Monday, December 10, 2012

the kind of cars

assalamualaikum =)

it was this year when i finally changed my car; from an old school secondhand kembara to a proton preve.
i had my kembara since i was in my first year in uni.
and that was 6 years ago!!
i've been using that car for 6 years!! LAMA GILA! i did change at one point to a le petite chevy, but only for a while sebab my grandma needs the car more. she doesn't drive of course, dia ada a freelance driver who takes her to supermarkets and stuff for a day.

so from my experience (of using a secondhand car), i suggest people yang sedang mencari kereta baru to get a car yang fits your affordability.
ramai yang rasa kalau baru nak get a first car, lebih baik amik yang used ones, sebab takut kena langgar ke apa ke, at least tak sayang sangat, and of course coz it's a cheaper option.
tapi kena fikir gak bab maintenance.

some used cars memang ok je eventhough dah tua. tapi some cars lagi used dia, lagi teruk maintenance dia.
so kena betul betul check inside out of the cars.
and that requires a lot of car knowledge.

as a girl, i memang almost zero knowledge la bab kereta. that's why i have my hubby to help me most of the time. =p

sebenarnya, boleh je orang nak afford to buy a new car gak, instead of getting a secondhand one.
macam Proton Saga FLX 1.3 or 1.6 SE.



*click pictures to see better!*

i ada baca that it's got RM2000 rebate and no service charge for a year. roadtax dia zero kot for 2 years! and after that, nak renew costs only RM5.
lagi murah dari renew driving license. haha!! =p
dah la the car have good safety features, it's fast and it's very fuel efficient.
untung gila la kan beli kereta baru pastu dapat rebate, roadtax RM0 to RM5 je, selamat, cantik, maintenance murah. apa lagi ekau nak? haha!

i remember driving my old kembara.. the max speed i could go was 100km/h, and tu pun dengan shaking shaking yang menggegarkan lemak. haha! andddd sangat kerap kena gi kedai service sebab it had so many problems. in a month tu, wajib ada car problem at least once. gila kan? *tsk tsk*

so as a conclusion, i just think anyone yang nak get a car to not only think of the cost of the car, but consider the 'hidden costs' like fuel, roadtax, service, etc, sebab sebenarnya yang menyakitkan kewangan kita is the maintenance of the car. and try test drive a proton car la k? saga FLX la kot yang i rasa macam financially ok. =)

so that's it! Or checkout more at www.epicsaga.com.my
my piece of advice about cars for my adik adik =)

salam!

42 comments:

Izzati Syazwani said...

Suruh husband kak Maria beli. Untunglah husband kaya. :)

Rina Hamid said...

respect kt u walaupun u came from a rich family..tp xpakai kete mewah2..org2 bese xde duit tp bab kete nak belagak pakai kete hebat2...good 4 u my dear! :)

De' Wanie said...

betul tu maria, sy pakai saga flx se 1.6 tu..sape yg baru nk beli kete sy pun suggest kete ni..untung, jimat dan selesa sgt..alhamdulillah.;)

.ieLah. said...

i own a saga flx! weehuu :D

and our second hand car has been stolen this week. ouchhh. the satria gti. sobbs

Atie said...

Tahniah coz support kereta PROTON:)

Rara Nasiha said...

Kita sama Maria. Kembara tu la yang I guna starting dr zaman Uni sampai la kerja. Part gegar2 lemak tu lagi la setuju sangat! hehehe

Chikebum Buzz said...

Exactly... totaly agree

"i suggest people yang sedang mencari kereta baru to get a car yang fits your affordability"

"...consider the 'hidden costs' like fuel, roadtax, service, etc.."

And i nak add sikit, walaupun kita perempuan , bab kereta kita masih kene tahu juga, so x der la kene tipu masa servis di bengkel. Dan sebelum beli kereta , fikir mampu tak nk bayar kereta tu for 7-9 years ? ... =)

nice one maria .. have a great day ..

miss E said...

"my hubby"...heheeee

anis hayati said...

hihik :) kagum ngan akak!! hihik skang da bley ckp hubby2 en..hihik comey..

outbound malang said...


Nice blog :)
salam kenal sobat :)
bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Senyuman adalah sedekah yang indah, karena dengan sedekah senyuman, manusia takkan pernah merasa berhutang apa-apa dan tak kan membuat orang lain merasa terhina
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ....

Faridzuan said...

Support Malaysian Products! :)

Siti Rohaida said...

wah...bau kereta baru...

Hana Maroo said...

mmg mampu milik...thinking bout buying a new, affordable, low maintanence car mcm flx ni.... kesian keta Hana ni dah nak amik spm, 17 tahun dah, alhamdulillah masih gigih berbakti...
Preve pown cam ok

Nurmujahidah Ismail said...

i dont care much about the content,, i am more attracted to the phrase my hubby,, huhu,, congratulations once again!!! :D

♡ izzah ♡ said...

i used kembara too,memang pretty shaking.mcm bawak lori pun ade!hehe

tahir sumar said...

Most Popular and Famous Vehicles, Latest Speed Cars, Sports Cars Info and Pictures.
worldlatestvehicles.blogspot.com

Marie Nia said...

kak maria untung lah..ehehehee

nuruashia said...

ehem3..adiah wedding ke sys?

Jawed Ali said...

Get your own home based job in data entry, copy pasting, clicking and different more jobs
www.jobzcorner.com

korie hensem said...

hamboi dah pandai ckp my hubby yuu ;D
Owh kereta preve tu akak yg punyer?

ingtkan ur hubby punyer
sbb dlm video tu ur hubby yg bawa,
ke dua2 pkai preve?

em, cadang nk bli preve jugak nt! waah lg smangat nak bli lps thu akak pon pkai preve ;)

sohoque said...

saga flx terbaekk utk org bujang yg baru keje ataupun student. worth for the money

asha k said...

my husband baru beli saga flx 1.6se last 2 months kot.. kitorang baru start kerja x sampai setahun so memang dalam bajet lah.. awesome kereta tu boleh pergi laju and smooth.. cuma pintu dia cam degil/keras sket.. tapi all in all puas hati.. ours warna putih.. hehehe

Wan Nur Syahirah said...

do visit our event page, Break The Silence. https://www.facebook.com/events/539094259436883/?fref=ts … … … .This is charity event.:) :D btw, nice entry kak maria.:)

nabila azmi said...

=)..nice

blognya mahasiswa said...

is very good picture may beee go to my site oke
Commonwealth Life Perusahaan Asuransi Jiwa Terbaik Indonesia

Nadia Elena said...

engineer pakai proton je? haha..
sorry kak maria, joke je. lap u.. =D

❤~Emma Abduh~❤ said...

tq sis 4 the sharing...nway bestnya dpt keta baru...

fifie said...

I own a car from Hyundai, ihsan dari mak bapak. Kuikui

fifie said...

I own a car from Hyundai, ihsan dari mak bapak. Kuikui

balqisfz said...

abis kembara trade ke kak?

fatihah azemi said...

i got mine inshaAllah by tomorrow or the day after it..hee, cntik dah saga esp for student pompuan, comel ja :)

Stephanie said...

Your blog is unique! I love your profile sentence and the comment side. It's just what makes your blog special! Good job (:


x
Steph

nana said...

saya sokong Proton. Saga FL memang berbaloi dari segi prizes and space,saya pun pakai Saga FL exe.Design smart dan yang paling penting ada ABS brakes.ini sangat penting semasa memandu dan suddenly tekan brakes,tengok apa jadi..berbanding kereta yg tak de ABS brakes.

Luna Tsuki said...

Am not really into cars, I leave that for the gentlemen... we want to know what it feels like to be "ze wife" :p what is it like? how are you feeling? how was it like? nyahahaha :D

comel said...

boleh bawa saya jejalan :D

miera zaidi said...

i'm waiting for ur next post like everyday mesti check out ur blog sebab nak bace, nak tengok ur pics about ur wedding. tetibe ur entry is about car?? hahaha.. tergelak i sebab kalau org laen mesti excited nak cite what happened time kawen kan. but u??!!! entry about car?? Yeah. It's really u maria ~

Shamirul Afiq said...

tahniah atas perkahwianan anda. woot woott

from: www.princemiruljr.com

mass inside said...

best tak kete baru tu?

Faery said...

eh sama-sama! I'm a 3rd year university student and I've been using my mom's kembara which she bought since I was 6, maybe?
but then she bought me another second hand kembara from 2002.
and I've been using it since my first year.
the 100 km/h and all the maintenance stuff, I pun kena jugak :)

so I'm looking forward for buying a newer car dalam masa 3 tahun lagi? kehkehkeh

scha natasya said...

salam kak ena, hehe comel je post entry.btw selamat pengantin baru.kalau kak ena xkkeberatan boleh lah visit my blog schanatasya.blogspot.com/. Tasya jual mask RM4 aje. Murah, and berkesan.In sha Allah pemakaian yg berterusan akan menghasilkan kesan yg cantik ^^

ururules said...

wah! i remember you. eh. u play the guitar or the drums masa Euphonius dulu? dah femes betul eh skrang?

noral danish said...

what???a proton??takda kelas langsung dgn maria elena.....please buy a lamborghini/ferrari instead...