung bawal kdg2 sbb kemalasan? ntah la..

Mizz ErMa said...

hehehe..kalo sy pulak, kalo boleh mmg elakkan pakai bawal sebab malas nak iron..

Myra Abdullah said...

love you kak maria.hihih.

Norliza Ab Ghani said...

bestnya entry nih.. your word inspired me a lot. ye lah sebelum nih kawan2 sy cakap taste saya mcm orang da kawin, padahal muda remaja lagi..
After this dah boleh ignore cakap/komen org because "i just want comfort because i am most confident with myself when i'm comfortable."

Teena Tna said...

Your heart shows more in your heart & the eyes are window to your soul...
Really like this quote.
Make me inspired...

Izzah Azizah said...

same lah ngn saya kak maria.. pakai jer apa2 pun, tak iron tudung memang selalu..hehe but yang penting tutup mana yg kena tutup =)

mummy_icha said...

Oh ye. Ckp pasal ironing, after 6 months cuti belajar ni, I baru iron baju sekali, masa nak gi exam, dan shawl sekali, masa nak gi dating dgn old friend. Sampai terlupa mana simpan iron :-) really it's abt feeling comfy in whatever u wear. Tp kalau keje tu kena la iron juga sebab I keje kna pakai baju kurung :-)

Norhazlina Mohd. Zaki said...

Ye ar...pakai yg senang dan mudah jer...mungkin pakaian menunjukkan siapa kita..tapi HATI yg suci lebih penting...

Dina Irvani said...

Hahaha sometimes we just have to be carefree :)
sisterhoodfash.blogspot.com

Lavender said...

u are right maria! comfort is more important rather than style and fashionable :-) keep on your sempoi style... just be yourself :-)

Khariatul Hakmah said...

salam kenal..sy khai n latest follower...yup apa saja yg kiter pakai yg penting konfiden..jd diri sendiri lbh baik...selamat berpuasa :)

Nina Ali said...

Assalam Maria aka Mars

i get you, comfort means confident, and that fashion means it is something to you define, not the other way around.
although i have another theory. when i was carrying my babe, i don't want to do much with make up nor dressing up. so i would also attribute your article to your hormones now. :)

selamat berpuasa.

PS: saw you at One Utama yesterday. you are glowing... and you are so petite! :)

Nina Ali said...

sorry, typo.

"it is something THAT you define."

Sarah Zulkifli said...

being fashinable is being you !

Zahirine Abd Rahman said...

yes..i agree with u.. wear whatever u like as long as it gives u comfort feeling and u are happy being yourself.

Selamat Berpuasa.
www.zahirine.com

Anisah rahim said...

i agree,simple is most comfort,syria ls better.sarung terus jer...mudah nak solat:)

sayanya pertama said...

SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER --> WWW.PASSPERCUMA.COM

INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)