Monday, April 29, 2013

Beauty Stuff: Farmasi Colour Cosmetic

assalamualaikum!

mari kita bercerita macam wanita wanita yang berdedikasi untuk menampilkan diri sebagai wanita yang berjaya, bersih dan awesome, apa kata?

kata ya je.
hehee..

ku akui, aku bukan seorang gadis (yang bergelar puan) yang suka menempek makeup pada muka ku.
walaupun aku tahu, dari keluhan ibu, aunty, kawan, dan ramai lagi yang menyatakan aku nampak pucat sehingga boleh kalahkan Edward Cullen.

only difference is, he sparkles masa kena sunlight.
aku?
aku glow.
usah tahan muntah kau tu, muntah aje kat dalam toilet bowl. lebih baik dari muntah kat dalam sink..sebab mungkin tersumbat nanti.
AHAK!

ok, setelah ditegur ramai pihak yang kusayangi, maka, baik lah.
aku akan adapt dengan makeup yang elok, minimal, dan meng-glow-kan aku.

makeup halal lagi enak.

maka jom kita bayangkan bersama gaya, mutu, dan keunggulan saudara saudari islam kita di Turkey yang mempunyai 4 jenis iklim sepanjang tahun, mempunyai kulit separuh mat salleh, separuh asian, dan mereka memakai makeup yang Halal, tanpa meragui kalau wudu' mereka batal kerana eyeliner tak terbersihkan elok elok sebab bila amik wudu' pasti hilang (unless you pakai tebal tebal, the seeloknya pakai makeup remover), atau bekas ciuman kawan di pipi yang tidak diperasani, sebab sesungguhnya makeup range dari FCC (Farmasi Colour Cosmetic) adalah itu. Halal.

aku si pemalas nak pakai makeup sebab nombor satu, aku paling malas nak menambah keberatan handbag aku yang memang dah berat tu dengan barangan makeup additional seperti makeup remover. nombor 2 yang buat aku malas nak ber-makeup ialah sebab lepas solat, nak kena top up balik makeup.

tapi dengan adanya produk makeup yang halal dan boleh dipakai semasa solat kalau tak dapat nak completely wash it off masa berwudu', maka kerajinan itu boleh la dipupuk.
apa kata?

kata ya je.
heheee..

so!
1. CC Cream, atau nama penuhnya, Color Control Cream. macam BB cream, cuma better. dia ada Vitamin C coz let's face it, we can never have enough Vitamin C! and ada SPF 25 which protects our beautiful skin, and best of all, ada collagen.
"APA?? COLLAGEN??" kedengaran wanita wanita jerit dalam hati. aku psychic btw. =p
yes! collagen! dah tau ia bagus untuk kecantikan kulit, jadi jom kita lompat kebahagiaan! boleh cantikkan kulit dengan memakai CC Cream!! yayyy! sesuai pakai di waktu siang, daaaan akan dikeluarkan pada 1st May nanti!!

teksturnya pun soft and light =)
best best best!

2. Compact Powder yang power. power sebab apa? sebab dia tak powdery sangat sampai nampak muka bercapok, tapi matte enough to cover our unfriendly flaws.



3. Eyeshadow yang berpalette. aku suka eyeshadow yang tak kedekut warna. ada 4 warna dalam satu palette ni dan semua sangat berguna. 
putih as base, pink and dark purple on the lids and beige as highlighter of ze eyes.

simple look sudah memadai =)

4. Deep Look Dipliner, ialah eyeliner versi liquid. dengan berus nya yang keras, makes it easier to apply it on the borders of our eyelashes.

memberi sharpness kepada mata *kenyit*

5. Blusher yang menambahkan keceriaan pada muka! sebab apa? sebab bila pakai blusher memang kena senyum, dan secara sengaja, kita pun rasa gumbira.
bagus blusher ni. penambah pahala rupanya =)



5. Lipstick! untuk orang yang bibir selalu kering macam aku ni, memang best pakai lipstick yang can do both moisturise dan menaikkan seri muka. uish lapar pulak tiba tiba. =p


maka dengan ini, habis la tutorial gambar makeup saya dengan produk FCC ni.
jangan nangis..
ada satu lagi gambar!

HAAAA! ni BB Cream pulak. Beauty Balm Cream yang lebih baik dipakai di waktu malam!
jangan ingat mentang mentang matahari takde pada waktu malam bermakna takde UV rays juga.
ada ye cik adik semua *kenyit hidung*

juga mempunyai SPF tapi kurang sikit dari CC Cream (maklumlah, pakai malam malam je), tapi SPF 15 sudah memadai ya. 
dan ada collagen juga.
"APAA?? COLLAGENN???" ish korang ni takyah la excited sangat =p
ya, ada collagen juga!

malam malam pun nak cantik kan!
heheheheheeee =)

kalau anda semua tertanya tanya, nak CC Cream ke, BB Cream?
usah pening!
dua dua berguna, so have both! =D

tadaaaa! ni before and after looks. heeee =p

kalau nak tahu mana nak beli dan sebagainya, apa kata anda LIKE FCC Fan Page sebab they update bila dan mana ada buat sales, outlets dan macam macam lagi =D
dan kalau ada contest, cubalah menang! hehee!




47 comments:

onie said...

KAK MAGHIA KALAU MEKAP AWESOMEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE,I LOIKE :D

Jz art said...

i suke suke suke~~~~~~~~~

Mysara Ab Rahman said...

wah..bguslah cmni klu nk solat..
kne bertukar!

Ainim Suju said...

cantik la..I suka

Farah Hanis said...

cantiknya lepas makeup!

cik kumbang said...

Kat langkawi xda FCC ni tssskkk~

Naimah Ima said...

maria Elena: x makeup pun da cantik..nur itu ternampak di wajah..kalo makeup pon cantik..tp x make up lg cntik..my opinion jer..(^_^)

Nurhanizajohani said...

Baru on planning nak beli,masih on survey mode.Tgk Maghia pakai,cantik plak,ke sbb Maghia mmg natural beauty dah cantik. Eyh?

Patricia Charles said...

takyah mekap la Maria, takdak beza pon. sbb awak sentiasa cantek di mata saya.

Nadha said...

Lipstick tu no berapa ye?

Su Hashim said...

make or not u tetap comel, pls follow my blog kalau sudi, assalam!

Rina Ellisa said...

cantiknye lipstik kaler tuuuuu :P

Wan Fasiha said...

Kak maria..compact powder tu takde cermin ke? huhuhu

Ayumieka said...

FCC mmg best produk dia... pernah try eyeliner n blusher... sangat cantek. harga pun sgt ok. Model FCC ni pun cantek jugak.. :)

aisyah Chronicles said...

haiceg separuh muke, cayalah kak maria.. hehe.. :)

ashchroniclesletsfly.blogspot.com

NinaAz said...

Firsttime bc entry maria smpi habis.. sebab..sebab.. dalam bahasa melayu. Ahaks. Warna lipstik tu awesome!!!

Ema Rie said...

Salam singgah...

Jom joint giveaway dari http://emashaklee.blogspot.com/

FB : https://www.facebook.com/MummyMa.DaddyRie.Shine




ct cucubi said...

tgh cari makeup yg halal juga..
bila baca ni rs excited nak beli FCC :)
patutkah mebungan make up yg sedia ada ke dlm tong smpah..?:P

Seneorita Baharin said...

Terbaekkk...tetiba nampak mcm bella cullen pulak pas makeup tu :P hihihi

Miss Mawi said...

Baru je beli tadi produk FCC online.. will get it tomorrow :D

cik ayu said...

i like the lipsticks color

.::: Princess MOMOY :::. said...

cantik sangat2
mmg cantik cik eh puan elena
tapi kalau nak bersolat still kena remove all the make up yg bertepek dear
sbb air wudu nak kena kulit.

Lavender said...

eyeshadow nye nampak neutral... i like.. =))

Hadia said...

Terbaik dan menarik sekali semestinya drpd FCC dan Maria Elena.... www.timefaces.blogspot.com

ainisakinah@gmail.com said...

wah advance maria elena ni. 1 may baru keluar CC cream dia dah try. FCC boleh didapati di Blog www.syerrashoppe.blogspot.com atau join FB Syerra Shoppe

hanis mohdrasdi said...

Assalamualaikum... i have one question.. Where should i get this product ? Thank you :)

Langit Tinggi said...

nak kena gheja dulu bru dpt duit beli benda ni...

FCC Farmasi Colour Cosmetics said...

Salam Maria, wow... nice review about FCC product. Full coverage. Cantikk !!
Terima kasih banyak2 Maria. Mana kawan2 yang berminat nak cari FCC product bolehlah jenguk2 blog akk or add akk di beautyfarmasi page. Again, tqvm Maria Elena

Lavender said...

maria skrang banyak persamaan ngan Fatin Liyana.. FL pun pakai produk FCC ni kan?

farah liluniquecloset said...

You look so beautiful, Maria. Pas ni nak carik FCC la.

Jom cuci mata kat http://www.uniquecloset.com.my/

Kaktus Comel said...

hem, menarik. basic mekap cuma eyeliner, tepek bedak talkum, lipbalm, lipstik. tu je.

nak try BB and CC Cream tu. cam best! pahtu snap gambar before and after. hoo~~~~yeah!!!

Ira said...

nak tanya..mekap tu mmg halal.tapi dia bukan menghalang dr air terkena kulit ke masa berwuduk? ke dia serap air?

AnakSeni Photog said...

Assalamualaikum Tuan blog ... tumpang promote yea .. kami menawarkan pakej photography dgn hrga terendah kpd bakal pengantin ... mohon lawati kami di ( https://www.facebook.com/anakseniphotography ) ..

Azwa Mislan said...

omo nak juga! :)

Biey said...

cantiknya

Azlinda Rusli said...

maria, nak mintak permission buat testi CC cream ni ye..

www.ahopFCC.net

Azlinda Rusli said...

typo.. www.shopFCC.net

Azlina said...

hi..does it contain paraben?

amsyhrh said...

ha'ah la kak maria. dia serap air ke tak ? halal tu memang halal tapi kalau air wuduk tak lalu tak sah jugak kan? nak tau dia serap ke tak je. kalau serap the nak beli ! :) :)

Cahaya Fitrah Shopp.. said...

Email saya feet1412@gmail.com

Nessa said...

nak try la CC ni

Olya Olegovna said...

Nice one! like it! Thanks! laser clinic

sayanya pertama said...

SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER --> WWW.PASSPERCUMA.COM

INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM























ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

Masniza Mohd Yusoff said...

FCC lovers visit http://niezaline.blogspot.com

hani bee said...


assalam. aku nak let go bbcream farmasi colour cosmetic atau lebih dikenali sebagai fcc bbcream. reason nak let go sbb xsesuai dgn kulit. aku kulit kering tp fcc ni lebih sesuai untuk kulit minyak. baru pakai 2 kali. nak let go RM29. aku bli light to medium tone. ade dua je pun tone kaler. apa yg pasti bb cream ni sgt wangi. aku terbayang2 koko bila pakai bbcream ni. rs nak makan je hehe. kalau minat leh contact 01112248901

farmasikayit said...

Hello from Turkey. Farmasi number 1 :)

jirus air said...

Thanks for review.Saya ambil infonya sahaja.lain lain tiada dulu kini dan selamanya