Saturday, June 22, 2013

smile, it's sunnah!

i was taken aback by this toll guy.
from my observation, i think he is around 19 or 20 years old.
or maybe older or younger, dunno la.
heee..

his hair was spiked up, and it was dyed in certain places in light brown.
he is tanned and thin.

he looked a bit gangster la, in my opinion, but not the jahat type. he's too young.

when i extended my hand with the cash, he was careful not to touch my hand, and said "assalamualaikum kak!" ever so politely with a great big smile on his face.

i ni kan shy shy sikit, so i replied "waalaikumussalam" softly, i doubt he heard it.
when he was counting the change, i took the time to observe him.
it's so refreshing to see how such a young guy to have such good mannerism!

when he gave back my change, he said "terima kasih kak! selamat jalan!". mashaAllah.
he smiled a smile that had no other feeling except respect and sincerity! i felt his positive energy, and it's amazing!

i said "terima kasih dik" and drove off.

i cried a bit as i was driving, because i was touched (and hormonal).

i realised then that i lack sincerity. sometimes without realising it, i do things because 'i have to' or because i know it's the right thing to do. yet i do it without sincerity. how merugikan.. even smiling sincerely to a fellow sister is hard for me. often when i tried, i think i looked like i was sucking something between my teeth. know what i mean? haha!

a toll guy, who is younger than me, taught me something that day.
it doesn't matter how sucky your current situation is, always just be sincere and be kind to people =)

our appearance may not reflect our heart, but our heart defines us best.
after all, Allah SWT looks at our heart and actions. =)

so if you're worried about how you look or dress or talk, stop it!
because your heart reflects you, so work on that first and in sha Allah, the nur will just come out by itself =)

xxx

i haven't been that rajin to dress up since i got pregnant. but now alhamdulillah i feel so much better and my finals are over, i can start trying out new outfits! yayyyy! =p

Lace shawl from Soulendang, Raglan tunic top (Fashioncents) from FashionValet.com, skirt from errr tak ingat... and bag from Dorothy Perkins!
ni pun i rasa dressy gila padahal simple je.

oh and i have a problem finding skirts or palazzo pants that's not ketat at the waist.. rasa suffocating sangat kat perut..

and you gotta love the blings on the cuff of the sleeves. so cute!
i love that the tunic top is loose so that i can wear it till i pregnant 9 bulan!!! TAK KISAH!
=p

salam and have a great weeeeeeeeeeekend!
muah!


54 comments:

miza kimbum said...

cantik kak! moga akak sentiasa ceria dan sihat bersama baby dan keluarga tercinta ;)

Shakirah Rosli said...

oh akk dah pregnant ye. tahniah ^^ Moga soleh dan kiut je anknya nanti ^^ insyaAllah.

Eyma Zubaidi said...

y so cute kak maria ! love u !

hafiz hafizol said...

kak maria nanti kita belajar senyum dengan penuh ikhlas ok kak :")

Langit Tinggi said...

semoga dipermudahkan urusan kak maria :-)

Izz Hazwani said...

cakap pasal senyum, i always do. sana sini mesti senyum. but some dont like it.


sebab diorang rasa senyuman seperti sindiran.


mungkin cara saya senyum yang salah?? mungkinlah :)


selamat bersiap menjadi bonda, kak maria!

hafiz hafizol said...

Btway, cakap pasal senyum.. Saya jenis murah jugak la dengan senyuman. hehe..


Saya senyum dengan semua orang. Dengan orang yang saya kenal. Dengan yang tak kenal pun..


One day, saya senyum dekat seorang foreigner, saya senyum penuh ikhlas dengan harapan dia senyum dekat saya balik,


tapi dia tegur saya, dia cakap " why you smile at me ? "

hm, speechless jap. myb dia ingat saya nak ngorat dia.. kakakaka :P

Ainim Suju said...

As salam Maria..saya jenis yang susah sangat nak senyum terutama dengan org yang tak dikenali. not just that but hard to smile even to people yg i dah kenal. tp tak sombong cuma tak reti nak mulakan senyuman

syamimihaziqah said...

Comelnya kak Maria, nampak seri tengah pregnant tu. Or was it because of the camera? Naaaaay you still pretty! Congrats for being pregnant! :D

Umie Artoqiemie said...

senyummm nanti baby klua pun senyum jek hehe

Sabrina Tajudin said...

love the bag with that gold ribbon! comel!
http://sabrinatajudin.com

masnayli said...

mari join my first GA :)

http://masnayli.blogspot.com/2013/06/giveaway-pertama-bulan-jun.html

Nurfaezah Abdullah said...

tahniah kak :)

Mohd Shafwan said...

tahniah.dah ngandung.semoga dapat anak soleh

MiMi said...

wow. rasa mcm tgk ibu muda 17 taun gitu.. haha. moga dpt anak soleh kak...

lady scooter said...

ohh.. dah pregnant ye? tahniah ye.. and jaga kesihatan diri selalu lebih2 lagi sepanjang tempoh berbadan 2 nih.. >_<

shahril azme said...

Salam maria,i have been followed u quite sumtimes...frankly i got 2 knw bout you bcos of d vlog research tat i'm doin rite now...i would like to knw how vlogger like u hv d interest 2 vlog...i'm in mid of applying scholarship 4 my studies,the topic of my proposal is the influence of vlog in an english communicative classroom..hoping that u can help me out with some tips n ideas hw vlog can encourage stdnts be more confident in their english communication.n congrats for the pregnancy...hope u will go thru all the process being a nwly mum with patience n courage...hope 2 hear frm u soon daaaa

Kamiela Hasmi said...

congrate kak..brape bln dh..6.6.2013 aritu blogger irine yg selamat melahirkan bby gurl..kite tgu pulak bby dri akak..syioknyee..

Schajar McFlurry said...

yup. true. kadang-kadang benda kecil pun boleh buat kita tersentuh. Its a lesson from God to us.

mujadafewa.my said...

nampak happy sangat kat mars sjak tdur bertiga,, moga segalanya selamat ye kak :D

Wiida Ribbon said...

Tahniah kak, btw bag tu comel sangat ok?~~ huhu. comey ,comey, comey.

LelakiS said...

orait boss.

g-ja ;p said...

:)

Athirah Syaa said...

very cute post! hehe

DatinWowhh Najah said...

Good info kak maria elena (: happy holiday mummy to be!

Shima Azreen said...

great you will be a very good mother yeah.ahaks absolutely maria :) Tak kisah penampilan okay atau tidak you still adorable for me.May Allah bless you ~

FairuzAqilah said...

kak maria nampak dah kurus sikit.. badan susut sikit sebab muntah2 and tak lalu makan haritu kot, ye? take care, kak maria! :')

Ismaizzah Aliah said...

Comelnya kak maria^^
Kak maria, nak tanya, Quran English Translation yg kak maria sllu post kat webstagram tu, Quran yg kak maria baca kn? nak tnya translation by who ya?
That translation is easy to understand and closer to the heart..

sinuha said...

Congratz. Semoga baby yang keluar tu pun dapat nur nya sekali.. :)

diba's chan said...

salam.
awak,tumpang lalu.
kte nak promote sikit.
kte ade jual aura white RM130 je.
free postage + shaker + 5 free gift.
kalau nak, contact kte ae.
Diba 012 7009100 :)

nadz ruslan said...

Sis kat jusco ada jual maternity pants. Dia ada getah boleh stretch kat pinggang. Brand scarlet rasanya

nadz ruslan said...

Sis kat jusco ada jual maternity pants. Dia ada getah boleh stretch kat pinggang. Brand scarlet rasanya

Nur Ainin Sofia said...

Lama tak update. Rindu kak Maria.

Jemput blogwalking.
http://missdaisukiaki.blogspot.com/

Nur Farahuda said...

tahniah sis =D

aimi farhana said...

makin berseri... cantik sangat!

zietyrahman said...

Seri baby..patut la org ckp..org pregnant mmg berseri

farah liluniquecloset said...

Dah nampak seri nak jd mummy

nur shazwani shahir said...

salam..
nampak la sy teramat sibuk smpai tak sedar ur got preggy already.

well..congrats..jgn byk kuar sgt if unnesessary sbb tgh byk sgt air pollution nih not good for ur health and fetus.

till see u then..
stay calm ye..

Jojet said...

kann..mcm kena setepek kat muka sendiri..pastu emo, nangis sorg2 sbb napa layan org tu mcm tu?

bukan dalam hal senyuman, dalam hal emo tetiba terjeling pon dan sesal, dan menangis kenapa layan org tu lebih kurang, sedangkn orang tu layan kita baik dan ikhlas..rugi gila kat situ..

terutama kdg2 terbuat kat suami, dosa lg =( sy la tu..ermm

Leadership Developmant Training said...

nice blog :)

salam kenal dari kami outbond di malang :)
jangan lupa kunjungi kami di website kami : http://www.nolimitadventure.com/

edlidza said...

Congrats & Take care ... :)

Le Chintz said...

Maria, alhamdulillah n syabas sbb berjaya menempuh dunia awal pregnancy yg quite mencabar. :-) tp percayalah, semua kesukaran tu akan hilang once kita da tgk muka baby kita nnt. Mst tak sabarkn. :-) in shaa Allah, doa yg terbaik ya. Owh btw, feel free to visit my blog. Sy bdk baru belajar. :-) http://lechintz.blogspot.com/



Mohd Islam said...

Assalamualaikum,

Iklankan produk yang ingin dijual atau perniagaan atau bertukar laman web di
www.produkmuslim.info

Daftar segera ia percuma

shoriful islam said...

this is a very good article.if you want to phd degree please contact this website.

international university canada


Syaza Latif. said...

tq for posting this amazing reminder. :) may Allah bless u dear sister!

Violet Sofia said...

Subhanallah... kagum la dengan kak maria ni... may ALLAH bless u always, kak. selamat menjadi ibu... =)

ekin schmidt said...

simple je pakai ni..biasa je .
tp still cute ..
ok la bju tu bole gune smpai preggy 9month.xyah sesusah crik bju :)

Miss Za said...

such a nice reminder!
BTW, cantek la top tu..rasa macam beli 1..huhu~

Karya Assohwah said...

Jemput singgah di blog kami,

http://karyaassohwah.blogspot.com/

Rose Azadir said...

Salam, sy follow blog sis n sis follow blog sy yer...jemput masuk ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com untuk mendapatkan harga istimewa untuk produk Shaklee. TQ for your support.

Anup Datta said...

Thanks for this very interesting and charm full article, but I want to advice electrical lighting
Thank you very much

anisisme said...

cba kak maria bli palazo kat butik peace. ^^
ad 1 palazo tu half pinggang getah.
mmg super duper selesa nk pakai.. ^^
rasanya until akak preggy 9 month pn bole pakai.

Ibu Aina Ainul said...

aslmkm salam kenal n salam ramadhan....nanti singgah blog saya y,kalau nak Shaklee untuk ibu mengandung pun ade heheh...insyaallah..berbaloi2... :)

sayanya pertama said...

SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER --> WWW.PASSPERCUMA.COM

INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)