Thursday, December 27, 2012

what happened in the morning

of 15th december 2012.


kalau tengok from this picture, can see how dark red the inai on my fingers kan.

well, malam tu ada orang datang meng-inai-kan myself and some of my family members.
adat inai ni memang la orang kata bukan islamic ke apa.

but to me, i bukan nak follow any other cultural traditions ke apa, i only thought of its symbolism.
my husband muka agak la babyface, and myself, i look like i'm 16 years old.
(kalau ada orang rasa nak termuntah dengan statement iolls, sila muntah jauh jauh ya. nanti busuk bilik, iolls takmo tanggung. wahhaha =p)

ok anyway, because i knew we look kinda young, the inai (i feel) will avoid fitnah. sebab orang nampak inai kat jari, terus fikir dah kahwin. 
some more my husband and i tak pegang tangan (since i dalam proses penghijrahan), so when we can hold each other's hands after marriage, i memang pegang la kan. saje menggedik =p
and because we're holding hands, i memang rasa a bit worried if people think we're just couples ke apa.
again, back to how young we look.
ngehehe =p
i pun takde la kerawang kerawang mende tu sangat. because like i said, i just want people to know i'm married, bukan nak tunjuk artistic ke ape ke. (sebab i jakun kahwin ok? bila tak jakun, and if the inai dah hilang by then, then biar lah. if i want to, i can top up again the inai and pretend im a newlywed. no hal la. ihik!)

i honestly don't want muslim youngsters to think it's ok to hold hands bila couple couple.
if a guy can control himself from touching a girl, and a girl can control herself from menggedik with a guy, they're on the right track, in sha Allah =)
but if dah pegang dah pun, it's not too late to stop. Allah Maha Pengampun dan Maha Mengetahui, in sha Allah apa yang diniatkan di dalam hati, Dia redhai. =)

anyway, the inai!!

the inai the kakak did for me was from a bottle. i pun tak tau la apa brand ke apa ke. my mom yang set it up for me. 

yang kelakar nya, pagi tu kan masa amik wudu for solat subuh, the inai's colour ran jugak.
i didn't notice it until dah morning.

what happened was, i saw myself in the mirror looking rather brown. i actually wondered if this was what they all said as "seri pengantin". aneh sungguh, my seri made me look browner. 
what's weirder was brown tu bertompok tompok!
it was concentrated at the nose area, and uneven lak tu!

i gi toilet lepas tu, and washed my hands, and only then that i realised it was the inai yang menompokkan mukaku!!
tergelak iolls masa tu.
how i thought it was seri pengantin tu yang takleh blah!!

i told my mom about it and we had a laugh!
and i told Faressa, my cousin and my makeup artist, so that she can make me look normal. ahakkk!!

alhamdulillah, i looked super normal, a bit tanned, but oh well. at least tak nampak tompok tompok brown on my face. 

GHAHAHA!

so siapa2 nak berinai, just make sure it's not the kind that will run down. or just be careful.
=p

salam!

ps: don't ask me about inai jenis apa la ek, coz i honestly do not know. all i know was that it's from a bottle. kakak tu kata her own mixture. which i have no idea what. 

pps: La ilaha illa anta. Subhanaka, inni kuntu minazzhalimin… Tidak ada tuhan selain-Mu. Maha Suci Engkau. Sungguh, aku ini sudah berlaku zalim… jom amalkan bersama. moga moga our dark pasts will be forgiven by The Almighty Allah. amiiin.

74 comments:

TiniiRenee said...

wahwah , nampak bahagia gilaaaa kak maria lepas kawen :3 semoga kekal dgn izin Allah :)

Addin Aisyah said...

hehe, apapun, semua dah selamat.. :)may Allah bless..

Siti Aniza said...

lol. mujur tak de tompok2 kan.. inai tu pekat la.. :)

bienabilah said...

kak mariahh can you write a post bout how you met your HUSBAND ! share the story with us :) its gonna be funn *mengaharap*

Rainani said...

Tahniah.. waiting ur reception on 'Raikan Cinta'.. smlm nmpk preview dh.. :D may Allah & Rasulullah bless u and ur family now and hereafter

izfanora said...

wahahaha.. same like me lah.. tompok2 kt muka. ganas betul tido..

happy married dear. semoga bahagia until jannah.. :)

ENarisha ♥ said...

Kak Maria, tak sabar nak tengok raikan cinta. Siap buat reminder lagi tau! :)

Hana said...

HAHA. Betul laa kan, kak nampak muda lagi, takut nanti orang fikir bukan-bukan. LOL :P

Areeba Khan said...

Make Earning on your Every panels you purchase, Many types of Earning Systems
<a href= http://bannersbroker.com/MrSanghani17 A

fifie said...

Tahniah Maria and Dato'. I love all your wedding pictures and it would be blessed if I can watched your wedding ceremony through TV. hehee

Uya said...

Lwakk lah pulakk bile bace . Hahaha >< Can't wait utk tgok raikan cinta nanti . yeah:P

Watercolour said...

Inai je pun.

Twins said...

bagusnya tak pegang tgn b4 kawin..i salute you sis.
yeah i admit you both look young, so mesti org akan fikir korg mcm couple je padahal dh kawin :-)..selamat berbahagia Puan Maria hihii

eszyamin said...

MARIA ELENA NI LEPAS DIA KAWEN, GALAK PULAK AKU BACA ENTRI2 DIA..PADAHAL SEBELUM NI TAK AMEK KISAH PON DENGAN BLOG DIA NI SANGAT..

MUNGKIN SEBAB JELES DGN ASFIRDAUS KOT..KBAI

teah said...

Yeah, most muslim youngsters do hold hands before marriage... sigh.

I've heard about this one thing; a good man is someone who could protect his woman, even from himself. ;)

sea_lavender said...

inai tu pekat btul ~~ heee ;D Moga bahagia ke akhir hayat mrs maria elena wif husband ;)

ΔRIZYRΔ PΔNDΔ ™ said...

Akak . Tahniah atas perkahwinan akak toe :') semoga kekal until jannah :'D Iloveyouu

Jehan said...

Congrats kak maria! Anyway,jehan setuju pasal yang pegang pegang tangan tu.

Niena Reen said...

syoknya muka nampak muda. kekeke. congrats kak maria! suka tengok akak dah kahwin! wee ;)

TianChad Chen said...

Yo =D Congratz on your wedding ar!
Just wonder when will you post new YouTube video again. Hoping to see more from you!

korie hensem said...

hhaha, lawak la kak, seri pengantin eh tompok2 tuh. ngegenge ;)

btol jgk inai dapat elak fitnah korang dua dh kahwin

Sue said...

I'm so happy for you Mariaaaaa and Asfirdaus,cpt2 dapat baby yah.Rasa nk ponteng mass lecture on Sunday,so I can watch you on Raikan Cinta at astro ria!

Nurmujahidah Ismail said...

goshh!!! it was late already when i read this blog. really regret it now,,,, i hope to hve that kind of inai when im married,,, happy holding hands my dearest!!! :D

Arai Lekir said...

selamat pengantin baru.. bercinta sampai ke syurga :)

SarahZul said...

forever young ! hahah

LaLa mhdnor said...

i pun pernah kena inai kat muka, pastu dok dalam toilet lama giler sebab nak hilangkan inai tu :P

nur amalina athman said...

Setuju dgn kata kak Maria

"because i knew we look kinda young, the inai (i feel) will avoid fitnah. sebab orang nampak inai kat jari, terus fikir dah kahwin."

❤~Emma Abduh~❤ said...

haha..klakar..tnx sis..nnt lau berinai kompom hati2 beli...

::Itu Aku:: said...
This comment has been removed by the author.
pikir kool said...

it's good to think of using inai to elak fitnah. at least it'll be counted as pahala in shaa Allah.

Maicher said...

i like you sista!

cant wait to watch you on astro ria! :D

Hanih Borhan said...

haah kan,ada betoi jugak apa yg dicakap...yelah,at one point,kita nak avoid fitnah kan, esp ppl in our community yg sangat cepat melatah & buat assumptions which most of the times are the bad things...

seri pengantin mana ada tompok2 :p

cikghah said...

lil bit stress sebab tak boleh tgk raikan cinta T.T

ohh btw, iolls ketawa giler baca uolls punya post bout tompok2 ni haha

oshinz said...

inai yang pngantin pakai memang selalu turun colour. dorg ade letak some kind of ubat ape ntah nak bagi merah. hehe. funny okeh!

TechKini.com said...

Congrats. Cantik color inai tu :)

-> ❤ TechKini.com

Cik Eka said...

inai yg kak maria pakai tu mmg cantik..
terpegun tengok merahnyer..hehehehehe

haritu duk inai sepupu tunang,inainya kurang merah..

tu guna inai tumbuk lagi tu.penat iols tumbuk,hasilnya tak berapa merah..


Riena Haiqal said...

hahahahahh betul2 nampak seri pengantin la tu kan.. inai dah menompok kat muka dah.. pengalaman la tu kan

Meen Ramsa said...

tahniah kak maria & zarul!! both of u memang sesuai sangat. :)

didie noxious said...

congrate!
inai tu mesti campur dgn inai india yg dalam tiub sbb time my sis berina pon jadik cam tu jugak!nasi pon dak tukar warna,huaaaaahuaaaa~

Fatin J. said...

memang semua inai akan run down kot. i pun kena jugak masa pagi nikah. nasib bait kt lengan. bangun tido je trus cek muka if ada 'unwanted tattoo' kt muka. haha anyways, Barakallah maria n hubster!

Siti Rohaida Yusof said...

memang santek wane inai tu

I am a blogger Wife said...

tahniah maria..semoga bahagia hingga ke syurga

Sheila Salim said...

Assalamualaikum dear. Baraka Allahu Lakuma buat awak dan pasangan. inai warna cam saya punya. gila merah sampai nak terhitam pulak. hihi

tihany liana said...

:)

Rozita abd rahman said...

cantiknya inai...secantik orangnya...tahniah!

follow sini no 34870!

merapu said...

Funny lar ur story, like it, huhu

Akmal Khalidah said...

Hahahaha! Kelakar lah kak maria ni :D

Tahniah kak! ;D

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Selamat Pengantin Baru Maria..
Moga berbahagia hingga ke syurga.
Tahniah ye.

Misz Fazie said...

haha kalau kahwin inai kat tangan mesti merah cantik jek. ni tengah tahan diri daripada pakai inai sebab nak tunggu time kahwin nanti baru pakai baru ade seri. ecehh. hahahks

Darlity said...

salam kakak :) Barakallahulakum. Subhanallah, anda sungguh adorable. semoga cinta sampai syurga..

Darlity said...

salam kakak :) Barakallahulakum. Subhanallah, anda sungguh adorable. semoga cinta sampai syurga..

ayapunyacinta said...

mariaaaaa, i really admire the way u think, no pegang2 before marriage.. respect! congrats both of u, u guys look sooooooo great together.

Lucky Emerald said...

Congratulations...looking forward nak tgk ur wedding reception in "raikan cinta'

Steffany Daph said...

ur inai look so darker :D sngt sesuai.. look younger :PP hihihi..dont worry kak.

Steffany Daph said...

ur inai look so darker :D sngt sesuai.. look younger :PP hihihi..dont worry kak.

rinaruby said...

dulu suka baca.. but now mcm terlebih poyo la u.. hmm

NAD said...

nasib baik tak nampak sangt itu tompok2 but i wish you happy untill jannah sis :D cepat2 dapat baby nanti orng ingat itu adik bukan anak ;D love maria elena Ahak*

sosososososfefefefefeyayayaya said...

wowww, tahniah kak maria!!! semoga bahagia selalu yee kakk!!

cloverleaves90 said...

inai sooooo not showing that ur married or not. what happen for the next couple of months?? takkan u nak pkai inai for the rest of ur life or perhaps for the rest of ur life while u both stil look young? LOL doesnt make sense ROFL

Maria Elena Zarul said...

it's called "paranoia for newlyweds".
you'll understand some day in sha Allah =)

shahirahkhairudin said...

masa akak jadi bridesmaid bff akak tiga tahun dulu, the same thing happen to the pengantin. inai bunga dia melekat kat muka pagi tu. bila kita dah bukak inai, actually inai tu masih lembab dan tak betul betul meresap ke kulit lagi i think. masa tidur tu tindih tangan, so memang dia melekat la kat muka. kecoh la rumah pagi tu.

Kathy Rospin said...
This comment has been removed by the author.
Kathy Rospin said...
This comment has been removed by a blog administrator.
pikir kool said...

@kathy rospin
jangan cari kesalahan org atau sebarkan keaiban org yg telah berubah, sbb x baik.

49:12 Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebagian prasangka itu adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebahagian kamu menggunjing sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima tobat lagi Maha Penyayang.

pikir kool said...

wow, who'd thought that a peccadillo like *tak penah / tak* can be perceived as monumental to some of ur readers.

if this is their sign of admiration, i can't imagine the ramification of contempt.

hymie jamie said...

orang kata harus berinai selepas umrah ke macam tu.i pon xsure. btw inai itu harus dengan niat berubat.n dalam masyarakat kita kalau tengok tangan ada inai menunjukkan baru kawen.btw maria i bangga dengan penghijrahan u.bukan senang orang nak berhijrah dari zaman dulu ke arah yang lebih baik.need time and support.its hurt bila orang nampak keburukan kita yang dulu lepas tu ungkit.sabar okey.and good luck for ur exam ;)

Nabila Zulkanain said...

YA ALLAH YA TUHANNNN, seriuslaa statement yg tk pnh @ tk pgg tgn tu jd issue omg geli lah, sy pn sbb minat kak mars mmg pnh godak blog ni dr 1st entry smpai la la ni, and mmg pnh jumpa pic romantic sis and as before she berhijrah bla bla tu semua and for me i jz assume what she meant by tk pgg tgn tu specially referred to masa dia SUDAH BERHIJRAH LAH DOL adoiii. Nmpk tk ohsem sgt smpai bnda2 kecik mcm tu pn nk GEDEBABOOM jd issue, lg pulak entah ap la niat jgn sbb nk mengaibkan org sudah lah. Haha Allahhhh haii sila get a life and stop besarkan issue2 sengal please. Ye sy backup kak mars mcm dia bff sy so what? Problem? (Oh yg tk ohsem tk read 9gag msti tk paham muka meme mana yg sy tgh refer skg ni, oh well :ppp ) Peace no war, teruskan kehenseman anda sis! Love you always :)

{ uMy } said...

inai is in islam.it's been mentioned in several hadiths.so my question.siapa yg inaikan puan maria? if you don't mind sharing =)

RIMA DANIA said...

just wanna share...
dah 7 bulan kahwin pun
i still wearing inai sebab
i'm a full time student..
betul kata kak maria niat nak
pakai inai sebab nak elak fitnah
sebab kita tak nak orang fikir
yang bukan2..

p/s: pernah check in hotel dengan husband after 2days married.. hehe staff hotel main signal2 pulak nak bagi ke tak kami menginap kat hotel mereka sebab ragu2 sama ada kami ni pasangan suami isteri ke tak.. hehe dengan tak sengaja saya terletak tangan yang inai masih merah di jari kat reception counter .. ha.. lepas tu baru diorang accept kami dan bagi kunci bilik hehe..

Anna Hanna said...

Good one dearr!
Niwei I've read dis post like three times n I noticed some changes
Heh I must go back n read again all ur post
Who noe wat I might av missed!
Hehhe cheeky u
BTW babeh congrates!

pengembara dunia said...

Salam, maaf tegur.. saya pernah dengar dari ustaz saya yang berinai tuh dibolehkan untuk dilihat untuk suami, bukan untuk umum.

barakallahufik, mabruk atas pernikahan

mengenai salam tuh sebaiknya akk rujuk guru agama, sebab yg saya tahu, mcm pakcik saudara, family sendiri, mertua yang boleh salam, selain dari itu saya kurang pasti, sbb salam nih bukan dilihat pada umur.

akk berminat tak, nak pergi pengajian untuk muslimah tak jauh dari one utama, pengajian dia memang best dan terbuka untuk semua umur dan khusus untuk muslimat, seronok, saya nak share jadualnya tapi tak tahu cara, kalau awk reply komen nih saya akan anggap akk berminat, insyaAllah best pengajiannya...

maaf ats salah dan silap dan terkasar bahasa yer, salam :)

pengembara dunia said...

oh tertinggal, wallahua'lam... :)

pikir kool said...

@pengembara dunia

hukum memakai inai oleh perempuan drpd pandangan mazhab syafie adalah *harus*.

tapi dalam keadaan ini, jika pemakaian inai boleh mengelakkan fitnah, maka ia lebih digalakkan lagi.

ustaz anta berpandukan mazhab yg mana ye? di malaysia ni, kita ikut imam syafie.

wallahualam.

Mama Adam said...

True. Masa kawin dulu pun, rasa semacam je masa mula2 keluar in public. Sbb, nk pegang2. Luckily ada inai di jari. Terserlah kepengantingan baru =)