Friday, March 8, 2013

prego

assalamualaikum jamilah!


ok i feel like puking. thoughts racing like ferrari, hati pulsating like crazy - symptoms of blogging tanpa kisah.

i JUST posted a pic kat instagram iaitu:

ok no big deal. just telling people about the tudung. get it at qeesha.com, blablabla..

i'm the kind of instagrammer yang "touch and go" (not just instag, tapi twitter & facebook pun camtu dah).
i post a pic, and i go off. 
sometimes i read the comments, but often, i don't. coz when i do.. i always don't know what to reply to people.

anyway, back to the pic, it's nothing. just me posing macam pinggang patah. and so happen, i terbukak la part comments tu.
terkezut iolls tau.. 
why la. whyyyyy!?!?!
why must it always be "dah pregnant ke?" or questions and assumptions sewaktu dengannya?

i just like to pose macam pinggan patah.
ha kan dah.
pinggan lak patah.
malas nak edit. tapi rajin lak nak type lebih.

hahahaha!
emosi emosi =p

previously, ada gak picture yang dapat the same 'treatment'..

aiyoyo...
it's not that i don't want babies. i want kot!
just that no matter how many people tell us to try harder or whatever, rezeki is Allah's part. not mine.
we can only try but kalau Allah SWT tak rasa it's time, He won't give us a child.
whatever happens in my tummy is not something i can control.
i can't just snap my fingers and tadaaaa! ada baby dalam perut! weeeeeeeeeeeeeeeeee!

wuuuu..
i can't.. and it won't happen that way..

saya percaya Allah Maha Mengetahui.
He is the Best of Planners anyway.

so bila i nampak sorang, dua, tiga, empat orang, astaghfirullahalazim.. tanya i pregnant ke or assuming i'm showing off a bump, (although i know they only mean well) it gives me a feeling yang.. tak best..

it makes me feel like.. ish susah lak nak describe feeling tu! 
oh well.. how would anyone like it when it happens to them..

i remember a friend of mine shared an article pasal cakap "cepat cepat dapat baby ya!" masa orang baru kahwin is not a good thing.
lupa article apa..
tapi now i understand why.

rezeki ialah hak Allah untuk beri atau ambil.

toksah la comment comment lagi pasal pregnancy. not just to me, but to anyone yang dah kahwin sama ada baru atau dah lama.

if, in sha Allah, Allah beri kita cahaya mata, i will tell. tapi in my own time la. mom and grandmothers tak suka kita share benda yang tak confirm kita dapat simpan (like a baby).

i hope this works in two ways.
i will try to stop posting pictures of me posing pinggang ke depan, and i hope orang orang yang baca ni boleh tahan diri dari tanya orang (me) yang baru or dah lama kahwin pasal baby.

sorry if i offended anyone..
salam.

77 comments:

Zaleha Sueb said...

usaha tangga kejayaan.. hehehe

Alia Erfani said...

betul3 :)

Seneorita Baharin said...

betol tu akak maghia, soklan2 cmtu agak sensitif utk yg dh berkawen tp xprego lg kn, diam2 sudah la, xyah tnya soalan2 cmtu kan...wlaupn sye xkawen lg, tp sye dpt rasakan dat situation..tiba2 teremo plak...hee

onie said...

pinggan pun bole,hehe

Shazwani Ramly said...

setujuuuu.

NinaAz said...

Like me... tension lorrr. Asyik2 tny dah ada isi kerrr???? Huhuhuhu....

Cik Itie said...

sabar okeh, cakap orang memang mcm tuh, yang penting kita usaha :)

laskar pelangi said...

entah la .macam soalan tu wajib ditanya lak. kepoh jugak masing2 -__-

Bubu said...

tengok gambar, ingatkan akak dh pregnant. like seriously :D

Nini Mohd said...

hmm...faham sgt.
dah selalu sgt org tanya i pasal pregnant ni.
itu semua kan rezeki Allah.
pernah ada org comment kat gambar yg i post kat fb : "blom pregnant lg ke?"
perghh....soalan dia.
sabar jerlah.

http://ninimohd.blogspot.com

Farah said...

hehe just pose the way you love, because i love that pose too!! so comel :) hope you will both get really cute babies

x

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Don't worry too much...all around you always pray for you no matter what...and only Allah knows what the best for you...Good Luck, friend!

ririst chan said...

check and join with my giveaway, here:
http://ristlicious.blogspot.com/2013/03/top-7.html#.UTnUS9bQlbA

Mieza Jhaa K said...

Sama la... 2 tahun kawin, 2 tahun gak la mereka dok tanya soalan sama.. rasa lemas juga

Twenty-first-Me said...

That question actually stressed the one being asked.

EdDynNa ♛ said...

kak Maria Elenaaaa ^^

Shahada Fauzi said...

setuju..kekadang jelik bila ada je pasangan baru kawen terus assume org tu akan mengandung dalam sekelip mata..apa ingat kerja org baru kawen asyik dlm bilik je ke? serius tak suka..huhu..dorang lupa kot semua tu rezeki dari Allah..hmmm..

takpe maria..Allah knows when it should be happen..just ignore je apa org cakap..

ceq_10 said...

first nampak tajuk post ni,ingatkan kak maria nk ckp psl prego sauce...hahaha

DLatum said...
This comment has been removed by the author.
Saadah Khair said...

TRUE¬! sebenarnya soalan 'dah pregnant ke? atau yang sewaktu dengannya memberi tekanan besar buat newly weds atau dah lama kawin tapi masih belum ada rezeki. Contohnya ialah saya sendiri. I hate that kind of questions! but I believe that kun fayakun is kun fayakun. Rezeki semua di tangan Tuhan.

shafiq mingle said...

salam.-klaka laa madam mars nie. . . serious.. i thought prego tue mcm nk kongsi resepi bg sedapkn lg pasta ngn prego . . . but then i read. . .hahaha... anyway. yea.. rezeki itu datang dari Allah n usaha tngga kejayaan and i know u kind like felt unhappy rite if someone ask you da pregnant ke? hahaha.. and yeah.. again.. u are funny person madam mars. . .

fairuzniza said...

I get the questions a lotttttttt, just because I'm a year and a half married but still not pregnant.

There was a time when a person asked me 'When will you get pregnant', I answered:

'Do you know when u'll be dead?'

mouth shut.

Hafiza Yunus said...

senang je maria, kalau taknak org salah paham, jgn lah upload gmabar pinggang patah, yg normal saja bha.

.masampahitgula. said...

You are right kakmaria. sabar.

zaty arifin said...

Benda sama berlaku kat I. Baru 3 bulan kawin, mana mana pergi, mesti ada orang tanya "dah berisi ke?" "dah pregnant ke?" ect. Maybe sebab I makin berisi lepas kawin sebab tak dapat nak control Makan+Bahagia so diorang cepat je assume newly weds dah pregnant.

Ini namanya pernafasan hidup. said...

New one :)

http://extraordinarymasampahitgula.blogspot.com/

C!K NoRa said...

kalo belum ade boyfriend.. orang tanye takde orang yang nak ke??.. kalo belum kawen orang tanye bila nk kawen.. kalo da kawen orang tanye bila nk pregnant.. bila da bersalin anak sorang orang tanye bila nk tambah anak lagi.. haiyohh.. people will never stop asking when and when and when!!

Ismi Naju said...

yah.. sedikit melukakan jiwa actually. ada yg suka bertanya pasal ni. rimas. asking like kita yang tentukan pregnant or not.

kalau dulu single asyik dok tanya bila nak cari pasangan

bila dah tunang dok sibuk tanya bila nak kawin

ni dah kawen sibuk dok tanya pasal pregnant..

tolong lah faham kami. Perancangan kita takkan sama dengan rancangan Allah..

Nurul Nadila said...

its a typical Q anyway.Dila pun kena jugak mase mule2 dulu...tanya macam2..at last lame2 diorang akan senyap laa...

saie said...

hik hik.. same as me kak..
sebab dah 7 months nothing going on. haha.
but still my husband will say, rezeki di tangan allah dan anak itu amanah :)
keep enjoying life !

Norasiah Nasir said...

Maria..u lucky sbb bru kawen dan org tanya pasal baby..i dah 7 tahun kawen..bila gemuk skit..perut buncit skit..terus tanya..ada baby ke..aii sentap beb..

sentap sebab i tak preggy..sapa tak kanak anak kan..
kedua..lemak i mean..i gemuk lah sgt sampai nmpk mcm org mengandung..


so maria..u fikir..kata-kata depa tu doa utk u dpt baby..rezeki tu semua dr Allah,sometime org tanya tu tak fikir ke Allah wujud.semua atas kehendakNYA.kita manusia merancang dan usaha.I pun tak pernah tanay kat org..ada anak ke tak..yang selalu kuar dr mulut i..semoga kita murah rezeki..better kan..utk mereka dan diri sendiri..

abby said...

agree with u & cik nora tu..
truly understand how u feel..esp ms i baru kawen, then now already blessed with 2 little angels and still ppl keep asking..
ppl always ask, kdg2 tu for the sake of conversation..so now i keep reminding myself, kalau pun org tanya lg, xmau sentap2 or emo, sbb bkn diorng yg rugi, i yg rugi kalu i sentap, huhu..so kalu org tanya this kind of question, i senyum je n ckp, blom ada rezeki lg..dh tu je, mesti dia x tanya lg..kalu tanya jgk, ckp the same answer n senyummmm je...harap2 dia paham :)

Zaqyah Razak said...

The same situation and emotion here, Maria. I pun baru kahwin last Dec, just like you and the oven's still empty. I sebenarnya tak nak tergesa-gesa pun.

But, at certain point, I rasa nak baby not because I want baby tapi sebab nak puaskan expectation orang sekeliling. Which I think is very WRONG! Right, Maria? Haish...

Btw, orang-orang yang bertanya ni yang offended people like us. Not you,sister :-)

myza said...

buat mcm akak,jawab ja Alhamdulillah,insyaAllah,..dan aminkan doa n kata2 pengkomen tew =_= trust me they wuldnt stop

petite said...

Maria,i totally understand u!!!i dah kawin about a year now n dari awal smpai skrang, org akn tya bnda yg sama, its like they neva stopped! Sometimes i feel like i wanna zip off their mouth!! Haiiyoo

aida rahayu said...

Hi..yerp. Agreed.cume satu jer nk tye,mne nk dptkn jubah mcm u pkai tu Maria Elena....answer plss...:-)

Maryam Azman said...

just wanna share my lecturer's story:

yeah, she's married for more than a year now i think. once or twice during her classes, she told us how much she wanted to have a kid but she still haven't. one day, her friend (a man) asked her publicly in a cafe in quite a loud voice; "hang da mengandung ka blom?" instead of answering, she went back to her office straight away, crying. she even cried when she told us the story. she mentioned how hard she prayed to Allah to be blessed with a child.

the message is that, yeah, the question about 'pregnancy' can be sensitive to certain people. so, instead of being busy-body asking, just wait for the news to come, okeh?

have a nice day people! :)

Nadia said...

betul tu kak maria. ive read an article yang berkenaan dengan doa Rasulullah SAW ketika mengunjungi majlis kahwin. diceritakan, Rasulullah SAW sangat tak gemar pada ucapan : "semoga dapat anak yang banyak" or something like that. :)


you can google doa Rasulullah SAW for pengantin baru insyaallah dekat situ ada lah something related to what i said above.


Wallahu'alam

Nurmujahidah Ismail said...

now i know,, tq for telling this,, even tak kawin lagi,, but i can feel the feeling,, hehe,, sabar ye,, ALLAH IS THE ALL KNOWING :d

embun suchi said...

biasa lew tewww...
orang memang akan selalu tanya benda yang kita tade.
contohnya time bujang orang akan tanya bila nak kawen.
dah kawen orang akan tanya pulak bila nak dapat anak.
bila dah ada anak, orang akan tanya pulak bila nak tambah anak lagi.
same goes to me.
saboor je la.

Ieyza Afieyna said...

insyaALLAH..nnati adela rezeki Allah bagi kan ..

whoeveritis said...

Fahaam sangat..bukan pasal belum pregnant, and rase annoyed org tny sbb x pregnant lagi, tp mcm mane eh nk describe..kite faham and tau pasal rezeki Allah bg bila2, kite tau fact tu, tp bile org pun ckp " sy doa awak cepat2 dpt,nnt ade rezeki la tu, etcetc" (eh org tau lah) hahah ..
Kawin tu go with the flow je lah..people expecting babies babies all the time..
Yes, sy setuju dgn statement certain org tua tak suke kecoh bende yg belum pasti. Same goes with my mom.

♥Hernee Nazir♥ said...

haiyoooo..dik..akak pn pernah alami..bile x peknen..die duk sbuk tnye..bile dh peknen n misscarriage..ade ke die kate lasak sgt xsyg baby..adoiii mak..ape punye olang la..rezeki tu Allah yg tentukan..klau dh smpai mase insya'Allah Dia akan beri zuriat utk kite..ignore jek..alhamdulillah berkat kesabaran akak n hasben n stlh 4x ggur..Allah bg akk rezeki sorg baby lelaki..dh nk msuk 2yrs dh..dh nk dpt adik dh ni pun..alhamdulillah..buat xdngr jek suara2 sumbang yg lalu tpi tlinge.. :)

Fauziah Mohamad said...

memang betul bila orang tanya pasal tu kita rasa lemas...semoga dengan kelemasan itu bertambah kesabaran, bertambah kehappyan kita dan bertambah stabil hormon kita...amin

GadizGula said...

Maghia,
I understand ur feeling. same goes to ppl yg keep asking "bile nak kawen?"
as a muslim, we believe in qada' & qadar. So, u shld believe in ALLAH. rezeki, ajal, maut, jodoh semua ALLAH yang tentukan.
p/s: i've read a words says that if ppl dok tanye bila nak kawen, bial nak dpt anak, cuba kita tanya die pulak "bila hang nak mati?" hehehe.....just a joke!

Maziah S. said...

Dulu pun sentap and emo klu orang tanya.. lagi2 kalau dpt news org yg br je kahwin, newly wed and kahwin selepas kita dah dpt berita gembira.. but then, i and husband muhasabah diri balik. Segala yang orang kata adalah satu doa. So, tiap kali org tnya dah ada isi ke? Or r u preggy? Instead of jwb with belum rezeki lg.. we reply with insyaAllah or Ameen.. or with a smile no answer.. its better that way.. Alhamdulillah, berkat mengaminkan doa-doa org yg bertanya ni, we receive the good news by early this year.. Hopefully you and anybody else will hv the oppurtunities to receive this good news soon.. Ameen..

Mama S. said...

huhu..biasalah tuh...klu mcm i plak...bunting pelamin...mcm2 lah org ckp...aik dah pregnant?cepatnye...aik...bukan men lincah..aik...laju c kawan...huhu...dah rezeki kan...bile dh kawin,org akan tanye dah berisi ke,law dh ade ank pempuan...bile nk dpt boy plak?begitu jg sebaliknya...

lin said...

Salam Maria, situasi sama spt yang saya alami sebab saya dah 2 tahun kawin tapi takde rezeki anak lagi :-) awal2 kahwin sgt stress tapi alhamdulillah suami & kedua2 family sgt2 memahami. Insyaallah rezeki kalau Allah nak bagi bila2 masa Dia boleh bagi tp kita jgn berhenti berusaha & jgn berhenti berDOA pd Dia :-) Chayok Maria!

Sharz said...

setuju jugak..kdg2 tak selesa bile org tnye 'dah ade ke' tapi kite takde lagi..tapi jawab je dengan tenang 'takde lagi' wlupon dlm hati agak terasa..tapi tak kisah pon..dorg doakan utk kite jugak..so cuma senyum happy sebab dorang concern kat kite.. :)

Heiladies Co. said...

Salam..

Sabar la dik..anggap je org sekadar manis mulut bertanya.sangka baik je..
blom kawin org tnye ble nk kawen. klu br kawin org tnya bile nk de baby. lama sket kawen org tnye ble nak tambah baby lg. pastu klu yg murah rezeki anak org kata jugak "ISH ASYIK BERANAAAK JE"
So, kesimpulannya kita jaga kata2 n tertib kita je sudehhh..

Noorshella Jaapar said...

ermmm inila penyakit org kita, waktu hbs blajar U tanya bila mau keja, bila bekawan tanya bila mau kawin, bila da kawin tanya bila mau ada baby, bila da ada baby tanya lagi bila mau tambah baby, bila da tua tanya bila mau dpt menantu, bila dpt menantu tanya bila mau dpt cucu n the Q bepanjangan mcm tu tp teda sapa pun mau tanya bila mau mati, sedangkan mati n soalan2 yg lain tu sama ja cara dtg dia, semua dari Allah, ermmm orang kitaaaaaa.

Hawa said...

Setuju sebab..everyone has rezeki lain2

Int said...

next time klu org tnye kak maria jwb je-hanya Allah je yang tahu bila sy nk dpt anak..kite bukannye bleh kontrol bnde cmnih pun.kdg2 bila org asyik dok tnya je bila nak dpt anak,tu pnyumbang stress sbenannye..sbb tu lah susah nk pregnant.

ape apen pun wishing u happy life kak maria! =)

Qiela said...

I think ure spending too much about other comments. Go cuddle with ze husband and dont take everything on fb to heart :)

mizahhazel said...

Tak pernah terpikir nak tanya pasal k.maria prgnant or not, just duduk dan baca ja blog u if ada berita gembira :)

LaLa mhdnor said...

i know how u feel :)

beautecology said...

thats normal...bila blom kahwin, org tny bila nk kahwin. bila dah kahwin, org tanya bila nak dapat anak. u thought they will stop? dah dapat anak pun still nk tanya, bila nak tambah lagi. haihhh...

Ucu_Eyza said...

Normal.Yg belum kawen tanya bile nk kawen.Bile dah kawen tanya pulak bile nk preggy.Bile dah preggy,tanya lagi bile nk tambah lagi...hidup ini penuh dengan pertanyaan. Kalau exam mmg kene jawab semua soalan.Tp,in life,just teruskan kehidupan tanpa persoalan.All the best Maria! Love u!

RIMA DANIA said...

setuju cakap kak maria tu..
dah 8 bulan rasa... tapi awal2 dulu terasa jugak..lama2 lali dah... selalu jawab insyaallah je..

Nursaila Norman said...

setuju maria, xpayah nk tny selalu..asal bru kawen je terus nk bg soalan mcm tu..sy dgn hubby mmg akan jawab dgn confident,happy nak mati 'rilex dulu'..confirm lepas ti xtny2 dh..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum. yeayy i knew the feeling. insyallah , Allah akan beri kita rezeki masing2. just wait for it maria :)

ct fesyen said...

same gan saya.belum ada rezeki lagi...
insyaAllah...kene kuat usaha dan berdoa pd Allah swt..aminn

Ummi Iman said...

Salam.. maria, out of topic sket... hehe..

Jubah u lawa sgt.. beli kt ner..? wah kepochi gitu.. sorry =)

Lisa Sheila said...

so true maria ... rezeki untuk dapat bby adalah milik ALLAH ... bila sampai waktunya DIA akan bagi... i'm one of them yg sedang tunggu saat tu... it almost 5 yrs :)

* Kak Ain * said...

I feel you Maria.. Macam akak, dah 9 years... YEARS dik, facing this never ending question. Boleh imagine tak 'happy'nya bila di tanya-tanya camtu. Pengalaman akak, ada yang bertanya sebab concern dan nak bagi nasihat dan petua. Kira soalan tu mukadimah la. Tapi, memang ada yang gunakan soalan tu untuk menyindir dan nak buat kita rasa down. Kuatkan hati bila diduga camtu. Allah tahu apa yang terbaik buat kita :-)

Maria Elena Zarul said...

masyAllah!

i pray for all of you yang experiencing, will experience and have experienced this =)

terima kasih banyak2 sebab share your stories gak for me and others to relate=')

hanya Allah je yang tahu apa yang baik utk kita. moga2 kita pun dapat ubah cara kita cakap ngan orang lain and didik our children & younger generation to be sensitive of others when it comes to all this. amiin, in sha Allah!

jazakumullah!!

Nurul Asykin said...

Cool k.Maghia ! normal letteww..
Bile single duk tny bile nk carek teman, dh ade teman sebok duk tny bile nak khwin/tunng, dh khwin tny bile nak ade baby, bile dh ade baby, sebok duk tny bile nk tmbh lagik.. rmi anak duk ngata pungpangg..sikit anak duk ngata jgk tny itu ini..

See.. INI LAH DUNIA ! I rimass u..
BTW, good luck k.maghia moge cept dpt baby ! Aminnn...

XOXO,
Mamatobe

HuDa A.M said...

Assalamualaikum...

paham sgt perasaan awak... saya dh setahun kawen lom ada rezeki... kdg2 kita biasa je... tp bila org asyik tnya, tu yg buat perasaan jd lain... kan... apa2 pun rezeki dr Allah... senyum je la...

echa said...

sabar je la maria...sebenarnye pertayaan dorang utk menumpang gembira...tp kalau dh slalu sgt tanye memang menjengkilkan...huhu

❤Mrs. Myra❤ said...

same goes to me sis..
rase macam 'errghh' bile orang duk bertanya soklan tu even sy pon baru 3months married...
Rezeki itu hak Allah..if ade, alhamdulillah syukur..if takde,usaha lagi...:)

aishah amin said...

take it easy mars<3 just continue being your awesome self and do what makes you happy!;) *hugs*

xx

Suhaily Che Mohamad Shukri said...

i love u for this! :)

rennylesa said...

Pengalaman sy dengan kawan2 lah, since saya pula lepas 2 bulan kawin, Tuhan berikan rezeki mengandung. And now, anak sy dah 1 tahun 2 bulan. So ada seangkatan kawan2 lain yg kawin awal dulu dari saya, belum dapat anak. Saya biasanya bertanya 'ada isi sudah?' hanya kepada teman2 rapat saya saja. IF jawapan mereka belum ada, saya akn bagi sedikit well bukan juga nasihat tapi maybe dorongan kpd mereka. Tapi ada juga, yg suda cuba macam2 cara tapi still tak dapat, saya selalu akan ingatkan mereka, Tuhan ada waktunya sendiri utk setiap kita. So for me, bila ada soalan macam tu, terpulang kepada kita how to respond. Memang some people mcam kurang sensitif..while some caring actually. Tapi apapun, yg penting diri sendiri kena muhasabah diri...know how to response. All the best maria. Yg sebenarnya..sy teruja..nak tengok ur very soon baby with firdaus. Mesti comel like the both of u. :)

shahirahkhairudin said...

yang penting sabar, dan usaha. akak dulu pun masa mula mula sedikit emosi dan jumpy bila orang bertanya tanya. tapi sekarang tidak lagi ! kita kena positif. bila dah kahwen sure figure akan berubah bentuk sikit. nak nak bila happy, berat naik berkilo. so orang selalu tanya, preknen ke? and akak jawab apa? akak kabo, haah. so far sekarang tengah preknen lemak. kikiki. to end the conversation, kita suruh depa doakan reseki kita. hah gitu.

Allah tahu bila masa yang sesuai untu diberi rezeki tu ke kita.

Nadhrotun said...

Yup, its true maria..I pun dah banyak kali kena, hurts me a lot!! I marries for almost 4 years, but up to now, I did not conceive yet..Even my family & In laws tak pernah tanya, orang luar yg sebok2 tanya...huhuhu..sabar yek, I know ur feeling..=)

B. Arafia said...

I totally understand how you feel! I've been married for a year plus and I've got people coming to me "shouldn't you be pregnant already by now?".

sayanya pertama said...

SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :


OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER --> WWW.PASSPERCUMA.COM

INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM









ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)