Tuesday, May 15, 2012

OH MY INGGERIS!


Assalamualaikum!

Sesetengah orang tidak faham akan kepentingan dalam menguasai Bahasa Inggeris.
Bukan nak cakap English tu penting gila sampai tak reti cakap bahasa ibunda. No!
Bahasa Melayu is important, but being able to speak in English is an added value to everyone’s capability. Sedar tak sedar, perkataan-perkataan dalam Bahasa Melayu kita ni pun kebanyakkannya derive dari bahasa inggeris.

Example:
Terer.
In English is terror, which means an instance or cause of intense fear or anxiety.
But “terer” in malay means hebat, bagus gila, awesome to the max.

Horer.
In English , Horror means an overwhelming and painful feeling caused by something frightfully shocking, terrifying, or revolting; a shuddering fear.
Whereas “horer” in Malay means menyampah, entahpape, geli, dan seumpanya.

ha. Amik.


I don’t know any other countries who do what we Malaysians do: Speak multiple languages in one sentence. Seriously!
Speak tau! Bukan nyanyi! If you notice, kokopops aka kpops ke, Hindustan ke, Turkish ke, they put random English words in their songs so that we, yang tak faham what they’re singing about, can at least understand the English parts. But when they talk, they don’t “campurkan” their language like how we Malaysians do.
That’s how cool and awesome Malaysians are!

So back to importance of English.

Saya, selaku ex-English tutor, memang strongly encourage everyone to try and speak better in English. I know loads of students that are good at writing and answering questions in English but bila nak cakap, takut takut.
Remember, it’s just a language. Kalau berterabur mana pun, it’s still considered cool that you can speak more than 1 language! =D

Oleh sebab saya bukan seorang guru Bahasa Inggeris dan takde la “terer” mana pun, anda anda sekalian boleh tingkatkan lagi Bahasa Inggeris anda dengan menonton Oh My English! di Astro pada 20 May 2012 di Astro TVIQ (channel 610)! Program ni berkonsep komedi dan dibintangi retis retis popular tau! =D
Pergi la ke website mereka dan berjanji untuk bercakap English dengan lebih baik! Hehe!

Saya dah buat daaahhh! Good luck ya!!

62 comments:

Rozuan Ismail said...

itu belom yang manglish kan

ecahsnaz said...

could you please 'chop' this letter teacher ? ;) hehe .

Shazney Shamsuddin said...

suka baca entry englishh dia..

Salimah Matiseh said...

dah lama tinggalkan bahasa inggeris,lg2 keje ngan gomen ni..mmg melopong je la bila tourist tanya jalan :p

LydSunshine said...

terer yg org kita selalu ckp tu, lecturer saya cakap, MUNGKIN berasal drpd pekataan 'thorough'. Sebutannya kan 'ta-rhe'. Tapi mungkin la dia kata. Mungkin ye. Bukan confirm betul.

teenot said...

Rasa cam malu bila salah cakap..tu yang membantutkan tu..

please open the fan..hahahaha..you want me to open the fan aaa?

keli menari said...

dah lame rasenye tak berenglish.. ape jadi tah sekarang.. mahu berterabur bercampor adok..huuu

Aliff Haikal said...

ohsem = awesome

HHAHA

ReeneeRaaid said...

couldn't agree more.

paling tak suka orang guna "laa" masa speaking

erma nazillah said...

I'm learning the language :)

nurdani said...

suka sangat berbahasa inggeris,tapi bila ada sesetengah kawan yang cuba kills my confidence to speak in english...agak down. hehe

nurdani said...
This comment has been removed by the author.
nurdani said...
This comment has been removed by the author.
nurdani said...
This comment has been removed by the author.
nurdani said...

i'm so sorry maria. internet masalah. dah terkomen lebih.

Anasyg said...

berjanji utk mempeljri bhs inggeris ... ta menahan pesnan tu ..

shima wibowo said...

setuju sgt with maria...:) cuma bahasa je...kalau salah boleh belajar dan belajar lagi...dan lagiiiii...huhu

eni said...

try juga nak berbahasa inggeris...even byk yg broken2...so sorry...cos I'm not using an american or british english but using an american red-indian english with permatang pauh accent...hohoho...

Cik tikah said...

bi tuh pnting :)

tiRia jeZsy said...

Macam Sabah pun banyak perkataan Inggeris kekal sampai sekarang tp dah berubah sebutan.. contoh, CIGARRETE untuk rokok.. tp orang Dusun kat Sabah panggil rokok SOGIRIT.. hehe ^^

✿Lady Ainaa ✿ said...

I wanna to improve my english....especially for my grammar..urghhhh, really worst... But im try to speak in english even my english not really good at all.. T^T...

Fateen Faheen said...

Sis, I was talking about the same thing as well and I take this entry as the example in my blog. Thanks ya :)

cik violet said...

ta saba nak tgk oh my english tu :)

peej said...

nice entry. my friend few years back blk malaysia with her British boyfriend. we were talking in Malay. somehow dia dapat tangkap our conversation sebab dia kata malay if sembang akan ada english words. :) n yes. malaysian adalah awesome.

Fndy said...

macam mana plak ngan spender? haha

NURUL HUDA TAIB said...

kakak.
saya suka entry nih.
saya tak fasih English tapi boleh & suka nak cakap dlm English.
Tapi, masalahnya, sebab saya tak fasih, grammar teruk. Bila bercakap, tersilap, mesti ada orang yang gelak, ejek2,kutuk.
Baik cakap dalam Melayulah kalau tak tahu Eng.
Cane tuh? Tak boleh nak confident.

Nina Johari said...

love this! ;)

Ayuni said...

Sis, awesome post! Actually I'm trying to improve my English through blogging too....

Hawa said...

hehhe teringat pulak loghat negeri trg aku yang ade sestengah diambil dr pkatan inggris..n diguna pakai sbg bahse harian..hehe

1)Nak kona..mean nak belok in BM, bi: corner

2)Nak goheak basikal..mean nak kayuh

basikal dalam Bm,..tap goheak tu diambil dr..go ahead

Hawa said...

Nurul Huda Taib..awok cakap je..pedulikan..org yang ketawa2 tu..kdg2 diaorg pun slh at least lrarn n try..sy pun sme ahh..tapi sy try..skunk nie dah leh improve skit2..

RealNS said...

twitter pun salah satu medium nak blajar english . most of twitterian NS speak English , so dari situ boleh la bljar :D

Hashira Yusoff said...

FYI, i use blogging as a medium to improve my eng. it is fun actually. and smbil mnyelam mnum air la kn i learn british accent. how to speak like them n slang that they use. smpaikn masa present dlm klas pn guna british accent smpai org trnganga wlaupn lotsa grammr mstake. haha.. i oso learn eng through movie like harry potter! hihi.. learn english make me feel ohsem! ^^

ayut said...

baik ex-cekgu...saya akan cakap inggeris..hihihi :) but strongly i agree with u,maria...added value to us..orang pandang jd 2belah matala..bukan sblh mata je :p

ZaRa said...

roti bakar = burning bread
hehe...

skrg ni banyak english dah dimelayukn

gostan = go as turn

Eiya said...

like this part > kokopops aka kpops <
hehehe

shark said...

hahaha
nk lg best tgk iklan astro..
mmg lawak ler diorg buat.

Nurmujahidah Ismail said...

takut pulak perguruan terjejas,, hehe

thisisaina said...

I can really speak in English but not in writing ! bad . haha

Izzah Ab Aziz said...

gojes is gorgeous and retis is artis ? buahahahahahhahahha!!

ain dzaya said...

promote astro nie..untuk jadi lebih baik ^^

ELeEa said...

i pun da wat janji =)

Nina Ali said...

kudos to Maria for this timely post.
i think there is an inherent problem with the recent graduates in Malaysia nowadays... and looking at some of the comments here, i think i could gauge the reason why.

read this please :
http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2012/5/16/nation/11296180&sec=nation

_kAk mAh_ said...

tak yakin nak spekang..ni..berterabur habih..humm..

safarinnhhyahaya said...

akak..cmne nk improve speaking in english ya??
confident level low la..
ada tips2 berguna x?

MiSz fiFiEyQa said...

you know what sis?I really2 adore you for your awesome English...u r my idol!!
I really2 hope dat someday I could be a good speaker just like you... ;)

yes...it's true...I am good in writing..at least la...but when it comes to speaking...I was just like err...urmmm...tergagap-gagap..
horror sgt lol...sobs..

nazira said...

sis, jumpa ini di blog ben ashaari..
sangat lawa..
http://www.benashaari.com/2012/05/koleksi-habibi-basic.html
:)

CikAnyss' :O said...

agree !

Sarardienar said...

suka baca post bloggers yang cakap pasal kesedaran berbahasa inggeris! bagus2.

faiz fakhirin said...

ENgLish...malasnya nk belajar.

syitah said...

"But when they talk, they don’t “campurkan” their language
like how we Malaysians do. That’s how cool and awesome Malaysians are!"

perli ek? heheh...ke campur2 bahasa dalam satu ayat itu bagus?

we mix languages because sometimes we can't come up with
the equivalent of a bahasa/english word fast enough
thus opting for an easier approach thus mixing the languages..!
and some words can't be directly translated or explained in bahasa...kan? :)

a year ago...a y1 pupil of mine who can't read and speak english...
fluently said, "my name is temulak"..
behold! the influence of entertainment! ;)

Kathy Rospin said...

plg suka ckp manglish. "u want to eat ka?" haha can accept or not?

Fitrah Ariffin said...

promotttttttttttt ohmyenglish lagi:D

silent heart said...

it true..dengan menguasai pelbagain bahasa..ia membuatkan kita mudah nak berkomunikasi dengan negara luar ^_^ xda la jadi macam katak bawah tempurung kan...hehe

Si Tuyuk said...

dulu x suke bi..but after kuar dr matrix mcm obses pulak...cikgu bi kat matrix n9 2007/2008 best and baik gler..hihi..sape ex KMNS kat cnie??knl x dgn miss Azma Abdullah..

Sarah Jafar said...

yeah !!!!

Sarah Jafar said...

yeah !!!!

I'mKeynaMokhtar said...

oh my english ! haha..sis, actually i love to speak in english even i know my english is broken enough..harhar..i like to hentam jea..but i'll try my best ;D

nabByla said...

lau nabilah, 'horer' tue mmbawa maksud 'padan muka'. hehe akk pnh dga tak ? tapi xbaik la nak ketawakan org ngn ayat tue.


by the way, nice entry! thanks for the tips. ;)

dolge Miyya said...

nice entry :)
like this <3

whatevergirl said...

Juz becoz u cn rean n write better doesnt mean org lain xpandai english i think most malay mmg better english in writting juz malu nak converse je. Becoz melayu modest example taken is from melayu yg betul2 pandai which is segelinir sgt most malay english mmg tiptop

لورنس said...

برامج حماية

برامج فيديو وصوتيات

برامج محادثة – ماسنجر

برامج صيانة

برامج رفع ملفات

برامج التصفح

برامج مكافحة الفايروسات

برامج ضغط الملفات- فك ضغط الملفات

برامج مكافحة ملفات التجسس

برامج سطح المكتب

برامج شهاب سوف - عالم من البرامج

برامج استعادة الملفات المحذوفة

برامج الرسوم والتصاميم

برامج اساسية

برامج استعراض الصور

برامج الفلاش

برامج ايفون برنامج آيفون

برامج تحرير الصور

برامج تسريع الانترنت

برامج جوالات Samsung السامسونج

برامج جوالات سوني أريكسون

برامج مشاهدة القنوات الفضائية

Mama Qadida said...

Like this entry ...salam perkenalan maria. Am ur silent reader