Wednesday, January 23, 2013

kasih padamu Ya Rasulullah



Rasulullah dalam sirahMu
 Ku temu tulusnya cinta
Demi umatMu berkorban jiwa
Sehingga hujung nyawa

Kau di utus atas nama Kebenaran
Dengan fasih lidah beri penjelasan
Sabar dalam apa jua keadaan
Tak goyah dengan ranjau tekanan

Walau diri bisa menakluki takhta
Tetap rendah hati penuh sederhana
Segalanya demi LillahiTaala
Azimat yang berharga

Rasulullah dengan hikmahMu
Terpancar syiar agama
Mengubah gelap Menjadi terang
Menghapus jahiliyah

Rasulullah Engkau tinggalkan
Semangat juang tertinggi
Membina satu aqidah
Membangun Iman dan dilapangan Mujahadah

Dari hadith dan AlQuran
Menjadi sumber cahaya pedoman
Hanya itu yang Kau wariskan
Akan selamat di dunia akhirat

Rasulullah Terlalu Rindu
Padamu Junjungan Jiwa
Didalam senda yang utama
Menyambungkan kasih denganMu

Rasulullah dalam sirahMu
Ku temu tulusnya cinta
Demi umatMu berkorban jiwa
Sehingga hujung nyawa

Rasulullah dengan hikmahMu
Terpancar syiar agama
Mengubah gelap Menjadi terang
Menghapus jahiliyah

Ya Rasulullah Ya HabibAllah
Pabila terkenangMu mengalir air mataku…..
  
credit lyrics to: http://anna-insan.blogspot.com/2012/09/kasih-padamu.html

memandangkan tomorrow is Maulidur Rasul, i thought i'd be nice to share this with everyone =)
it is a lovely song, one among many songs reminding us of Nabi Muhammad SAW =')

dengan ini, i would also like to share the significance of Syafaat Nabi (SAW).
syafaat means advantages granted by Allah SWT to Nabi Muhammad SAW and other prophets on kiamat/Judgement Day.

*i'm not an expert on this yet, so i just share whatever i've learnt so far. syafaat ni is a huge topic..*

one of the simplest and suitable selawat for any time is 

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ


"Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya."
tahiyyat is also selawat for Nabi Muhammad SAW.
there are other types of selawat too, tapi i tak include la sebab i belum finish study the meanings and bila the best to use them =B if you know, please do share!! =D
so depending on each individual's understanding, best to practice it coz syafaat Nabi Muhammad SAW is worth it. the best times to berselawat are:
1. bila dengar orang sebut nama Nabi Muhammad SAW
2. lepas berwudhu' 
3. bila masuk/keluar masjid
4. bila bila mengingatinya

the significance of selawat for Nabi and syafaat, is as mentioned on its meaning:
"advantages granted by Allah SWT to Nabi Muhammad SAW and other prophets on kiamat/Judgement Day"
and the biggest advantage is that it can be our "fast ticket" to Syurga masa di Padang Mahsyar nanti. 
imagine bila cari kerja. because kita kenal orang dalam, we got "recommended" and get to skip the whole interviewing session, best kan? i mean, yeah sekarang kita fikir it's unfair for those who worked hard for it. but in the Hereafter, kita dapat "recommendation" by Nabi Muhammad SAW himself due to our efforts of remembering him, and skip the whole line to Syurga, it's great kan! this is just an example. i can never imagine what it's going to really be like, tapi lebih baik kita prepare ourselves dari tak prepare langsung.
dunia ni pun untuk preparation je kan. =)
wallahu'alam.

achievements di dunia won't matter much if it's not synced with achievements in the Hereafter.. that's why i believe that it's great for us all to want to be successful while we're alive, but it's even better to want to be successfully enter Syurga Firdaus bila dah meninggal dunia as well =')
so that's all yang i boleh share! 
i know my ilmu in this matter is not so big (yet) and maybe terlalu awal i nak share, tapi mana tau. ada juga manfaatnya 

=)
with this, i encourage myself (boleh kan? =p) and everyone who reads this to tambahkan ibadah dengan berselawat kepada Nabi SAW sebanyak mungkin, on top of all other ibadah we have been doing! 
in sha Allah with all of our efforts, kita dapat keredhaan-Nya, which is the main objective!

and lastly, i end with this pic i found on tumblr =)



sorry for my kekurangan! in sha Allah i will add on from time to time =)
salam!

36 comments:

NinaAz said...

salam maulidur rasul

MisEyz BLurz said...

salam maulidur rasul buat maria elena dan keluarga^_^

doraspora said...

salam maulidur rasul kak,saya semakin terharu dengan cara penulisan akak,smoga akak dpt terus menulis utk islam :)

Azyyati Elias said...

Salam Maulidur Rasul akak Maria. Thanks for sharing. :)
Sebab baru tau ada video ni. Hehe

Langit Tinggi said...

..love Rasulullah dearly....nice entri

Aeda Zainal said...

Salam maulidur rasul ^^

ausiera rosland said...

salam maulidur rasul juga buat kak maria . keep on updating more and more awesome post .

Miz Dayah said...

salam maulidur rasul :-)

Nur Faridah Hussin said...

salam maulidur rasul kak..^^
kak,apa yang kita tahu kita share dgn org lain
dakwah bukan kerja ustaz,ustazah,ulama je..^^
kalau tunggu nak jadi nama2 besar yang diatas tu, tak tersampai la ilmu tu kan..^^
kan Rasulullah S.A.W berpesan sampaikan ayatku walaupun satu ayat.
apa yang kita tahu kita kongsi
tak semua orang tahu apa yang kita tahu..^^
sama2 kita berkongsi ilmu..^^

ashikin05 said...

salam maulidur rasul, kak Maria~ ;)

Sally Yatiey said...

Salam Maulidur Rasul kak Maria ;)

ecan said...

mintak halal ya copy selawat tu :) thanks

Abadi Mohamed said...

salam maulidulRasul :)

Adibah Nabilah said...

its good kak :) keep it up.. teruskan usaha akak tu y .. insya Allah kak, jika kita tolong agama Allah, Allah akan tolong kita :)

Hajar Yumi said...

salam sis, may i copy this lyrics, my tears coming out when i look into the lyrics and hear this song from your blog, kindly visit my blog :')

http://timorkeselatan.blogspot.com

salam maulidur rasul

Hiedayah Lee said...

Salam Maulidur Rasul..

~cik atin~ said...

salam maulidur rasul

Hanis Mohamad Din Yati said...
This comment has been removed by the author.
Mamats Jiraiya said...
This comment has been removed by the author.
Mamats Jiraiya said...

Salam Maulidur Rasul juga Kak Maria Elena :-)

DatingOnline said...

Nice Blog Your Good wark
Pakistani Girls Mobile Nuumbers
Sexy Girls Wallpapers

Nadia Hussain said...

Perkongsian yang baik dan bermanfaat. Mudah-mudahan dengan sedikit ilmu drpd entry ni kita semua boleh menjadi hamba yang lebih baik. Inshallah. Salam Maulidur Rasul :)

Nazrul Ashraff said...

sikit atau banyak, boleh je berkongsi :) tak kisah. semua orang membaca. tapi kekadang, entah la., I would ask ma self., layak ke aku nak share?? :(

TIM_Fahid said...

Salam Maulidur Rasul jugak buat kak Maria n husband!!! >.<!!!

Shida Radzuan said...

salam maulid nabi maria~

Kuazue Mohd said...

as salam ..

datang bertandang... n terus polow...by the way nak menjemput.. jom folow my GA..
http://kuazue.blogspot.com/2013/01/kome-nak-tak-my-2013-1-give-away.html

fazy said...

salam maulidur rasul kak maghia :)

Unknown said...

love the song lyrics T_T

Unknown said...

love the song lyrics T_T

Izzah Azizah said...

salam Maulidur Rasul .

Hijabi Inspired said...

So this is totally random, but i'm from canada, and well i'm coming to indonesia for my honeymoon and was wondering if you would be so kind to show me around for one day? a bit creepy i know..lol i know but i follow your blog and to be honest i have no idea what to do in indonesia, besides going to the fashionweek

ida_zy said...

hijabi inspired, maria is in malaysia not indonesia :), insya Allah i pray you will find someone who kind enough to entertain you there

maria, hafiz hamidun memang my favorite composer, i like his works pasca unic days
rasa nak menangis dengar lagu ni sob sob

nhhas said...

Salam,
Maria, pernah dgr lagu My Ummah from Sami Yusof? lagi touching ;-)

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

http://wisataoutboundmalang.com/

http://www.nolimitadventure.com/

Ibnu Al-Jalil Al-Qadir said...

izinkan saya amik lirik ni..

Gho Soe said...

akhirnya dapat gak lagu ni.